Kiinalainen ruoka pitää pintansa suomalaisten suosikkina

Suomalaisten mielestä kiinalainen ruoka on etnisistä keittiöistä toiseksi paras heti italialaisen ruoan jälkeen. Tämä siitä huolimatta, että Suomessa erilaisten etnisten ruokien valikoima on erittäin laaja. Neljäsosa suomalaisista nimeää kiinalaisen ruuan suosikikseen, kun valittavana on italialainen, kiinalainen, meksikolainen ja japanilainen ruoka. Suosituin on italialainen 32 prosentin osuudella.

Tiedot käyvät ilmi tuoreesta Atrian IRO Researchilla teettämästä kyselytutkimuksesta. Tutkimuksessa kysyttiin tuhannelta suomalaiselta suhtautumisesta kiinalaiseen ruokaan. Atria käynnisti toukokuussa 2017 suomalaisen sianlihan viennin Kiinaan, ensimmäisenä suomalaisena yrityksenä koskaan.

– On jopa hiukan yllättävää, että kiinalainen ruoka on edelleen näin selvästi suomalaisten suosiossa. Pitää muistaa, että kiinalainen ruoka on ensimmäisiä Suomeen tulleita etnisiä keittiöitä ja sittemmin tänne on tullut paljon muitakin kilpailijoita. Kiinalainen ruokakulttuuri kiinnostaa Atriaa etenkin nyt, kun olemme päässeet tutustumaan kiinalaiseen keittiöön Atrian sianlihaviennin käynnistyttyä Kiinan markkinoille, kertoo viestintä- ja IR-päällikkö Hanne Kortesoja.

Tutkimuksen mukaan kiinalainen ruoka herättää suomalaisissa vain vähän negatiivista suhtautumista. Vastaajista 57 prosenttisesti suhtautuu siihen positiivisesti. Kaikkein positiivisimmin kiinalaisesta ruoasta ajattelevat naiset, 25-34-vuotiaat sekä korkeasti koulutetut. Kiinalaista pidetään hyvänmakuisena, monipuolisena ja kivana ruokana. Myös mausteisuus ja hyvä hintalaatusuhde liitetään kiinalaiseen ruokaan.

Kotikokkaamisen esteenä tiedonpuute

Tutkimuksessa ilmeni, että lähes 60 prosenttia vastaajista kokkaa kiinalaista ruokaa kotona edes joskus. Syiksi mainittiin ennen kaikkea se, että kiinalainen on hyvää ja tuo kaivattua vaihtelua muille ruuille. Jos kiinalaista ei kokata kotona, syynä on useimmiten se, ettei sitä osata valmistaa tai se, että mieluummin kiinalaista syödään ravintolassa.

– Kiinalaiseen ruokaan liitetään paljon stereotypioita. Monille tulee ensimmäisenä mieleen hapanimelä kastike ja friteeratut ruoat, eikä juuri muuta. Todellisuudessa kiinalainen ruokakulttuuri on erittäin monipuolinen. Ruossa on suuria maantieteellisiä, historiallisia ja kulttuurisia eroja. Kiinassa on neljä pääkeittiötä: ShandonginSichuanin, Kantonin ja Jiangsun keittiö, kertoo Hanne Kortesoja.

Vastaajista 79 prosenttia pitää possua sopivana raaka-aineena kiinalaiseen ruokaan. Suosikikseen kiinalaisen ruoan raaka-aineena possun nosti 15 prosenttia suomalaisista. Ykkössuosikki on kana. Kiinassa sianliha on keittiön tärkein raaka-aine. Kiinassa syödään puolet maailman sianlihasta, yhteensä noin 54 miljardia kiloa.

Lähde: Atria

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.