Espoolaisessa rakennuskohteessa investoitiin 40 asuntokohtaiseen sähköauton latauslaitteeseen

Espoon Örkkiniittyyn vuonna syksyllä 2017 valmistuneella pientaloalueella investoitiin asuntokohtaisiin sähköauton latauslaitteisiin jokaista 40 asuntoa kohden. Rakennuttaja TA-Yhtiöt näki 40 aseman tilauksen kannattavaksi rakennettaessa perheasuntojen kokonaisuutta.

”Tämä on nykyaikaa ja vastaus yleismaailmalliseen kaupunkiympäristön kehitykseen. Tässä kohteessa rakennettiin poikkeuksellisen suurten, yli 90 neliöisten asuntojen kokonaisuutta. Näimme investoinnin kannattavaksi ja uskoimme tämän lisäävän asuinalueen vetovoimaa”, kertoo Tiina Käyhkö, markkinointipäällikkö TA-Yhtiöistä.

Sähkösuunnittelija Unitrix Oy suositteli rakennuttajaa investoimaan Schneider Electricin EVlink Wallbox ja Parking -latauslaitteisiin, jotka edustavat mode 3 -lataustapaa. Lataaminen EVlink Wallbox ja Parking -latauslaitteilla on turvallisempaa, nopeampaa ja käyttäjäystävällisempää kuin lataaminen tavalliseen kotitalouspistorasiaan kytkettävällä tilapäislaturilla.

”Täällä Örkkiniityssä suosittelimme rakennuttajaa panostamaan standardoituun, turvalliseen ja henkilösuojattuun latausasemaan. Kiinteistöjen tarpeisiin tällainen ns. mode 3 -lataustapa on ainoa oikea ratkaisu”, kertoo Harri Rinne, sähkösuunnittelija, Unitrix.

Hyvä huomioida latauspisteen hankinnassa

Suomen sähköautomarkkinan voidaan ennustaa kasvavan 100 % vuosittain. Tulevina vuosina latausasemia hankitaan kasvavassa määrin koteihin, työpaikoille ja julkisiin paikkoihin. Esimerkiksi taloyhtiössä investoinnin harkinnassa on hyvä edetä kolmen kohdan kautta:

1.Tilaa sähkösuunnittelija kartoittamaan sähköjärjestelmän mahdollisuudet.

2.Valitse latausasemien määrä ja teho yhtiön tarpeen mukaan.

3.Valitse laskutuksen kohdennusmalliksi etäkäyttöliittymä tai ulkoista palvelu laskutusoperaattorille.

”Rakennusten uudistuva energiatehokkuusdirektiivi tulee vaatimaan latauspistevalmiuksia ja latauslaitteita uusiin kiinteistöihin tulevina vuosina. Sähkösuunnittelija ja rakennuttaja ovat tässä Örkkiniityn pilottiprojektissa osoittaneet hienoa varautumista sähköautokannan nopean kasvun vuosiin”, kertoo Schneider Electricin Kim Långström, liiketoiminnanjohtaja, Partner Business.

Lähde: Schneider Electric

5 thoughts on “Espoolaisessa rakennuskohteessa investoitiin 40 asuntokohtaiseen sähköauton latauslaitteeseen

  • 12.1.2018 at 18:22
    Permalink

    Luulenpa, että Mummo Ankka on ensimmäinen asiakas.

    Reply
  • 12.1.2018 at 18:26
    Permalink

    Muutama huomio. Entäs sitten kun jokaisessa taloudessa tuppaa tätä nykyä olemaan kaksi autoa. Joissakin kolme?? Ja mitäs sitten energiayhtiö sanoo kun sen siirtoverkosta otetaan yhtä aikaa paljon sähköä? Toisaalta, siirtohintaa korotetaan kilpaa kuukausimaksun kanssa, niin luulisi että sulakekokoja koitetaan pitää niin pieninä kuin mahdollista. Niin se on aina ollut. Mutta toisaalta, rakennusliikkeethän tekevät kaikenlaista kun niiden ei tarvitse maksaa käyttökuluja. Käyttökulut maksaa ostaja.

    Jos verrataan 30 vuoden käyttökuluja esim. omakotitalossa niin se on ihan se ja sama mitä talo maksaa kun se rakennetaan jos käyttökustannuksia saadaan esim. 15% alemmas.

    Noiden sähköautojen kanssa käy vielä kuin Norjassa. Sielä sähköverkko ei kestä niiden luomaa kuormitusta ja niimpä sähköautoihin tulee ”ekstarvero”, jolla vahvistetaan olemassaolevaa sähköverkkoa.

    Reply
  • 12.1.2018 at 20:11
    Permalink

    Kun täällä joskus alkaa olla yli puolet autousta sähköautoja ei taida sähkö enää riittää?
    Rakennetaanko lisää ydinvoimaloita?

    Reply
  • 13.1.2018 at 05:25
    Permalink

    Nuo kuvan roikkuvat latausjohdot ovat rumia ja jopa vaarallisiakin, jos lumiaura tms. rikkoo eristeen tai joku kompastuu niihin. Sitäpaitsi varovasti kuorimalla niistä saa mukavasti lisäroikalla omaan autoon ilmaista energiaa.

    Reply
  • 13.1.2018 at 10:38
    Permalink

    Varustauduttiinko asukkaiden tankkaamiseen huoneistokohtaisella baarikaapilla?

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.