Tehostettu matkustuskielto ja tutkinta-aresti vaihtoehdoiksi tutkintavankeudelle

3
Tutkintavankeuden vaihtoehtoina otetaan vuoden 2019 alusta käyttöön tehostettu matkustuskielto ja tutkinta-aresti. Uudistuksen taustalla on muun muassa tarve lisätä tutkintavankeuden tehokkaasti valvottuja vaihtoehtoja.

Tutkintavankeudella tarkoitetaan aikaa, jonka rikoksesta epäilty on vangittuna rikoksen johdosta ennen täytäntöönpanokelpoista tai lainvoimaista tuomiota. Tutkintavankeuden tarkoituksena on ennen kaikkea turvata rikoksen esitutkinta, tuomioistuinkäsittely ja rangaistusten täytäntöönpano.

Uusien 1.1.2019 voimaan tulevien säännösten mukaan tuomioistuin voi määrätä rikoksesta epäillyn teknisin välinein valvottuun tehostettuun matkustuskieltoon ennen rangaistuksen tuomitsemista.  Sen jälkeen, kun hänet on tuomittu ehdottomaan vankeusrangaistukseen, tuomioistuin voi vangitsemisen tai vangittuna pitämisen sijasta määrätä hänet teknisin välinein valvottuun tutkinta-arestiin, jos tuomittu rangaistus on vähemmän kuin kaksi vuotta vankeutta.

Lainmuutosten voimaantulo on tarkoitus vahvistaa presidentin esittelyssä tiistaina 30. tammikuuta.

Lähde: Oikeusministeriö

3 KOMMENTIT

  1. Todellinen paradoksi ja huutonaurun aihe on se, että työttömällä on ”matkustuskielto”, mutta ns. nyk. ”tutkintovangit” lasketaan vapaaksi odottamaan esim. oikeudenkäyntiä vakavienkin rikosten kohdalla, vaikka poliisin vaatimus olisikin toinen, mutta demlan tärkein tehtävä onkin suojella rikollista traumoilta, sillä hänen lapsena naapurin vahingossa tädin näkeminen alasti oli jo aivan liikaa ja tästä se verilammikko sitten loppupäässä johtuikin.

  2. Tutkintavankeus on isompi rangaistus, kuin ehdonalainen tuomio. Eli raiskauksesta ei tule siis mitään seuraamuksia, kun ei tarvitse montaa päivää olla edes kopissa enää. Kaikki tuomiot ehdonalaisia melkein. Tämä on säästösyistä nyt tehty kun ei ole tarpeeksi tilaa rikollisille, ja tarvitse niitä ruokkia,valvoa jne.

  3. Orwellismi jyrää? Käräjäoikeudet bingohalleja ja lautamiehinä erittäin puolueellisia tahoja.
    Ei käräjä- ja hovioikeuden ns. tuomioiden perusteella pidä kenenkään vapauksia rajoittaa.

    Demlatuomarien tuomiot itä-Suomen ”lievä raiskaus” tai kanojenkiihotustuomioiden tasolla = puhdasta mielivaltaa.

    Seppo Lehto oikeushistorioitsija

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.