Tutkimus: Robottiautot voivat lisätä liikennettä, mutta pienentää autokantaa

4
Tampereen teknillisen yliopiston Liikenteen tutkimuskeskus Verne tutki Trafin ja Liikenneviraston tilauksesta automaattiautojen vaikutuksia liikkumistottumuksiin. Suurin osa suomalaisista suhtautuu robottiautoihin myönteisesti.

”Kirjallisuudessa on arvioitu, että henkilöautoliikenteen määrä voi robottiautojen seurauksena kasvaa jopa 10–40 % nykyisestä. Myös 60 % tutkimuksen yhteydessä toteutetun kyselyn vastaajista uskoo liikkuvansa enemmän henkilöautolla, jos liikkuminen olisi nykyistä halvempaa”, kertoo tutkija Timo Liljamo Tampereen teknillisen yliopiston Liikenteen tutkimuskeskus Vernestä.

Robottiautojen vaikutukset kulkutapoihin ovat vielä epäselviä. Robottiautot voivat kasvattaa henkilöautoilun kulkutapaosuutta jopa 10–30 %, mutta joidenkin tutkimusten mukaan liikenteen automatisoituminen voi jopa vähentää henkilöautoilun kulkutapaosuutta. Kyselyn valintatehtävissä nykyiset joukkoliikenteen käyttäjät näkivät oman robottiauton olevan omaa henkilöautoa mieluisampi vaihtoehto, joten autojen määrä Suomen liikenteessä voi siten kasvaa.

”Henkilöautoilun houkuttelevuuden kasvun vuoksi jalankulun ja pyöräilyn sekä joukkoliikenteen edellytysten kehittämiseen tulisi vaikuttaa Suomessa määrätietoisesti maankäytön ohjauksen, liikennejärjestelmän kehittämisen ja liikkumisen ohjauksen keinoin ruuhkautumisen ja liikenteen päästöjen kasvun estämiseksi”, painottaa tutkimusta johtanut apulaisprofessori Heikki Liimatainen.

Robottiautojen myötä autojen yhteiskäyttö- ja kimppakyytipalveluista on tehtävissä houkuttelevampi vaihtoehto auton omistamiselle, mikä voi merkittävästi pienentää ja uudistaa Suomen autokantaa. Tutkimuksen mukaan noin kaksi kolmesta suomalaisesta ei koe tarvetta omistaa omaa robottiautoa tulevaisuudessa, mikäli robottitaksi olisi aina hyvin saatavilla ja robottitaksien vuosikustannukset olisivat käyttäjälle itse omistettua autoa pienemmät.

”Autokannan pienenemisestä aiheutuu pysäköintipaikkojen tarpeen väheneminen, mutta keskeinen avoin kysymys on lisääntyvä robotti- ja yleensä autolla liikkuminen ja sen vaikutukset liikenteen vaatiman tilan määrään ja muotoon”, pohtii johtava asiantuntija Risto Kulmala Liikennevirastosta.

Ihmisten suhtautumista robottiautoihin ei ole aiemmin tutkittu Suomessa. Tämän tutkimuksen tuloksena todettiin, että suurin osa suomalaisista suhtautuu myönteisesti robottiautoihin. Robottiautoille löytyy kuitenkin yhä myös joukko vastustajia, jotka eivät missään nimessä toivo robottiautojen yleistyvän.

”Suomalaiset ovat keskimäärin melko valmiita kokeilemaan ja käyttämään robottiautoja, kunhan ne ovat riittävän turvallisia ja luotettavia myös meidän vaihtelevissa olosuhteissamme. Viranomaisena työskentelemme koko ajan sen eteen, että robottiautojen kehittämisen vaatimat kokeilut ovat mahdollisia ja että tulevaisuuden sääntely-ympäristö mahdollistaa tällaisten ajoneuvojen käytön”, summaa johtava asiantuntija Eetu Pilli-Sihvola Liikenteen turvallisuusvirasto Trafista.

Tampereen teknillisen yliopiston Liikenteen tutkimuskeskus Vernen tekemän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten robottiautot vaikuttavat ihmisten liikkumiseen ja miten valmiita suomalaiset ovat ottamaan käyttöön robottiautoja.

Tutkimus koostui kirjallisuusselvityksestä, yli 2000 vastaajan postikyselytutkimuksesta ja asiantuntijatyöpajasta. Tutkimuksen tilaajana olivat Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi ja Liikennevirasto.

Lähde: Trafi

4 KOMMENTIT

 1. ”Viranomaisena työskentelemme koko ajan sen eteen, että robottiautojen kehittämisen vaatimat kokeilut ovat mahdollisia ja että tulevaisuuden sääntely-ympäristö mahdollistaa tällaisten ajoneuvojen käytön2

  Siis mikä vitun ”tulevaisuuden sääntely-ympäristö”?

  Uusi Neuvostoliitto suunnitteilla vaiko mikä?

 2. Tää on katastrofi. NSA voi lukita robottiauton ovet ja ajaa sut sillalta jokeen vain yhtenä esimerkkinä.

 3. Edelliset ovat hyvä kommentteja. Ne itselläkin tuli ensimmäisenä mieleen. Mutta, rikkiviisaille inssinörteille esitän seuraavan sanallisen tehtävän:

  Asun maaseudulla josta lähimpiin kaupunkeihin on 30-40km. Jos ottaisin käyttöön robottiauton, niin kuka maksaa sen siirtelyyn tarvittavan energian? Itsehän maksan vain silloin kun siirryn kotoani jonnekkin. Eikä auto välttämättä ole pihassa odottamassa seuraavaa liikahtamistani.

  Ja jos sitten tarkastellaan taloudelisesta puolta niin kirjanpitoni mukaan, ajoneuvojeni kulut (hankinta + huolto) ovat olleet 1000e/a. Eli noin 83e/kk. Minkälaisen robottiauton tuollaisella summalla voisi saada käyttöönsä? Nykyisin autoliikkeiden pienimmätkin saipuakupit maksavat lähes kolme kertaa tuon verran, niin epäilen saisiko sillä oman autoni kokoista (tilavaa ja lämmintä) ajoneuvoa käyttöön.

  Kolmantena kohtana on tietysti tuo kilometrikorvaus. Jos ajan robottiautolla niin olenko oikeutettu kilometrikorvauksiin? Ja siinäkin tapauksessa, kuka maksaa energian siirron kotiini ja siitä eteenpäin? Ja miten korvataan työmatkaliikenteenteessa muodostunet kilometrit? Nykyisin yli 90% ajostani on työmatka-ajoa josta minulle maksetaan täydet kilometrikorvaukset. Jolloin kohtuuhintaisia autoja hankkiessani itse asiassa saan palkkaa jokaisesta ajokilometristä.

  Jos insinäöörit puristavat tuosta vielä paremmaksi niin sitten voi kansa alkaa robottiautoilemaan. Muuten epäilen että tässä käy kuin aikoinaan Helsingin parkkimittareille.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.