Afrikkalainen sikarutto uhkaa – Sikojen ulkonapitoon rajoituksia

Kesäkuun alusta 2018 alkaen ulkoilevat siat on suojattava tukevalla aidalla Euroopassa leviävältä afrikkalaiselta sikarutolta.

Suomessa afrikkalaista sikaruttoa ei ole koskaan tavattu. Suojausvaatimuksista on säädetty maa- ja metsätalousministeriön asetuksessa, jonka tarkoituksena on ehkäistä afrikkalaisen sikaruton leviäminen luonnonvaraisten villisikojen ja kotieläinten välillä. Suojauksessa käytettyyn sähköaitaan tulee säännöksistä poiketen kytkeä vain yksi sähköpaimen.

Asetuksessa kuvattu tarhassa jo olevan aidan oheen rakennettava sähköaita ei ole sähköpaimenia koskevassa eurooppalaisessa turvallisuusstandardissa esitettyjen turvallisuusvaatimusten mukainen. Asetuksen mukaisesti rakennettu, kahta sähköpaimenta käyttävä sähköaita voi aiheuttaa vaaratilanteen, jos samanaikaisesti kosketaan sekä aitauksen sisä- että ulkopuolella oleviin sähkölankoihin.

Sähköaidalla vahvistetun aidan sisä- ja ulkopuolinen sähköaita tulee asetuksen säännöksistä poiketen kytkeä vain yhteen sähköpaimeneen. Muutos tulee tehdä viipymättä myös jo rakennettuihin sähköaitauksiin turvallisuusriskin poistamiseksi. 

Edellä mainittu maa- ja metsätalousministeriön asetus ja sen mukaiset aitaamisvaatimukset eivät ole vielä voimassa, vaan ne tulevat voimaan 1.6.2018 ja Ahvenanmaan maakunnan osalta 1.1.2019. Asetuksen säännökset eivät siten tällä hetkellä estä niistä poikkeavaa sähköpaimenen kytkentää.

Asetusta tullaan sähköaidan vaatimusten osalta muuttamaan nopealla aikataululla. Samoin tullaan muuttamaan valtioneuvoston asetusta afrikkalaisen sikaruton leviämisen ehkäisemiseksi sikojen ulkotarhojen aitaamiseen myönnettävästä avustuksesta siltä osin kuin se sisältää vastaavat tekniset säännökset rakennettavasta aidasta.

Lähde: MMM

2 thoughts on “Afrikkalainen sikarutto uhkaa – Sikojen ulkonapitoon rajoituksia

  • 7.2.2018 at 23:32
    Permalink

    Myös Suomen rajoille sekä tiettyihin SPR:n, Migrin ja KELAn laitoksiin tarvittaisiin vastaava asetusmuutos nopealla aikataululla turvallisuusriskin poistamiseksi.
    ”Afrikkalaisen sikaruton” leviämistä estävien kaksinkertaisten sähköaitojen rakentamiselle on huutava tarve myös Välimeren pohjoisrannikolla.

    Reply
    • 8.2.2018 at 06:06
      Permalink

      Näinhän asia on. Nyt on jo lähi-idän rutto on tarttunut pahasti joihinkin valikoituihin yksilöihin ja silmiinpistävää on että pääosin sairastunut on ylipainoinen valkoinen nainen, tosin sairastuneissa on myös ”miehiä” joskin ovat pääosin ns. cuck-miehiä. Tauti tarttuu erityisesti kulttuuriväkeen ja on mahdollista että runsas viinin käyttö altistaa tähän, koska raakaa koskenkorvaa nauttivat eivät tautia saa. Taudin seurauksena sairastuneesta sanotaan nimitystä suvakki, joka on vaarallinen ympäristölle ja erityisesti veronmaksajille ja johon ei ole parannuskeinoa. Vasta kuolema vapauttaa tästä pahasta taudista.

      Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.