Selvitys koulujen kesälomien siirron vaikutuksista valmistuu kevään aikana

Elinkeinoministeri Mika Lintilä on käynnistänyt selvityksen koulujen kesälomien siirron taloudellisista vaikutuksista matkailuelinkeinolle.

– Nykyisillä loma-ajoilla annamme kilpailijamaillemme kilpailuvaltin. Koulujen alkaminen hiljentää kotimaanmatkailun jo elokuun alussa. Monet matkailupalvelut supistuvat ja osin sulkeutuvat juuri, kun ulkomaiset matkailijat Suomessa eniten liikkuvat. Sesongin pidentäminen loppupäästä olisi Suomen matkailuelinkeinolle ehdottoman tärkeää, Lintilä toteaa.

– Selvityksen tavoitteena on arvioida, kuinka suuri osa matkailutilinpidon esittämästä noin 14 miljardin matkailukysynnästä ajoittuu kesälomakaudelle, ja mikä vaikutus kesälomien siirtämisellä on matkailukysyntään, Lintilä kertoo.

Matkailu on merkittävä ja työllistävä elinkeino koko Suomessa. Se on myös yksi tulevaisuuden kasvualoista. Koulujen kesälomien siirtoa on selvitetty aiemminkin, mutta ei matkailun edistämisen tai kansantalouden näkökulmasta.

– Asialla on myös laajempaa yhteiskunnallista merkitystä. Mahdolliset loma-ajan muutokset vaativat tarkan pohdinnan ja siihen liittyvien asioiden perkaamisen. Toivonkin asiasta käytävän avointa julkista keskustelua, Lintilä painottaa.

Koulujen loma-aikojen muuttaminen on ollut matkailun edunvalvojien yksi tavoitteista jo vuosikymmeniä. Asia on nostettu esille muutaman vuoden välein, sen kuitenkaan etenemättä. Rekisteröityjä ulkomaisia majoitusvuorokausia oli viime vuoden (2017) elokuussa reilut 750 000 vuorokautta, toiseksi eniten heinäkuun jälkeen (794 679 vuorokautta).

Selvitys valmistuu kevään aikana.

Lähde: TEM

3 thoughts on “Selvitys koulujen kesälomien siirron vaikutuksista valmistuu kevään aikana

  • 7.2.2018 at 16:55
    Permalink

    Näiltä eduskunnan paskoilta taas voisi viedä vastiikkeetomat kuukausien lomailut pois, joista kansa maksaa täyden palkan. Vastahan sitä taas palattiin lähes 2 kuukauden lomalta kusettamaan ja valehhtelemaan kansalle lisää. Myös kulunvalvonta ja kellokortti eduskuntaan, ja palkka vasta tehtyjen tuntien mukaan. Taksisetelit myös pois, kyllä noilla ylisuurilla vastikkeettomilla palkoilla on vara maksaa taksinsa itse.

    Reply
  • 7.2.2018 at 17:49
    Permalink

    Älypäät varmastikin siirtävät kesälomat talveksi, koska silloin muutoinkin Suomen elämä on vähemmän hektistä taloudelliselta kannalta. Mutta ei missään tapauksessa jouluun, sillä tuo sesonki on kauppaliikkeiden kulta-aikaa sillä edellytyksellä, että kansalla on tarvittavaa ostovoimaa takanaan. Mm. ns. Kesäaika ja Talviaikakin ovat tulosta talouselämän ”kuuntelusta” esim. silloisen Työnantajien Keskusliiton toiveen täyttymys, jolla pyrittiin saamaan teollisuuden rattaat pyörimään kustannustehokkaasti ja liike-elämän rahantaonnalle koituisi ”lisäaikaa” kellon siirtelyn hyödystä asiakaskunnan ”sparrautuessa” shoppailemaan ”extra-aikaan”. Ainoat, jotka todenteolla kellojen kanssa leikkimisestä kärsivät olivat maaseudulla lehmät ja kautta Suomenniemen wanhat ihmiset sekä osa työssäkäyvistä unirytmin ja aktiiviajan vähäisestä sekoittamisesta.

    Reply
  • 7.2.2018 at 19:01
    Permalink

    Ei niin hyvää ehdotusta ja vakuuttavia perusteluita ettei OAJ eli opettajien ammattijärjestö sitä vastustaisi. Näin he tekivät kun asiaa ehdotettiin viimeksi. Kouluille annettiin vapauksia kunta- ja koulukohtaisiin valintoihin koulujen aloittamisen ja lomien suhteen. Jospa tutkittaisiin voisivatko oppilaskohtaiset joustot tulla kysymykseen ja sekin vielä paikkakunta ja koulukohtaisesti. Täsmäjoustoa tarpeen mukaan.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.