Raportti: Yhdysvaltojen globaali rooli – Muutosta ja jatkuvuutta

Tänään 31. tammikuuta julkistetussa raportissa tarkastellaan kattavasti Yhdysvaltojen globaalin roolin muotoutumista ja siihen vaikuttavia pitkän ja lyhyen aikavälin kehityskulkuja.

Raportissa analysoidaan USA:n sisäpoliittisia prosesseja, maan roolista käytäviä strategisia keskusteluja sekä ulko- ja turvallisuuspolitiikan kehitystä. Lisäksi työssä tarkastellaan Yhdysvaltojen suhdetta kansainväliseen järjestykseen, keskeisiin suurvaltoihin ja Pohjois-Euroopan turvallisuusympäristöön. Selvitys pyrkii lisäämään ymmärrystä Yhdysvaltojen toimijuuden vaikutuksista Suomen laajemmassa strategisessa toimintakentässä.

Ensimmäisen vuotensa aikana Donald J. Trumpin presidentinhallinto on korostanut edeltäjiään enemmän valtioidenvälistä kilpailua, sotilaallisen vallan merkitystä, kumppanuuksien ehdollisuutta sekä kahdenvälisiä transaktioita. USA:lle perinteisesti keskeiset liberaalit arvot ovat osittain jääneet taka-alalle. Näistä painotuksen muutoksista huolimatta hallinnon politiikassa on havaittavissa myös jatkuvuutta. Yhdysvallat on esimerkiksi edelleen sitoutunut Natoon, panostaa läsnäoloon Tyynellämerellä ja Afganistanissa, jatkaa kamppailua kansainvälistä terrorismia vastaan ja pitää Venäjää ja Kiinaa strategisina kilpailijoinaan.

Vaikka nähtävissä olevat muutokset pysynevät USA:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan perinteisen vaihteluvälin sisällä, ne herättävät huolta sen liittolaisissa ja kumppaneissa. Transatlanttisissa suhteissa on alkanut ”odottamisen aikakausi”, jota kuvastaa tarve pidemmän aikavälin strategiselle kärsivällisyydelle ja valikoivalle sektorikohtaiselle yhteistyölle.

Raportin on laatinut Ulkopoliittisen instituutin tutkijaryhmä. Julkaisu on toteutettu osana valtioneuvoston vuoden 2017 selvitys- ja tutkimussuunnitelman toimeenpanoa.

Lisätietoja valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnasta tietokayttoon.fi

BETWEEN CHANGE AND CONTINUITY: Making Sense of America’s Evolving Global Engagement -raportti

Lähde: Valtioneuvosto

2 thoughts on “Raportti: Yhdysvaltojen globaali rooli – Muutosta ja jatkuvuutta

 • 31.1.2018 at 12:50
  Permalink

  Huvitti YLE:n kirjeenvaihtajan lapsellinen vuodatus aamu tv.ssä.Ei mitään positiivista vaan sitä samaa negatiivista alatyylistä lässytystä. Siinä vaiheessa kanva vaihtui kun esimerkkinä kertoi että joku oli tuonut laittomasti maassa olevia lapsia tilaisuuteen.

  Reply
 • 31.1.2018 at 13:04
  Permalink

  USA:ssa menee nyt paremmin kuin aikoihin. Ja tämä on kuultu nimenomaisesti kansan suusta eli sen osan, joka ei rötöstele, käytä aikaansa kaduilla hulinointiin, ”perse edellä puuhun menijät” (homot), eivät ole pedofiilejä tai kansanosaa, joka ei tiedä, että ovatko he ”lintuja” vaiko ”kaloja”?
  General Motors on ilmoittanut siirtävänsä autotehtaan Meksikosta taikaisin Yhdysvaltoihin näin sikäläiset duunarit saavat työpaikkoja eli leveämpää leipää sekä näin mahdollisuuden taloudelliseen turvallisuuteen joka tuo vakautta ja uutta suunnitelmallisuutta perhe-elämään. Valtamedia antaa ymmärtää, että Donald Trumpin Yhdysvalloissa kuolee kansalaisia kadulle nälkään kuin konsanaan 1930-luvulla Generalissimus Josif Stalinin ryöstettyä talonpoikien viljavarastot.

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *