Startup-oleskelulupa helpottaa huippuosaajien maahanmuuttoa Suomeen

Kasvuyrittäjille eli niin sanotuille startup-yrittäjille on jatkossa oma oleskelulupa. Lisäksi jatkoluvan hakemisprosessi helpottuu ja erityisasiantuntijoiden ensimmäisen oleskeluluvan voimassaoloaikaa pidennetään. Valtioneuvosto esitti asiaa koskevan lain vahvistamista 18. tammikuuta. Tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa laki 30. tammikuuta.

Tarkoitus on helpottaa yrittäjien ja huippuosaajien maahanmuuttoa Suomeen ja siten edistää talouskasvua ja työllisyyttä.

Kansainvälisistä osaajista käydään niin kovaa kilpailua, että muiden maahan asettautumiseen vaikuttavien tekijöiden ohella oleskelulupajärjestelmän on syytä olla sujuva. Muutos on osa laajempaa kokonaisuutta, jolla hallitus helpottaa osaajien maahanmuuttoa ja yrittäjyyttä.

Yrityksen liiketoimintamallilla oltava edellytykset nopeaan kansainväliseen kasvuun

Tavoitteena on, että kasvuyrittäjän luvan saa mahdollisimman nopeasti. Oleskeluluvan myöntää Maahanmuuttovirasto, mutta hakijan tulee ennen oleskeluluvan hakemista hankkia liiketoiminnallinen arvio Innovaatiorahoituskeskus Business Finlandilta.

Business Finland arvioi, onko yrityksen liiketoimintamallilla edellytykset nopeaan kansainväliseen kasvuun. Sen rooli perustuu sen valtakunnalliseen viranomaisrooliin ja vankkaan startup-toiminnan tuntemukseen. Maahanmuuttovirasto ei enää arvioi yritystoimintaa vaan katsoo, että hakijalla on turvattu toimeentulo eikä luvan myöntämiselle ole kansallisesta turvallisuudesta johtuvia esteitä.

Oleskelulupa myönnetään kahdeksi vuodeksi, jonka jälkeen se on mahdollista uusia. Oleskeluluvan myöntämiseen menee korkeintaan muutama viikko.

Startup-lupaan on haettu mallia muista maista

Startup-lupaan on haettu mallia muista maista kuten Tanskasta. Usealla EU-maalla on käytössä erillinen oleskelulupa kasvuyrittäjille. On tutkittu, että oleskelulupajärjestelmät eivät itsessään houkuttele yrittäjiä, vaan bisnesmahdollisuudet. Startup-lupa lähettää kuitenkin viestin, että Suomi panostaa kasvuyrittäjyyteen kaikin käytettävissä olevin keinoin.

Yrittäjän oleskelulupa kattaa myös Oy-muotoisen yrittäjyyden

Muun kuin kasvuyrittäjän oleskelulupaa muutetaan siten, että yrittäjän oleskelulupa voidaan jatkossa myöntää myös osakeyhtiömuotoiseen liiketoimintaan. Nykyisin lupa voidaan myöntää vain täydessä henkilökohtaisessa vastuussa toimivalle elinkeinonharjoittajalle, eli esimerkiksi toiminimellä toimivalle yrittäjälle. Samalla nykyisen elinkeinonharjoittajan oleskeluluvan nimi muuttuu yrittäjän oleskeluluvaksi.

Jatkossa yrittäjien oleskelulupia on siis kaksi: kasvuyrittäjän ja yrittäjän oleskelulupa.

Erityisasiantuntijalle oleskelulupa heti kahdeksi vuodeksi

Erityisasiantuntijan ensimmäinen oleskelulupa voidaan myöntää kahdeksi vuodeksi nykyisen yhden vuoden sijaan. Muutos koskee myös heidän perheenjäseniään. Edellytyksenä on, että työsuhde on jatkuva tai voimassa vähintään kaksi vuotta.

Jatkoluvan hakemiseen ei enää tarvita käyntiä Maahanmuuttovirastossa

Oleskelulupaprosessia sujuvoitetaan siten, että jatkolupaa varten ei kerätä enää uusia sormenjälkiä. Jatkolupa on mahdollista hakea täysin sähköisesti käymättä Maahanmuuttovirastossa.

