Työryhmä ehdottaa: Mikroyritykset rajataan tilintarkastusvelvollisuuden ulkopuolelle

Tilintarkastuslakia tarkastellut työryhmä esittää mietinnössään tilintarkastusvelvollisuuden supistamista siten, että kirjanpitolain mukaiset mikroyritykset rajataan lakisääteisen tilintarkastusvelvollisuuden ulkopuolelle. Muutos poistaisi yhden raja-arvon lainsäädännöstä ja vähentäisi pienimpien yritysten vuosittaisia hallinnollisia kuluja.

Työ- ja elinkeinoministeriö asetti 27.4.2016 työryhmän selvittämään tilintarkastuslain muuttamistarpeita. Työryhmän toimeksiantona oli tunnistaa yrityksille sääntelytaakkaa aiheuttavat kysymykset laissa. Työssä tuli ottaa huomioon toisaalta yritysten hallinnollisen taakan keventäminen, toisaalta tavoite harmaan talouden ehkäisemiseksi. Työryhmä keskittyi selvittämään hallinnon tarkastusta tilintarkastuksen kohteena ja lakisääteisen tilintarkastusvelvollisuuden rajoja.

Työryhmä päätyi mietinnössään esittämään hallinnon tarkastuksen säilyttämistä tilintarkastuslaissa. Hallinnon tarkastus on kansallisessa sääntelyssä ollut osa tilintarkastuksen kohdetta kauan, ja samanlainen käytäntö löytyy myös osassa muita Pohjoismaita. Tilintarkastajan on lain mukaan huomautettava tilintarkastuskertomuksessa, mikäli tilintarkastuksen kohdeyhteisön johto on syyllistynyt laissa mainittuihin rikkomuksiin. Hallinnon tarkastuksella ei nähdä suurta vaikutusta yritysten hallinnolliseen taakkaan.

Työryhmä sai työnsä päätökseen puheenjohtajanaan ylijohtaja Pekka Timonen (TEM) sekä jäseninä lainsäädäntöneuvos Jyrki Jauhiainen (OM) , finanssisihteeri Stina Oksa (VM) ja vakuutusylitarkastaja Tom Strandström (STM). Työryhmän sihteerinä mietinnön koostamisvaiheessa toimi erityisasiantuntija Nadine Hellberg-Lindqvist (TEM).

Lähde: TEM

3 thoughts on “Työryhmä ehdottaa: Mikroyritykset rajataan tilintarkastusvelvollisuuden ulkopuolelle

  • 17.1.2018 at 18:02
    Permalink

    Tämä nyt ei tarkoita mitään yrittäjän taakkaa ajatellen. Ja jos yritys on verottajan mielestä ”liian pieni” tai tuottaa liian vähän tuloja verottajan kirstuun, se lakkauttaa sen kuitenkin.

    Reply
  • 17.1.2018 at 19:28
    Permalink

    Ei kai verottaja voi yritystä lakkauttaa! Itse haistan tässä pizzerioitten veronkiertoa helpottavan aloitteen. Eli kun mamu-yritysten ei tarvitsisi tarkastuttaa tilejään( pitää kirjanpitoa), niin avot. Ehkä tästäkin on itketty suvakkiameijakunnalle.

    Reply
  • 18.1.2018 at 21:12
    Permalink

    Kyllä tässä haiskahtaa matu-startup.
    Varmasti luvassa on startuprahaa kansainvälisyyttä edistäville katumyyntitykeille ja lettukauppiaille, raha ei haise vaikka puuro olisi paskaa kera husuterveisten.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.