Varoittava esimerkki, kuinka vedetään matto alta ”faktantarkistuksilta”

6

Satakunnan kansa on julkaissut sivuillaan ”Tarua vai totta, faktantarkistus uutisen” Laura Huhtasaaren väitteistä.

Uutisessa tarkastetaan aluksi Huhtasaaren väite siitä kuinka presidentti Trump on luonut 1.7 miljoonaa uutta työpaikkaa.

Lehti antaakin heti alkuun tuomion väitteelle ”sinne päin”, tosin lehti toteaa jutussa kuitenkin työpaikkoja syntyneen 1.7 miljoonaa Trumpin kauden aikana.

Tähän jos Satakunnan Kansa olisi juttunsa lopettanut olisi faktat tarkistettu, mutta itse uutinenhan ei olisi ollut uutinen, eli juttuahan oli tottakai pakko lähteä paisuttamaan ja sehän paisuu.

Aluksi mukaan vedetään entinen presidentti Obama, jonka kaudella syntyi 1.96 miljoonaa työpaikkaa ja muistetaan mainita kuinka luku on suurempi kun Trumpin. No Obaman mittaustulos on presidenttikauden viimeiseltä vuodelta, jolloin töitä oli jo tehty vuosia. Trumpin tulos on ensimmäiseltä vuodelta, jolloin on ollut tietenkin paljon muutakin tehtävää. Kuitenkin muistutetaan, että Obama loi paljon enemmän työpaikkoja ja Trump on tavoitteista jäljessä.

Huhtasaaren ihmettelyä FB sivullaan.

Samaan juttuun saadaan mahdutettua vielä sekin kuinka populistimainen Huhtasaaren tietoisku oli, koska Trump ei ole Satakunnan Kansan mielestä luonut yhtään työpaikkaa, vaan ne ovat jatkumoa Obaman tuotoksista. Obaman luodut työpaikat siis lasketaan Obamalle ja Trumpin luodut työpaikat lasketaan normaaliksi kasvuksi, ei suinkaan uusien muutosten aihettamiksi.

”uutisessa” jopa vajotaan niin pohjamutiin, että siinä mainitaan, ettei Trump edes huonouttaan ole pystynyt romahduttamaan työpaikkojen syntyä. – Tämän vahvistaa lukijoille Aalto-yliopiston rahoituksen professori Vesa Puttonen.

Jos oikeasti nostetaan faktoja pöydälle niin Satakunnan Kansan ”uutinen” on vain oksennus paperilla ja todellista mielipidevaikuttamista. Mihin moni media nykypäivänä sortuu. Jokaisen uutisen saa näyttämään mieleiseltään helposti. Siihen ei tarvitse valehdella, riittää, että vääntää esitetyt asiat mieleisekseen. Tueksi löytyy aina joku rahapulassa pyörivä professori, kenen mielipide kohtaa kirjoittajan oman. Tämä ei ole journalismia, vaan näkökulmien kirjoittamista, mitkä mielletään uutiseksi. Liian usein tähän törmää nykymaailmassa.

Nyt sitten ne Faktat pöydälle Trumpin aikaansaannoksista.

 • Trumpin Yhdysvaltojen historian suurimmassa veroleikkauksessa tuodaan yritysverotus 35%:sta 21%:iin. Ensimmäinen muutos vuoden 1986 jälkeen.
 • Uudet alennetut progressiiviset veroasteet ovat 10, 12, 22, 24, 32, 35 ja 37%. Lasten vähennykset nousevat $2000 per lapsi auttamaan lapsiperheitä.
 • Amerikassa on 30 miljoonaa pienyritystä. Ne työllistävät 57.9 miljoonaa amerikkalaista eli pienyritykset työllistävät 48% amerikkalaisista työtä tekevästä väestöstä.
 • Trump tasoittaa pelikentän nyt niin, että amerikkalaisilla yrityksillä on yhtä hyvät mahdollisuudet kilpailla Amerikan markkinoilla ja myös kansainvälisesti.
 • Amerikkalaisilla (monikansallisilla) yrityksillä kuten Google, Facebook, Apple, Johnson & Johnson and Pfizer on lähes 3 biljoonaa dollaria offshore tileillään veroparatiiseissa. Trumpin uusi verolaki vapauttaa ne rahat takaisin Yhdysvaltojen markkinoille luomaan työpaikkoja ja rakentamaan uusia tehtaita. Yritykset saavat Trumpin uuden verolain vuoksi tuoda rahansa takaisin 15.5% verotuksella sekä rahaa vastaavia tuotteitaan 8% verotuksella. Ennen se olisi ollut 35%.