Muutos koskee kaikkia oleskelulupia. Käytännössä muutos helpottaa erityisesti kansainvälisissä yrityksissä työskenteleviä työntekijöitä, koska he matkustavat paljon.

Lakimuutokset tulevat voimaan 1.4.2018.

Lähde: Sisäministeriö

6 thoughts on “Startup-oleskelulupa helpottaa huippuosaajien maahanmuuttoa Suomeen

 • 18.1.2018 at 14:55
  Permalink

  Erityisasiantuntijoita???
  Mutta kun niiltä kaikilta on paperit ja todistukset hukkunu Välimereen tai jonnekin…..

  Reply
 • 18.1.2018 at 15:21
  Permalink

  Ensin oli naisia ja lapsia, sitten auttavia käsiä – moniosaajia – kultamunia – geeninparantajia – kulttuuritulkkeja – kokemusasiantuntijoita (kaikki only 17 and can prove it)…
  Nuo tarvitsivat turvapaikkoja, oleskelulupia, matupalkkaa ym. kunnes eivät tarvinneet kuin laittoman terveyspalvelut ja jizya-tuet.
  Asiaa uudistettiin ja kehitettiin ”Turun hätähuudon” jälkeen…
  Nyt Afrikasta ja lähi-idästä on tulossa Suomeen 62 000 000 rauhanuskonnon startup-yrittäjää…
  Matu-startupeilla Suomi fantastiseen nousuun – kyllä on ihanan suvaitsevaista eikä 1 000 000 köyhää tai työtöntä kantasuomalaista ole este tai hidaste…

  Reply
 • 18.1.2018 at 15:36
  Permalink

  Niin, ohjelmoijana vaan sanon, etta taas saatana kapitalisti kusee duunaria silmaan, tuo halvempaa tyovoimaa ulkomailta eli polkee palkkoja ja tyon ehtoja tyovoiman tarjonnan lisaamisella.

  Reply
 • 18.1.2018 at 15:43
  Permalink

  Ei kukaan tule Suomeen perustamaan yritystä ja maksamaan veroja yhteen maailman kalleimista masita. Jossa inflaatio on maailman huipputasoa.

  Sen sijaan, tämä houkuttelee entistä enemmän kaivosyhtiöitä ryöstäään ilmaiseksi Suomen maaperästä mineraaleja ja malmeja. Suomeahan mainostetaan ”Kaivostoiminan 0-vero maana”.

  Tämä kaivostoiminta pitäisi olla Suomen valtion omistuksessa, täysin. Ja maasta myytäsiin vain jalosteita, ei raaka-aineita. Mutta se ei sovi sinistiselle-eduskunnallemme. Se haluaa antaa Suomen luonnonvarat ilmaiseksi kansainvölisille pankkiireille. Ja siinä se on onnistunut Kekkosen jälkeisenä aikana kiitettävästi. Tosin, samaan aikaan Suomen kansa on köyhtynyt ja velkaa on jo niin paljon ettei sitä pystytytä koskaan maksamaan pois. Olemme siisn velkaorjuudessa lopun ikämme.

  Reply
 • 18.1.2018 at 16:04
  Permalink

  Sana: ”Oleskelulupa” on jotain sellaista mitä oikeutta meillä ei ole kantasuomalaisilla märimmissä unissammekaan. Puhumattakaan nyt siitä, että siitä vielä maksettaisiin riihikuivaa ”startuppia”. Öööhh… Siitäkö ilmeisesti, että tälläinen ihmehenkilöitymä nousee ylös sängystään silloin kun me suomalaiset ”taakat” olemme itse ns. ”kitutunnilla”. Jos minulle maksettaisiin samasta vielä oikein urakkapalkkaa niin meikäpoika pomppaisi sängystään joka sekunti kuin käkikellon käki, joka on palvellut jo yli säädetyn eläkeikänsä.

  Reply
 • 19.1.2018 at 21:46
  Permalink

  Meillehän tuli vastikään 2015 n.33500kpl aivoinsinööriä,kirurgia ym.moniosaaja ja sen jälkeenkin on tullut n.10 000 kpl vuosivauhtia näitä ”kunniakansalaisia” ja suomen tulevaisuuden pelastajia. …….!!!….Että mihin vittuun me tarvitaan vielä lisää näitä aseinsinöörejä= (lausutaan: pommin laukaisualustoja)????????häh……

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *