Työttömien työnhakijoiden määrä väheni joulukuussa

Työ- ja elinkeinotoimistoissa oli joulukuun lopussa yhteensä 295 500 työtöntä työnhakijaa. Se on 62 600 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Työttömien työnhakijoiden määrä lisääntyi edellisestä kuusta 24 200:lla. Tiedot ilmenevät työ- ja elinkeinoministeriön Työllisyyskatsauksesta.

Pitkäaikaistyöttömiä eli yhdenjaksoisesti vähintään vuoden työttömänä työnhakijana olleita oli 91 600, mikä on 30 400 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Yli 50-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli 110 900 eli 20 700 vähemmän kuin edellisenä vuonna samaan aikaan.

Nuoria alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli 9 800 vähemmän kuin edellisen vuoden joulukuussa eli yhteensä 38 300. Nuorten työttömyyksistä päättyi ennen kolmen kuukauden työttömyyttä tammi-joulukuussa keskimäärin 68,0 prosenttia, mikä on 5,2 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Uusien avoimien työpaikkojen määrä lisääntyi

Uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin TE-toimistoihin joulukuun aikana 40 300 eli 3 200 enemmän kuin edellisen vuoden joulukuussa. Kaikkiaan TE-toimistoissa oli joulukuussa avoinna 78 300 työpaikkaa, mikä on 9 900 enemmän kuin vuosi sitten.

Koko maassa oli lomautettuna joulukuun lopussa 25 500 henkilöä, mikä on 12 500 vähemmän kuin edellisenä vuonna vastaavaan aikaan. Kokoaikaisesti lomautettuja oli yhteensä 17 300 henkilöä, mikä on 10 200 vähemmän kuin edellisen vuoden joulukuussa.

Työnantajien ennakkoilmoitukset tulevista lomautuksista ovat vähentyneet. Ennakkoilmoitusten mukaan on mahdollista, että 1 400 henkilöä lomautetaan lähitulevaisuudessa, mikä on 900 vähemmän kuin vuosi sitten. Tulevien lomautusten määrä laski marraskuusta joulukuuhun 100:lla.

Aktivointiasteeseen laskettavissa palveluissa oli joulukuun lopussa 114 600 henkilöä, mikä on 400 enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Näitä palveluita ovat esimerkiksi palkkatuki, työvoimakoulutus, työkokeilu ja omaehtoinen opiskelu.

Tilastokeskus: Työttömyysaste 8,4 prosenttia

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työllisiä oli joulukuussa 48 000 enemmän kuin vuotta aiemmin. Työllisyysaste oli 69,6 prosenttia, mikä on 1,3 prosenttiyksikköä korkeampi kuin edellisen vuoden joulukuussa. Työvoimatutkimuksen mukaan työttömiä oli 227 000, mikä oli 20 000 enemmän kuin vuosi sitten. Työttömyysaste oli 8,4 prosenttia eli 0,6 prosenttiyksikköä korkeampi kuin vuotta aiemmin.

Työnvälitystilaston ja työvoimatutkimuksen keskeiset erot

Tiedot perustuvat työ- ja elinkeinoministeriön Työnvälitystilastoon ja tulevien lomautusten erillisseurantaan, sekä Tilastokeskuksen työvoimatutkimukseen. TEM:n Työnvälitystilaston lähteenä on TE-toimistojen asiakasrekisteri, kun taas Tilastokeskuksen työvoimatutkimus on otostutkimus.

TEM:n Työnvälitystilastossa työttömyyden määritelmänä on, ettei henkilöllä ole työsuhdetta eikä hän työllisty yritystoiminnassa. Lisäksi Työnvälitystilastossa kokoaikaisesti lomautetut luetaan työttömiin, mutta päätoimisia opiskelijoita ei. Tilastokeskuksen Työvoimatutkimuksen työttömyyden määritelmä on tiukempi: se edellyttää työttömiltä aktiivista työnhakua edeltävien 4 viikon aikana ja valmiutta ottaa työtä vastaan seuraavien 2 viikon aikana. Kansainvälisesti vertailukelpoisena Tilastokeskuksen työvoimatutkimus tuottaa viralliset työttömyysluvut.

Lähde: TEM

5 thoughts on “Työttömien työnhakijoiden määrä väheni joulukuussa

  • 25.1.2018 at 14:12
    Permalink

    Osa-aikainen provikkapohjainen puhelinmyynti siis vetää.

    TE -keskuksetkin varmaan tarvii paljon lisää väkeä työttömien kyttäämiseen ja kyykyttämiseen.

    Reply
  • 25.1.2018 at 16:07
    Permalink

    Koomista että nämä luvut työttömistä heiluu koko ajan ylös ja alas. Varmaan puupää Lindström ei aina muista mitä paskaa jauhanut viimeksi. TE-Keskuksella ei ole tarjota oikein mitään kun niihin on yhteydessä mutta senhän nyt tietää kaikki.

    Reply
  • 25.1.2018 at 16:17
    Permalink

    ”Työttömällä työnhakijalla tarkoitetaan ilman työtä olevien työnhakijoiden lisäksi lomautettuja, lyhennetyllä työviikolla olevia ja työvoiman ulkopuolella olevia työnhakijoita.”

    Yllä olevan määritelmän löytää TE-keskuksen sivulta: http://www.te-palvelut.fi/te/fi/tyonhakijalle/jos_jaat_tyottomaksi/oikeudet_velvollisuudet/index.html

    Miksiköhän TE-keskus kuitenkin pitää rajana 4 työtuntia viikossa? Eli tilastojen kaunistamiseksi on viime vuoden loppupuolella otettu käyttöön uusi määritelmä: Jos teet 4 tai yli tuntia viikossa, et enää tilastoidu työttömäksi työnhakijaksi.

    Hyvä saa olla palkka, että neljällä tunnilla itsensä ja perheensä elättää.

    Reply
  • 25.1.2018 at 18:05
    Permalink

    Näin ”stalinistisesti” ajateltuna olisi mukava tietää minne nuo ”vähenneet” ovat ”menneet”.
    Puudeli-valtamedia ”hermafrodiittisesti” lisääntymällä julkistaa tasaisin väliajoin taloutta ja työllisyyttä positiivisesti ”kuvailevia” hallitusta tukevia ”uutisia” siitä yksinkertaisesta syystä, että ”lahjomaton” media on on saanut takanreunalla olevan ”sukkansa” täyteen lahjoja eli riihikuivaa rahaa, jolla ”tuetaan” pahasti rehellisyyden puutteessa ontuvaa uutistoimintaa, joka kuitenkin enemmänkin muistuttaa ”kaunareita” kuin aitoa uutisten välitystä, joka perustuu totuuteen ja ammattitaitoiseen toimittajatyöhön, peräti tutkivaan journalismiin, joka palvelee kansalaisia ilman, että tähän sekoittuu millään tavalla toimittajan omat poliittiset pyrinnöt tai tuotosten ollessa vapaat taloudellisista sidossuhteista, johon sisältyy varsinkin maan hallituksen poliitikkoihin pidetyn hajuraon ollessa valovuosia laskettavissa yksiköissä.

    Reply
  • 25.1.2018 at 18:29
    Permalink

    Tilastokikkailua. Niin monta tuttua on työttömänä ja määrä kasvaa koko ajan, että pienenevät luvut eivät voi pitää paikkaansa. Väittäisin että todellinen luku työttömistä on lähellä 40%:ia.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.