Ville Niinistö: Hallituksen aktiivimalli on työttömälle rankaisumalli

Vihreiden kansanedustaja Ville Niinistö julkaisi Facebook-sivullaan Helsingin Sanomiin lähettämänsä kirjoituksen työttömiä kyykyttävän ns. aktiivimallin kumoamisesta. Kirjoituksessa Niinistö myös vastasi ministeri Mykkäsen (kok) väitteisiin.

Ville Niinistö kirjoittaa:

”Sipilän hallitukselle on ominaista orwellimainen uuskieli. Näin on myös työttömyysturvan ns. aktiivimallin kohdalla: se kuulostaa hyvältä, mutta tosiasiassa eriarvoistaa ihmisiä, lyö jo lyötyjä. Työttömälle se on syvästi epäoikeudenmukainen rankaisumalli, joka leikkaa sosiaaliturvaa lähes 5 prosenttia riippumatta omasta aktiivisuudesta.

Leikkurin voi välttää vain sillä, että saa merkittävästi keikkatyötä tai aktivointipalveluja 3 kuukauden aikana. Nämä eivät mittaa omaa aktiivisuutta vaan muiden tarjoamia mahdollisuuksia. Työtön voi täyttää vaikka sata työhakemusta ja olla kymmenissä työhaastatteluissa, mutta ei silti voi välttää leikkuria.

Perustuslakivaliokuntakin antoi laista vakavat moitteet. Sen mukaan ehdotusta ei voi pitää perustuslain kannalta ongelmattomana: kaavamainen leikkuri ei sisällä yksilöllistä harkintaa eikä työtön voi omalla toiminnallaan välttää sitä. Hallitus ei ottanut tätä poikkeuksellista kritiikkiä huomioon.

Pienituloiselle työttömälle leikkaus tarkoittaa noin viikon ruokarahoja. Köyhyyden lisäksi leikkuri lisää työttömyyteen liittyvää häpeää ja nöyryytystä. Suomessa on jo nyt yli 90 000 pitkäaikaistyötöntä. Vaikeasti työllistyvien aseman heikkenemiseen meillä ei ole varaa.

Ministeri Mykkänen (kok.) perusteli lakia HS:ssa (30.12.) sillä, että työttömän on oltava valmis muuttamaan työn perässä. On kovaa sanoa, että välttääkseen leikkurin on työttömän oltava valmis muuttamaan satunnaisen keikkatyönkin takia kotiseudultaan. Mitä se merkitsee hänen perheelleen, lapsilleen tai puolisolleen? Entä mitä tapahtuu kun keikkatyö loppuu? Perheen tulevaisuutta ei voi suunnitella näin epävarmalle pohjalle.

Jos hallitus haluaisi auttaa työttömiä, lisäisi se palkkatuettua työtä sekä mielekkäiden aktivointitoimien tarjontaa eri puolilla maata. Näin ei ole nyt tapahtumassa. Sen sijaan hallitus leikkaa työllisyysmäärärahoja ja järjestöjen mahdollisuuksista tukityöllistää.

Ihmisiä kyykyttävä ja syrjäyttävä aktiivimalli on kumottava. Työttömiäkin on kohdeltava inhimillisesti.

Ville Niinistö
Kansanedustaja (vihr.)”

Lähde: Facebook

Katso myös:

8 thoughts on “Ville Niinistö: Hallituksen aktiivimalli on työttömälle rankaisumalli

    • 3.1.2018 at 14:11
      Permalink

      Onneksi olkoon!
      Ville Niinistön myöhäisempi herännäisyys, ei oikein vakuuta.

      Reply
  • 3.1.2018 at 13:59
    Permalink

    Kappas, vihretkin uskalsi sanoa ”mielipiteensä” vasta sitten kun oli hetki kuunneltu kansaa. Mutta ei se mitään auta. Vaaleissa tulee köniin. Vihreitä äänestävät antifat ja takut. Niin ja tietysti homot.

    Reply
  • 3.1.2018 at 14:36
    Permalink

    Taas pölhöpopulismia vihreiltä 😉 Kyllä Ville äänen haistaa.

