Näkökulma: Pihisteltiinkö työllistämisrahoja tarkoituksellisesti vai eikö vain osata?

12

Eräs yhdistystoiminnassa mukana oleva tuttavani kertoi, kuinka heidän yhdistyksensä olisi halunnut palkata viime keväänä työntekijän TE-toimistosta haettavalla palkkatuella. Yhdistyksen tarve työntekijälle oli todellinen, samoin työntekijän tarve ja halu työllistyä.

Asiasta TE-toimistosta tiedusteltaessa tuttavalle oli sanottu, että palkkatuen myöntäminen täysimääräisenä olisi ns. läpihuutojuttu. Isku vasten kasvoja tuli kuitenkin pian. TE-toimisto oli saanut ohjeistuksen, jonka mukaan palkkatukia oli myönnetty vuoden ensimmäisten kuukausien aikana niin paljon, että huhti-toukokuun jälkeen loppuvuoden ajan myönnetään ainoastaan puolikkaita palkkatukia.

Käytettävissä olleiden resurssien niukkuuden vuoksi yhdistys ei pystynyt puolikkaalla tuella palkkaamaan työntekijää. Täten TE-toimisto päätöksellään esti henkilön työllistymisen.

Työministeri Jari Lindström (loik.) ja muutkin aktiivimallin puolestapuhujat selittivät pitkin viime syksyä ”kohtaanto-ongelmasta”. Heidän mielestään työnantajat ja työttömät pitää saada kohtaamaan toisensa.

Esimerkkitapauksessamme kohtaaminen oli tapahtunut, ja työnantajan ja työntekijän välillä vallitsi yhteisymmärrys työllistymisestä, mutta TE-toimiston pihtaaminen palkkatukirahojen käytössä esti työsuhteen syntymisen.

Tuttava kertoi tiedustelleensa asiaa uudelleen vielä syksyllä, ja vastaus oli edelleen sama: määrärahojen niukkuuden vuoksi täyttä tukea ei voida myöntää.

Asian varsinainen pihvi tulee tässä. Viime viikolla uutisoitiin, että työllistämismäärärahoja oli jäänyt viime vuodelta käyttämättä jopa 70 miljoonaa euroa. Asiasta uutisoitiin myös tällä viikolla. Näitä rahoja suunnitellaan nyt käytettäväksi työllisyyspalvelujen vahvistamiseksi aktiivimallin tultua voimaan. Asiasta ovat julkisuudessa selittäneet sekä valtiovarainministeri Orpo (riistoporv.) että työministeri Lindström (takinkäänt.).

Tämä aiheuttaa suurta ihmetystä. Miksi työllisyyteen korvamerkittyjä rahoja pihisteltiin jo alkuvuodesta, kun niitä loppujen lopuksi jäi käyttämättä peräti 70 miljoonaa euroa?

Oliko tämä tietoinen veto? Pitikö hallitus suunnittelemansa aktiivimallin läpimenoa niin varmana, että annettiin TE-toimistolle ukaasi säästellä työllistämisrahoja viime vuonna, jotta sieltä säästyisi rahaa tälle vuodelle käytettäväksi aktiivimallin vaatimiin lisäpalveluihin?

Käyttöä noille rahoille olisi varmasti ollut monella muullakin taholla kuin esimerkkitapauksessamme. Ei-oota on varmasti kaupattu monelle muullekin palkkatuen hakijalle. Tuolla 70 miljoonalla eurolla olisi saatu palkattua tuhansia henkilöitä viime vuonna. Kun ne rahat käytetäänkin tänä vuonna, pääsee hallitus paukuttelemaan henkseleitään aktiivimallin työllisyyttä parantavasta vaikutuksesta, vaikka oikeasti kyseessä on pelkkä silmänkääntötemppu, joka tosin ei ole ensimmäinen laatuaan Sipilän hallitukselta.

Jos kyseessä ei ollut tahallinen pitkän tähtäimen suunnitelma, siinä tapauksessa kyse on täydellisestä osaamisen ja ammattitaidon puutteesta budjetoinnissa sekä rahan käytössä ja kohdentamisessa. Miten muutenkaan tämän asian voisi nähdä?

Mutta eihän sillä ole mitään väliä, sillä tämänkin vahingon kärsivät nahoissaan työttömät, jotka jo muutenkin kieriskelevät rahoissaan ja nauttivat niin runsaista eduista, että niitä on hallituksen mielestä välttämätöntä karsia entisestään.

Katso myös:

Näkökulma: Avoin työnhakukirje Jari Lindströmille

12 KOMMENTIT

 1. Peräti ”isänmaallista”. Eivät sitten menneet kyseistä ”pikkusummaa” antamaan ”drunckerille” (Jean-Claude Juncker) hänen viinikellarinsa nopeasti hupenevien vuosikertojen ”elvyttämiseksi”.
  Maanpetturi-hallitukselta voi odottaa mitä tahansa kusetusta varsinkin kun on kyse kantasuomalaisten työllisyyden ja yleisen hyvinvoinnin kohentamisesta rahalla.

 2. Sama ongelma Itä-Uudenmaan läänissä. Pitkäaikaistyötömän pitäisi päästä 6kk duuniin mutta kun rahaa ei kuulemma ole. Kunnan pitäisi työllistää mutta vaikeeta on. Eilen Jari Lindström A-Studiossa myönsi että rahaa on ja samalla myönsi että Aktiivimalli kusee jo nyt. Missä ne rahat on Jari Lindström? Sinisten saunailloissa vai missä?

  • Kuukauden banni Facebookissa joka nyt jo neljäs peräkkäinen, pari viikkoa pystyy kommentoimaan ja uusi banni. Tämä viimeinen tuli kun Laura Huhtasaarta haukuttiin natsi huoraksi ja puutuin siihen ja kappas banni tuli kuin miljoona Sipilän tilille. Sananvapaus meni kortille Sipilän hallituksen aikana. Ne kolme muuta bannin aihetta olivat ” takaluukku, viidakko, valkoinen pipo ”. Tuttu sai bannin sanasta ” isänmaallinen ”. Suomi 100v kiittää.

  • Ehkäpä tuossa vain sattui käymään niin, että kun tarkoitus oli osoittaa kuinka hurjan hyvin Suomella menee loppuvuonna 2017 tarkasteltuna, satsattiin kaikki kerralla tuon harhan tuottamiseen. Nyt vain kävi niin, että asiain realistinen tila paljastui vähän turhan ennen aikojaan rahojen loppuessa. Vai olenko kartalla ollenkaan?
   En voi kuin ihailla Kekkosen tyyliä – ”Saatanan tunarit!”

 3. Palkkatuella työllistäminen on järjetöntä tekotyöllistämistä. Verovarojen haaskaamista.

  • Moni työantaja käyttäätätä hyväkseen kierrättämällä näitä onnettomia firmoissaan. Työmotivaatio on varmaan aivan hurja kun tietää että potku perseelle tulee heti kun rahat loppuu. No pääseehän joku vähän ihmisten ilmoille välillä, ei tästä muuta hyötyä ole.

   • Niin käyttää hyväkseen moni ”hyväntekeväisyys”firma eli Suomen Punainen Risti (Kontti kierrätystavaratalot), Martta-liitto, Mannerheimin lastensuojeluliitto yms. vaikka varsinkin kahdella ensin mainitulla on sijoitusvarallisuutta kymmeniä miljoonia euroja.

 4. Kehä III tievalaistus läntiseen päähän. Valtio tuhlaa miljardeja suojtyöpaikkoihin ja matuihin mutta ei saa tievalaistusta pääkaupunkiseudun vilkkaalle pääväylälle, KEHÄ III:lle.

  Autoilijoilta kupataan miljardit mutta teiden ylläpito on jätetty hunningolle.

  Nyt heti tievalaistus kuntoon Kehä III:lle!

 5. Nämä moraalittomat välistävetäjät tulevat vielä näkemään ja tuntemaan tekojensa seuraukset.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.