Tässä osa Trumpin uudistuksista, lisää voi lukea tästä. Nämähän eivät Satakunnan Kansan ja prof. Vesa Puttosen mielestä vaikuta millään tavalla työllisyyteen, vaan Trump on vaan umpi surkea ja Laura Huhtasaari populisti…

-Samppa Granlund

6 KOMMENTIT

 1. Pitää myös muistaa että Trumppi sanoi heti aluksi että amerikkalaiset tuotteet jotka valmistetaan ulkomailla ja tuodaan amerikkaan, saavat 35% sakkotullin. Sen seurauksena mm. autoteollisuus ryhtyi heti siivoamaan vanhoja tehtaitaan tuotannon sinne siirtoa varten. Ja prosessorijätti Intel ilmoitti heti sijoittavansa 10 miljardia uuteen prosessoritehtaaseen. Näin luotiin välittömästi tuhansia uusia työpaikkoja maahan jossa työttömyys on 68 miljoonan ihmisen luokkaa. Työtä on vielä paljon tehtävänä ja kun ymmärretään se että tietty osa kansasta on aina työttömänä, niin suuntaa voidaan pitää todella hyvänä.

  Esim. Detroit joka oli aavekaupunki ja ihmiset myivät talojaan muutamalla tuhannella dollarilla, on nyt liike-elämää täynnä. Ihmiset ovat muuttaneet koteihinsa takaisin töiden perässä.

 2. Koukkunokkien vitutuksen voi suorastaan haistaa näistä valtamedian ”uutisista”. Me suomalaiset emme tosin pääse juurikaan Trumpin aikaansaamasta nosteesta hyötymään jos täällä ei pystytä samanlaiseen suunnanmuutokseen. Nykyinen pelkistä maailmanhalaajista koostuva hallinto on saatava vaihdettua oman kansan etuja ajaviin henkilöihin. Aika käy vähiin -meiltä ollaan sananmukaisesti viemässä maa jalkojen alta.

  • Laura Huhtasaari on samoilla linjoilla Trumpin kanssa joten, eiköhän äänestetä tuota ihanaa valovoimaista ja nuorekasta rouvaa vanhan kummityttöään hyväksikäyttävän presidentin sijaan… Sillä vanhuushan itsessään ei ole tae viisaudesta vaikka se sitä älykkyydestä joskus olisikin?

 3. Satakunnan kansa ja sen lausuntoautomaatti professorit ovat ilmeisesti rupla rahotteisia trulleja? Ainakin vaikuttavat olevan kiihkeitä kommunisteja ja Stalinia palvovia marxilaisia koska vihaavat ilmeisen vahvasti demokratiaa ja kansallisvaltioita.

 4. Obama tuplasi valtion velan mitä se nyt olikaan, joitain kymmeniätuhansiamiljardeja ja työllisti tyhjäntoimittajiksi tolkuttomasti porukkaa hännystelemään omaa presidenttikausien jälkeistä politiikkaansa. Kyllähän sitä saa hetkellisesti näyttävää jälkeä vippaskonsteilla.
  Trump heti alkajaisiksi esti noilta notkujilta jatkokaudet ja on tehnyt paljon muutakin järkevää mm. verouudistuksissa ja korjannut juuri tosiaan epäoikeudenmukaisuuksia kotimaan teollisuuden eteen tuonnin suhteen. Siksi eliitti vihaa Trumpia, mutta me rakastamme häntä.
  Sitä samaa nimenomaan eli epäoikeuksien korjaamista meidänkin teollisuutemme tarvitsee halpatyömaiden halpatuonnin dumppaamisen ansiottomien etuasemien poistamiseksi. Sillä vaihtoehto sille on elintason laskeminen eli kansan kurjistaminen halpatuontantomaiden tasoon, mikä ei ole aidosti suomalaisten silmissä mikään vaihtoehto.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.