Ihmettelitkö räjähdystä Vantaalla? Syy selvisi

3
Keskiviikkona 17.1 kello 15.35 iso osa Vantaalaisista tunsivat ja kuulivat selkeän räjähdyksen. Asiaa ihmeteltiin laajalti sosiaalisessa mediassa.

Räjähdyksen syyksi on selvinnyt kaasuräjähdys, joka on lähtöisin Kuusakosken jätteenkäsittelylaitokselta. Laitoksessa oli murskattu kaasukäyttöinen henkilöauto, mikä piti olla esikäsitelty, mutta ilmaisesti kaasusäiliöt olivat jääneet tyhjentämättä.

Räjähdys oli niin voimakas, että se vavisutti lähitienoon talojen rakenteita. Nykysuomi haastatteli lähellä asuvaa Eija Liinakoskea, joka luuli kodissaan lämmityspannun räjähtäneen kellarissa tai jotain muuta vastaavaa tapahtuneen.

”Räjähdys oli niin voimakas, ihan kun se olisi tullut oman talon kellarista. Räjähdyksen myös tunsi selvästi ja niin tunsi talokin, koska taloni laatoitus on kärsinyt ja osa laatoista haljennut. Taloni on rakennettu peruskallion päälle, jota räjähdyksen on ollut pakko horjuttaa, tämä kertoo jo jotain räjähdyksen kovuudesta”

Moni Vantaalainen ihmettili sosiaalisessa mediassa räjähdyksen syytä ja erittäin nerokas selvitystapa kertoikin jo suhteellisen selkeästi räjähdyksen alkuperän ja asukkaiden oli helppo kysellä räjähdyksen perään ELY-keskukselta. Asukkaat siis havaintojen perusteella piirsivät karttaan pisteillä missä asti räjähdys tuntui ja ns kolmiomittauksen tulos oli selvä.

Tämän jälkeen ELY-keskus vastasikin huolestuneisiin kyseilyihin räjähdyksestä seuraavasti.

Uudenmaan ELY-keskukseen on tullut ilmoituksia Kiilan alueella tapahtuneesta voimakkaaksi koetusta räjähdyksestä keskiviikkona 17.1.2018. Kuusakoski Oy:n ilmoituksen mukaan räjähdys on peräisin Kuusakoski Oy:n metallijätteen murskaustoiminnasta. Toiminnanharjoittajan mukaan räjähdyksen on aiheuttanut murskaimeen syötetty esikäsitelty kaasukäyttöinen auto, joka on toimitettu Kuusakoski Oy:lle esikäsiteltynä.

Kuusakoski Oy:n ympäristöluvan lupaehtojen mukaan ennen metallijätteen murskaamista on parhaan käytännön mukaisesti varmistettava, että käsiteltävät erät eivät sisällä materiaaleja, joiden käsittely voi aiheuttaa räjähdyksiä murskauslaitoksella. Toiminnanharjoittajan on reklamoitava jätteiden toimittajia, joiden tuomista kuormista löytyy räjähdysvaaraa aiheuttavia materiaaleja. Kyseisistä jätteistä tulee pitää kirjaa ja niistä tulee raportoida vuosittain. Jos ongelma toistuu jonkin toimittajan jätteiden osalta, jätteiden vastaanotto on lopetettava.

Kuusakoski Oy on ilmoittanut Uudenmaan ELY-keskukselle räjähdyksestä lupaehdon mukaisesti. Toiminnanharjoittajan 18.1.2018 toimittaman lisäselvityksen mukaan materiaalit tarkistetaan silmämääräisesti ja havaitut räjähdysvaaralliset materiaalit poistetaan murskasyötteen joukosta. Silmämääräinen tarkistus ei kuitenkaan ole aukoton. Tässä tapauksessa auton esikäsittelyn on suorittanut jätteen toimittanut asiakastaho. Kuusakoski Oy on ilmoittanut käsittelevänsä tilanteen kyseisen asiakkaan kanssa lupaehdon mukaisesti.

Palautteen on kirjoittanut ylitarkastaja Annastiina Juvankoski ELY-keskukselta.

Sosiaalisessa mediassa räjähdystä on kuvailtu seuraavasti:

  1. Voi v..u taas kuusakoskelaiset pääsee kuin koira veräjästä vaikka ihan selvästi he ovat rikkoneet lupa ehtoja kyllä toi Ely on ihan perseestä aina ja ikuisesti.
  2. Onhan tuo tökeröä toimintaa, kun ajattelee, että taloihin tulee vaurioita ja lähistöllä asuvat ihmiset kärsivät. Mitä lie vaikuttane pohjavesiin jne, eikö alueen käyttövesi, se, jota enää on jäljellä kärsi mahdollisesti tuosta?

3 KOMMENTIT

  1. ”Räjähdys oli niin voimakas, ihan kun se olisi tullut oman talon kellarista. Räjähdyksen myös tunsi selvästi ja niin tunsi talokin, koska taloni laatoitus on kärsinyt ja osa laatoista haljennut. Taloni on rakennettu peruskallion päälle, jota räjähdyksen on ollut pakko horjuttaa, tämä kertoo jo jotain räjähdyksen kovuudesta”

    Kuinkahan kolaritilanteessa…?

  2. ”ja niin tunsi talokin, koska taloni laatoitus on kärsinyt ja osa laatoista haljennut. Taloni on rakennettu peruskallion päälle”.
    -Nyt tuli tilaisuus uusia jo vuosia halkeillut laatoitus jonkun toisen piikkiin 😀

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.