Oikeusministeri Häkkänen esittää perustuslain muutosta säädettäväksi kiireellisenä – Syynä uusi tiedustelulaki

Oikeusministeri Antti Häkkänen aikoo esittää hallitukselle, että hallitus suosittelisi eduskunnalle tiedustelulainsäädäntöpakettiin liittyvän perustuslain muutoksen säätämistä kiireellisenä asiana.

– Suomen turvallisuustilanteen muutokset ja tarve varautua kansallista turvallisuutta uhkaavaan toimintaan muodostavat sellaisen poikkeuksellisen tilanteen, jossa perustuslain kiireelliselle muuttamiselle on välttämätön tarve tiedusteluviranomaisten asianmukaisten toimivaltuuksien säätämiseksi, painottaa ministeri Häkkänen.

Häkkänen toteaa, että asiassa on oikeusministeriössä tehty huolellinen kokonaisarviointi, johon ehdotus kiireellisen menettelyn käytöstä perustuu.

Hallituksen valmistelemien siviili- ja sotilastiedustelulakien säätäminen suunnitellussa muodossa vaatii perustuslain muuttamista. Tämän lisäksi lakikokonaisuuteen liittyy lakiehdotus tiedustelutoiminnan valvonnasta.

Perustuslain muuttaminen käsitellään eduskunnassa yleensä ns. normaalissa perustuslainsäätämisjärjestyksessä eli eduskunta käsittelee sen tavallisen lain tapaan ja hyväksyy lakiehdotuksen tavallisella enemmistöllä lepäämään seuraavien eduskuntavaalien yli. Vaalien jälkeen lakiehdotus hyväksytään 2/3 enemmistöllä.  Perustuslakia voidaan muuttaa yhdessäkin eduskunnassa, jos muutos julistetaan 5/6 enemmistöllä kiireelliseksi. Tällöin perustuslain muutos voidaan hyväksyä samalla vaalikaudella.

Uusi rajoitusperuste mahdollistaisi tiedon hankkimisen kansallisen turvallisuuden suojaamiseksi

Kirjeen, puhelun ja muun luottamuksellisen viestin salaisuus on perustuslain mukaan loukkaamaton. Perustuslain nykyisen sanamuodon mukaan lailla voidaan säätää välttämättömistä rajoituksista luottamuksellisen viestin salaisuuteen vain yksilön tai yhteiskunnan turvallisuutta taikka kotirauhaa vaarantavien rikosten tutkinnassa, oikeudenkäynnissä ja turvallisuustarkastuksessa sekä vapaudenmenetyksen aikana.

Sanamuodon ja sen nykyisen tulkintakäytännön mukaan lailla ei voida säätää viestin suojan rajoittamisesta muissa tarkoituksissa, kuten esimerkiksi kansallisen turvallisuuden suojaamiseksi ja siihen kohdistuviin uhkiin varautumiseksi.

Tämän mahdollistamiseksi perustuslakiin on tarkoitus ehdottaa lisättäväksi uusia hyväksyttäviä perusteita rajoittaa luottamuksellisen viestin salaisuutta. Viestin suojaa voitaisiin kaavaillun ehdotuksen mukaan rajoittaa myös, jos se olisi välttämätöntä ”tiedon hankkimiseksi sotilaallisesta toiminnasta taikka sellaisesta muusta toiminnasta, joka vakavasti uhkaa kansallista turvallisuutta”.

Oikeusministeri Häkkänen painottaa, että muutosehdotus ei mahdollistaisi yleisestä, kaiken kattavasta tietoliikenteen seurannasta säätämistä, vaan tiedonhankinnan tulee olla mahdollisimman kohdennettua ja rajattua.

Lähde: Oikeusministeriö

7 thoughts on “Oikeusministeri Häkkänen esittää perustuslain muutosta säädettäväksi kiireellisenä – Syynä uusi tiedustelulaki

  • 16.1.2018 at 12:04
    Permalink

    Tuon lain alle voi laittaa tulkinnanvaraisia asioita. Väärän mielipiteen sanomisesta voidaan vääntää vaikka mitä. Olemme matkalla hyvin valvottuun yhteiskuntaan, jolloin sanavapaudella voidaan pyyhkiä se perse, sitä nimittäin ei enää ole. Saksa aloitti nämä sensuurilait viimevuoden puolella ja sieltä yleensä leviää kaikki muualle EU maihin. Luodaan ja TEHDÄÄN uhkia ja niiden perusteella saadaan peloteltua poliitikot näiden valvontalakien taakse. Ruuvi tulee kiristymään vielä tästäkin, ei se tähän jää.

    Reply
  • 16.1.2018 at 13:00
    Permalink

    Ei yhtään lisää kyttäämistä!!!

    Reply
  • 16.1.2018 at 15:56
    Permalink

    En ymmärrä, mitä muutettavaa nykykäytännössä on. Poliisilla on oikeus puhelinkuunteluun ja kotietsintään. Nykyiset toimet riittäisivät hyvin. Matuja ja mutuja ei ole tähänkään mennessä viitsitty valvoa, vaikka olisi voitu, herää epäilys, että tässä vaan todella tähdätään tavallisen kansalisen oikeuksien vähentämiseen ( vrt. vihapuhe ). Eduskunta on kyllä manipuloitavia hölmöjä täynnä, jos 5/6 lähtee tekemään asiasta kiireellistä!

    Reply
    • 16.1.2018 at 17:23
      Permalink

      Ei mitään kiireellistä, soteakin väännetty 20 vuotta.
      Koska eliitin älykkyysosamäärä on laskussa on syytä ottaa aikalisä.
      Rajajoukkojen aktivointi presidentin käskyllä, matujen ja ulkomaisten hybridivaikuttajien agenttien internointi auttaa paljon enemmän.

      Reply
  • 16.1.2018 at 16:25
    Permalink

    Kiireellisenä, ettei tarvitse edetä normaalissa järjestyksessä. Silloinhan hanke ei välttämättä onnistuisi. Kovin on nykyään kiire viedä vihattuja lakeja väkisin läpi. Näille vintiöille perustuslaki on pelkkä kirosana. Tuo jätkähän on oikea maanvaiva eikä lähde kulumallakaan kieroilemasta. Kuinkakohan yleistä muuten tuo perustuslain muutteleminen muualla Euroopassa on?

    Reply
  • 16.1.2018 at 19:20
    Permalink

    Tämä Vänrikki Nappula on yhtä tyhjän kanssa. Seuraavaksi muuttaa perustuslakia niin että työtön kantaa näppärää kangastähteä rintapielessä että erottuu rahvaasta ja sanavapaus koskee ainoastaan ministereitä ja niiden kavereita.

    Reply
  • 16.1.2018 at 20:34
    Permalink

    Nyt äkkiä CIA:lta, Mossadilta tms. näyttävä terrori-isku tilaukseen, jotta saadaan uudet lait läpi jopa 5/6 enemmistöllä pikaisesti läpi. Edellisestä isosta iskusta on jo kertynyt aikaa ja kansalaiset ovat tuudittautumassa vääränlaiseen turvallisuuden tunteeseen. Vain vahva isoveli-valtio voi suojella pientä kansalaista turvallisuusuhilta. Nyt jää vain kysyttäväksi se, kuka suojaa pientä kansalaista vahvalta isoveli-valtiolta?

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.