    Reply
  • 3.1.2018 at 14:47
    Permalink

    Aktiivimalli on valtiontalouden säästöautomaatti. Jos vuositasolla keskimäärin 200 000 työtöntä ei pääse aktiivointitavoitteeseen on helppo laskea verovarojen säästö. Peruspäiväraha 32.40€ x 200 000 = 6. 480 000€ x 12 = 77. 760 000€. Vuositasolla merkittävä summa joka voidaan käyttää poliittisen eliitin tärkeämmäksi kokemiin menoihin. Arvopohjalla on merkitystä mihin raha hukataan.

    Reply
  • 3.1.2018 at 17:41
    Permalink

    Villen oli nyt helppo aivan vahingossa esittää jotain täysipäistä. Sanoisinko, että aivan mahdoton tilaisuus ohittaa ja tyriä. Vallankin kun malttoi ottaa kantaa asiaan ”tarpeeksi vähän”. Mitä tulee työntekoon, taitaa se olla muutoinkin Vihreille ”rangaistus” vailla vertaa. Eipä edes tuokaan onneton sutkaus naurata edes minuakaan. Tämä Presidentti Sauli Niinistön veljenpoika projisoi omalta osaltaan tuonkin sukukunnan äo:ta, jota tietenkin savuverhoaa omalta osaltaan se, että hän kuuluu puolueeseen, josta harvoin järjen ääntä kuulee, päinvastoin.
    Sipilän nukkehallitus ei ole laittanut tikkuakaan ristiin työllistävien pitkän tähtäimen toimenpiteiden kanssa luodakseen uusia työpaikkoja investointihelpotuksilla tai muilla työllisyyttä tukevilla toimenpiteillä, joita sentään yritettiin kyhätä pystyyn ennen muinoin hallitusten taholta, koska he kansallisvaltiossa nimeltä Suomi vielä pelkäsivät äänestäjiään edes vähän ja seuraavien vaalien tuomiota, joka tosin oli kovin ”demlamainen”. Nythän ministerien ja kanisterien päät ovat jo Brysselin pilvilinnoissa ensimmäisestä ministerispäivästä lähtien heidän hahmotellessaan hulpean EU:n työhuoneensa kalustamista ja mielikuvaharjoitella sivistynyttä #notmee mannermaista poskisuutelmaa enimmäkseen rumahkojen ylipainoisten miesvihaisten / isänmaansa -vihaisten akkojen särvintä saaneisiin poskille. Se mitä siellä peräpohjolan perukoilla on meneillään par’aikaa on aivan paskan sama, sillä eihän suomi-junttien ääni Brysseliin kuulu.

    Reply
  • 3.1.2018 at 17:50
    Permalink

    No mitä ville on aikonut tehdä muuta kuin valittaa. Valituksenhan ville osaa.

    Reply
  • 3.1.2018 at 19:40
    Permalink

    Ei tarvitse työttömällä muuttaa mihinkään, eikä tehdä mitään lisää. Silloin vaan maksetaan hieman vähemmän työttömyyskorvausta. Miksi minun ja muiden työssäkäyvien pitää maksaa omalla työllämme myös terveiden työttömien loisiminen? Itse olen 38 vuoden elämäni aikana ollut 3 kk työttömänä. Olen muuttanut kaksi kertaa työn perässä ja viimeksi yli 600 km. Puolet työpaikoistani olen saanut ilman avointa työpaikkaa. Olen siis soitellut työnantajille ja kysellyt töitä.

    Tässä maassa on kymmeniä tuhansia ulkomaalaisia suorittavan tason töissä, joihin ei löydy tekijöitä suomesta. Moniin tehtäviin otetaan suoraan vuokratyöntekijöitä ulkomailta, koska tiedetään, ettei niihin löydy enää suomesta hakijoita. Monet näistä töistä ovat raskaita, joihin ei tarvitse pitkää koulutusta. Niistä maksetaan kuitenkin ihan oikeaa palkkaa ja ovat vakituisia.
    Tällaiseen tilanteeseen on ajauduttu liian löysän sosiaaliturvan vuoksi.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.