Energiaministeri Kimmo Tiilikainen: Kivihiilestä irti ehkä jo 2025

5

– Kivihiilen energiakäytön lopettamista Suomessa jo vuonna 2025 aletaan selvittää, sanoo asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.

Selvitys on tarkoitus tehdä osana nyt jo käynnistettyä lainsäädännön valmistelutyötä, joka tähtää kivihiilen energiakäytön lopettamiseen vuoteen 2030 mennessä. Tämän hallitus on linjannut jo aiemmin energia- ja ilmastostrategiassaan.

Kaupunkien energiayhtiöiden kaukolämmön ja sähkön yhteistuotannossa hiilen kulutus on lisääntynyt viime vuosina poikkeuksellisesti. Se oli yksi merkittävin päästöjen lähde Suomessa vuonna 2016.

– Hiilestä irtautuminen on tehtävä kaupunkien energiayhtiöille nykyistä helpommaksi. Jo vuoden 2019 alusta pitää energiaverotusta muuttaa niin, että maakaasun kilpailukyky suhteessa kivihiileen paranee, ministeri Tiilikainen esittää.

Vaikka maakaasukin on fossiilinen polttoaine, sen ominaispäästöt ovat vain noin 60 prosenttia kivihiilen päästöihin verrattuna. Maakaasun aseman parantaminen energiamarkkinoilla tukee myös biokaasun kasvun edellytyksiä kaasun kysynnän kasvaessa. Pidemmällä tähtäimellä kivihiili kaukolämmön tuotannossa voidaan korvata uusiutuvilla energialähteillä kuten biomassalla, biokaasulla ja maalämmöllä sekä hukkalämpöjä hyödyntämällä.

Viime syksynä julkaistut raportit osoittavat, että nopeita lisätoimia ilmastonmuutoksen hidastamiseksi tarvitaan maailmanlaajuisesti. Suomi oli perustamassa parin kymmenen maan kansainvälistä Irti hiilestä -koalitiota.

– Myös EU joutuu jo lähivuosina miettimään omien päästövähennystavoitteidensa tiukentamista. Mitä useampi EU-maa päättää luopua hiilen energiakäytöstä ja mitä nopeammin se tapahtuu, sitä helpompaa on tiukentaa yhteisiä päästövähennystavoitteita päästökaupan piirissä, toteaa Tiilikainen.

Lähde: TEM

5 KOMMENTIT

  1. Niin… tuohan kaikki riippuu vihreistä, sillä hehän ovat toimillaan vain lisänneet hiilenkäyttöä Suomessa sodassaan ydinvoimaloita vastaan niin tymäkästi, että Tiilikaisen puhtoisen paidan rintaäänellä ei tarvitsisi julistaa mokomaa ”jouluksi kotiin” fraasia ihan vain siksi, että hänkin olemassa nukkehallitus -retkueessa. Sitä kuinka asia tulisi hoitaa ollaan montaa mieltä, mutta sen uskallan sanoa, että monta Suomen oloissa järkevää ja käyttökelpoista energiaratkaisua torpedoidaan ainoastaan vihreiden ”arvojen” eli elintasoisten etelelän kersalaumojen terästettyjen mehuboolien nauttimisen jälkeen ”Putous” -tyylisten ”hokemien” jälkeen rustattujen ”ympäristöpoliittisten- ja energiaratkaisumetodien” pohjalta päästetty tuhnu. Muutkin yhtä kauaksi reaalielämästä ja elävästä elämästä sinkoutuneet puolueet, sitten kilvan kannattavat samaa ajatusten kilvoittelua vain siksi, että nuoret höpö -äänestäjät muodostavat heidänkin puolueidensa kannattajapohjan, joten ei edes huimapäisen puoluesihteereiden tarvitse kiivetä katolle ja nuolaistava etusormeaan (keskisormi on varattu vasemmistolle) tuulen suunnan selvittämiseksi, vaan jo lennosta nuo tietävät sen, ettei järjellä ole väliä vaan maailman kulloisellakin hulluudella, joka sanelee kansakunnan kohtalon tiet yhtä linjakkaasti kuin umpihumalassa oleva tieinsinjööri piirustuslaudalla ja samassa ”mielentilissa” oleva vaa’itsija lattamiehineen tönttyröivätkin luotisuoraa kantatietä mutkia kaihtamatta ja ammattitaitoa säästellen.

  2. Mitäs vapaavuori tuuma. Helsinki kun elättää muuta suomea, mistä energiaa tilalle. Kenties suurmoskeijasta tai kukkenheimista.

  3. Mikäs aivopieru tämä nyt taas on? Juuri kesällä solmitun Pariisin ilmastosopimuksen seurauksena maapallolle rakennetaan 2440 UUTTA 800MW kivihiilivoimalaa, kun öljy, kaasu ja ydinvoima ovat niin saastutavia energiamuotoja.

    No, Suomi luopuu kivihiilestä, ydinvoimasta ja muista fossiilisista polttoaineista. Mikä tilalle ? Puu?

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.