Täysjyvä, kokojyvä vai kuitu? Tutkimus osoittaa, että täysjyvä hämmentää suomalaisia

Suomalaisilla on ristiriitaista tietoa täysjyvästä, sen lähteistä ja terveysvaikutuksista.

Lähes puolet (49 %) suomalaisista uskoo syövänsä tarpeeksi täysjyvää, vaikka jopa 85 prosenttia ei tiedä, kuinka paljon sitä tulisi saada päivittäin. Enemmistö (73 %) kokee täysjyvän syömisen tärkeäksi, mutta meitä hämmentää etenkin se, mistä täysjyvää voi saada ja mitä hyötyä siitä on.

Nämä tiedot selviävät Nestlén aamiaismurojen valmistajan Cereal Partners Worldwiden (CPW) teettämästä maailmanlaajuisesta kyselytutkimuksesta*. Sen mukaan yli puolet suomalaisista tietää täysjyvän sisältävän runsaasti kuitua (55 %) ja olevan hyväksi ruuansulatukselle.

Täysjyvä, kuitu ja kokojyvä eivät ole samoja asioita

Osalla suomalaisista on virheellistä tietoa täysjyvän lähteistä. Lähes joka kymmenes (9 %) olettaa, että täysjyvää saa banaaneista. Sitä arvellaan saatavan myös valkoisesta leivästä (12 %), siemenistä (13 %) tai pähkinöistä (9%).

– Etenkin kuitu ja täysjyvä sekoitetaan helposti. Täysjyvätuotteista saa toki tyypillisesti runsaasti ravintokuitua, mutta myös muita tärkeitä ravintoaineita, kuten vitamiineja ja kivennäisaineita sekä fenolisia yhdisteitä, jotka toimivat elimistössä antioksidantteina. Täysjyvän vähäinen kulutus on kuitenkin maailmanlaajuinen ongelma, Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm kertoo.

Myös kokojyvä ajatellaan usein täysjyvän synonyymina, vaikka kyse on eri asiasta: Kokojyvätuotteissa kokonaisia jyviä käytetään usein koristeina tai maun tai rakenteen vuoksi. Itse tuote voi olla leivottu esimerkiksi valkoiseen jauhoon, jolloin jyvien osuus ei ole kovin korkea.

Tietoa ja suosituksia kaivataan

Tiedonpuute täysjyvän terveyshyödyistä (40 %) ja lähteistä (26 %) näyttävät olevan merkittävimmätsyyt siihen, miksi suomalaiset eivät syö riittävästi täysjyvää.

– Kyselytutkimus osoittaa hyvin, että suomalaiset tarvitsevat lisää tietoa täysjyvästä ja sen saannista. Me Nestléllä olemme viimeisen kymmenen vuoden ajan kehittäneet aktiivisesti muun muassa aamiaismuroja: Olemme jatkuvasti lisänneet täysjyvän määrää näissä tuotteissa. Nestlén tavoitteena on vähentää tuotteistamme maailmanlaajuisesti 5 prosenttia sokeria, 10 prosenttia suolaa ja 10 prosenttia kovaa rasvaa vuoteen 2020 mennessä, Nestlén johtava elintarvikelainsäädännön asiantuntija Ulla Luhtasela kertoo.

Mikä täysjyvä?

  • Täysjyvä merkitsee kaikkia jyvän osia. Toisin kuin viljajalosteissa, kaikki kolme osaa on säilytetty.
  • Täysjyväviljavalmisteissa on vähemmän energiaa kuin valkoisesta viljasta valmistetuissa elintarvikkeissa.
  • Täysjyväviljavalmisteet sisältävät runsaasti kuitua, ja täysjyväviljan ravintoainetiheys on suurempi kuin valkoisen viljan.
  • Viljavalmisteiden suositeltava päivittäinen käyttömäärä on noin 6 annosta naisille ja noin 9 annosta miehille. Vähintään puolet käytetystä määrästä tulisi olla täysjyväviljaa.
  • Annos tarkoittaa 1 desilitraa keitettyä täysjyväpastaa, -ohraa tai -riisiä tai muuta täysjyvälisäkettä tai yhtä leipäviipaletta. Esimerkiksi lauta­sellinen puuroa vastaa kahta annosta.

Lähteet: Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ja M. Fogelholm: Täysjyvävilja – vahva terveysnäyttö

4 vinkkiä: näin lisäät täysjyvän määrää ruokavalioosi

  1. Vaihda valkoinen leipä, riisi tai pasta täysjyväisiin vaihtoehtoihin.
  2. Lisää lounaaseen tai illalliseen annos täysjyvää täysjyväleivän, -pastan tai -riisin muodossa.
  3. Vaihda murot täysjyvää sisältäviin muroihin.
  4. Ole tarkka termeissä: suosi tuotteita, joiden pakkausmerkinnöissä mainitaan nimenomaan täysjyvä.

Lähde ja kuva: Suomen Nestlé

2 thoughts on “Täysjyvä, kokojyvä vai kuitu? Tutkimus osoittaa, että täysjyvä hämmentää suomalaisia

  • 19.1.2018 at 12:19
    Permalink

    O_O ”Lähes joka kymmenes (9 %) olettaa, että täysjyvää saa banaaneista. Sitä arvellaan saatavan myös valkoisesta leivästä (12 %), siemenistä (13 %) tai pähkinöistä (9%).”
    No, eipä silti yllättänyt.
    Seuraava puheenaihe, ”demokrattisen” järjestelmän toimivuus ja sen vaalikarjaa vastaavat edustajat.

    Reply
  • 19.1.2018 at 14:50
    Permalink

    Niimpä tietenkin, Ihminen joka polveutuu laiduntavista märehtijöistä saa luonnollisesti kaikki tarpeellisimmat vitamiinit ja kuidut jyvistä. …vai miten se olikaan.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.