SAK:n Eloranta: Aktiivimalli nöyryyttää työnhakijoita ja ennen kaikkea hallitusta itseään

4
SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta toteaa työttömyysturvaa leikkaavan aktiivimallin heikentäneen luottamusta hallitusta kohtaan sopijakumppanina.

– On vaivaannuttavaa katsoa hallituspuolueiden kansanedustajien kiemurtelua työntekijöiden perustellun suuttumuksen edessä. ”Kansalaisten palaute on otettava todesta” -tyyppiset lausunnot ovat tyhjää puhetta.

Eloranta ihmettelee, miksi hallituspuolueiden edustajat eivät ottaneet palautetta tosissaan ennen aktiivimallia koskevan lain säätämistä.

– SAK ei osallistunut aktiivimallin valmisteluun, mutta kerroimme useaan otteesen hallitukselle ja mallia valmistelleille virkamiehille sen ongelmista. Myös perustuslakivaliokunta kiinnitti huomiota aktiivimallin puutteisiin. Jos palautetta ei kuunneltu valmisteluvaiheessa, kuinka se nyt yhtäkkiä otettaisiin todesta hallituspuolueiden keskuudessa?

Suomen suurimman palkansaajakeskusjärjestön puheenjohtaja muistuttaa hallituksen leikanneen työttömyysturvaa jo viime vuoden alussa. Työttömyyspäivärahan enimmäiskeston lyhentäminen 100 päivällä ja muut heikennykset leikkasivat turvaa yhteensä noin 200 miljoonalla eurolla.

Kilpailukykysopimuksen osana hallitus sopi työmarkkinajärjestöjen kanssa, ettei työttömyysturvaan tehdä uusia heikennyksiä.

– Aktiivimallin voimaan saattamisella hallitus rikkoi kilpailukykysopimusta. Kaiken lisäksi hallitus on kaikessa hiljaisuudessa valmistelemassa aktiivimalli kakkosta, joka toisi työttömille uusia karenssiautomaatteja, Jarkko Eloranta toteaa.

Työttömiä uhkaa jo nyt toistakymmentä turvaa leikkavaa karenssia. Hallituksen valmistelema kakkosmalli toisi erikseen seurattavaksi työttömän omatoimisen työnhaun karenssin uhalla ja kasvattaisi entisestään työttömän hallinnollista taakkaa.

– On käsittämätöntä, että hallitus haluaa lisätä työttömien kohtaamaa byrokratiaa. Me olemme esittäneet sen sijaan karenssien yksinkertaistamista, työllistymispalvelujen lisäämistä, työttömän opiskelumahdollisuuksien parantamista ja sovitellun päivärahan kehittämistä töiden vastaanottamisen helpottamiseksi, Eloranta sanoo.

Aktiivimallin kumoamista vaativa kansalaisaloite on kerännyt jo yli 105 000 kannattajaa.

SAK:n hallitus käsittelee aktiivimallia maanantaina 15. tammikuuta.

Lähde: SAK

Katso myös:

Näkökulma: Aktiivimalli – Kun työttömiltä viedään ihmisarvon rippeetkin

4 KOMMENTIT

  1. Kyse on luonnostaan Sipilän nukkehallituksen ”arvopohjasta”, jota voi nimittää tuon retkueen yleislinjaksi asiassa kuin asiassa. Eli kaikki ne päätökset ratkuttomuuksissaan, joita ei yksikään vastuullinen ja kansakunnastaan huoltapitävää normihallitusta ei ikinä tekisi. Ei edes ympäripäissään.

  2. Milloinkahan jollain naksahtaa päässä oikein kunnolla. Veikkaan että turvamieskaartia on lisätty niin etteivät menen edes paskalle ettei joku kyttää oven takana.

  3. Kun nyt ollaan hehkutettu ”Tanskan mallin autuutta” niin voi kysyä, miksi tästä Tanskan mallista on otettu vain sanktioinnit, mutta ei mitään hyötyjä tai mahdollisuuksia? Erilaisia koulutus- ja oppisopimusmahdollisuuksia niitä haluaville tarvitaan PALJON enemmän hallinnollisesti vapaalla tavalla.

    Tämä 5% leikkaus on juuri sitä: vain yksinkertainen leikkaus joka johtaa siihen, että enemmän työttömiä alkaa jahtaamaan samaa vähäistä koulutustarjontaa pelkästään sen välttämisen takia, ja ne jotka haluavat kouluttaa itsensä todellisuudessa jäävät todennäköisemmin rannalle.

    Jos tehdään sanktiointeja niin olisi parempi tarjota samalla oikeita mahdollisuuksia kouluttautumiselle. Jos ei halua tarttua niihin, sen jälkeen sapiskaa. Kaiken lisäksi samaan aikaan alle 70äo työvoiman rahtaaminen matalapalkka-aloille on täysin päätöntä touhua, joka monimoninkertaisesti syö säästöt mistään mahdollisesta työttömyysturvan leikkauksesta.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.