Oikeusministeri Antti Häkkänen: Oikeudenkäyntejä tehostetaan tinkimättä oikeusturvasta

9
Mainos

– Oikeusvaltiossa tulee pyrkiä turvaamaan mahdollisimman hyvin jokaiselle kansalaiselle pääsy tuomioistuimeen. Tämä tavoite vaatii lukuisten eri näkökulmien huomioimista. Yksi tärkeä näkökulma on huolehtia siitä, että tuomioistuimille annetaan toiminnassaan riittävät mahdollisuudet järjestää toiminta ja työskentelytavat riittävän järkevästi, totesi oikeusministeri Antti Häkkänen esitellessään oikeudenkäyntimenettelyjen keventämistä koskevaa lakiesitystä eduskunnassa tänään.

– Tuomioistuinten menettelyjen tulee joustaa arjessa, ja lainsäätäjän tulee antaa mahdollisuudet joustavampiin menettelyihin oikeusturvasta tinkimättä, Häkkänen tiivisti.

Eduskunnan käsiteltäväksi nyt etenevän lakiesityksen tavoitteena on sujuvoittaa oikeusprosesseja muun muassa joustavoittamalla tuomioistuinten ratkaisukokoonpanoja koskevia säännöksiä.

Mainos

– Tuomioistuinten rajalliset resurssit tulee kyetä käyttämään mahdollisimman tarkoituksenmukaisella tavalla. Hallituksen lakiesitys sisältää monipuolisen keinovalikoiman tapoja, joilla tuomioistuinten resursseja voitaisiin käyttää mahdollisimman järkevästi. Esityksessä on haettu keinoja, joilla voitaisiin keventää prosesseja kuitenkaan vaarantamatta oikeusturvaa, Häkkänen totesi.

– Keventämällä oikeusprosesseja turvataan sujuva oikeudenhoito ja mahdollistetaan tuomioistuinten keskittyminen ydintehtäviinsä. Tämä tavoite on kirjattu myös hallitusohjelmaan.

Tuomioistuinten käsittelyaikoja aiotaan lyhentää muun muassa joustavoittamalla ratkaisukokoonpanoja koskevia säännöksiä.

– Kokoonpanoja kevennettäisiin vain asioissa, joissa se voidaan tehdä vaarantamatta asianosaisten oikeusturvaa. Ratkaisukokoonpano määräytyy aina asian laadun mukaan. Kokoonpanosäännöksiä joustavoitetaan ja tuomioistuimen harkintavaltaa lisätään, jotta henkilöresurssit voidaan kohdentaa vaativimpien asioiden käsittelyyn, Häkkänen sanoi.

– Myös videoyhteyden käyttöä lisäämällä voidaan tehostaa tuomioistuinten työtä sekä vähentää oikeudenkäyntien osapuolten matkustusta ja siten myös oikeudenkäyntien kustannuksia, Häkkänen totesi.

Syytetyn velvollisuutta olla henkilökohtaisesti läsnä pääkäsittelyssä lievennettäisiin.

– Näin voidaan vähentää syytetyn poissaolosta johtuvia istuntojen peruuntumisia ja tästä aiheutuvia kustannuksia. Läsnäolovelvollisuuden lieventäminen siten tehostaisi ja nopeuttaisi rikosprosessia. Mutta vakavasta rikoksesta syytetyn vastaajan ja vangitun vastaajan olisi kuitenkin jatkossakin oltava pääsääntöisesti henkilökohtaisesti läsnä oikeudenkäynnin pääkäsittelyssä, ministeri Häkkänen painotti.

Lähde: Oikeusministeriö

Mainos

9 KOMMENTIT

 1. Tapaus Ilja Janitskinin jahtaus on ilmeisesti osaltaan kasvattanut ymmärrystä tuohon kohtaan
  ”- Myös videoyhteyden käyttöä lisäämällä voidaan tehostaa tuomioistuinten työtä sekä vähentää oikeudenkäyntien osapuolten matkustusta ja siten myös oikeudenkäyntien kustannuksia, Häkkänen totesi. Syytetyn velvollisuutta olla henkilökohtaisesti läsnä pääkäsittelyssä lievennettäisiin.”.

 2. Niin ja erittäin varteenotettava uudistus käytäntö olisi syyllisyyden selvittäminen siten, että mikäli oikeudessa vastaajana oleva luonnollinen henkilö heitettäisiin Porvoojokeen ”kapalossa” eli umpisolmussa. Mikäli hän painuu pohjaan on hän syyllinen tekemäänsä rikokseen. Tämä nopeuttaa merkittävällä tavalla oikeusprosesseja ja samalla parantaa ihmisten oikeusturvaa, koska tuomio on aina oikea.

 3. ”tulee pyrkiä turvaamaan mahdollisimman hyvin jokaiselle kansalaiselle pääsy tuomioistuimeen”. Jatkossa jokainen ”rasisti” tuomitaan kevennetyssä menettelyssä rikoksesta sutjakammin rangaistukseen. Näin pystytään käsittelemään suurempi määrä ”rasisteja”.

 4. Minulle tulee jok’ikinen kerta näistä ministeriöiden tiedotteista mieleen se vanha sanonta ettei paskasta tule konvehtia vaikka sen käärii paperiin.

  Hienoa kuitenkin että Nykysuomi näitä julkaisee niin edes pieni osa kansasta pysyy kärryillä mitä juonia milloinkin meidän seläntakana punotaan. Aniharva lähtee näitä tietoja itse mistään kaivelemaan itsenäisesti.

 5. Nyt jo oikeuslaitos hyppii kaiken sen päällä mistä voisi tunnistaa oikeusvaltion. Tuomarit jakelevat tuomioita pärstäkertoimen mukaan ja jos pärstä ei miellytä, tai kantajana on matu, niin luvassa on näytösoikeudenkäynti ja ne oikeudenkäynnit on oikein helvetinmoista pelleilyä ja suoranaisia irvikuvia jostain puolueettomasta oikeudenkäynnistä. Sama juttu oppositioon lukeutuvien käräjissä joita tuomitaan kiihoittamisesta kansaryhmää vastaan ja kansanryhmäksi kun luetaan muslimitkin nykyään. Täyttä parodiaa ja farssia jokainen oikeudenkäynti. Demlatuomarit ovat mädättäneet koko oikeuslaitoksen ja vieneet sen uskottavuuden tyystin. Nyt sitten annetaan oikeus pikatuomioon. No hyvä. Alkakaa vaan rakennella lisää vankiloita. Joka kylään tarvitaan vähintään yksi 100 paikkainen vankila, sillä Demlatuomarit tulevat pitämään huolta, että nekin vankilat täyttyvät alta aikayksikön. Tuossa on kyseessä toimi jolla tähdätään nimennomaan opposition hiljentämiseen ja Häkkänen yrittää valehdella asian joksikin ihan muuksi ettei alamaiset turhaan hermostuisi kun ihmisoikeuksia ja kansalaisoikeuksia vähän kavennellaan kokoomuksen ja Kepuleiden toimesta.

 6. Veikkaanpa että oikeudenkäynneistä tulee entistä kalliimpi vähävaraisen käydä. Eräskin haki yleistä oikeusavustajaa ja vähävaraisena sai 60% alennusta. No, pelkästä oikeudenkäymiseen ryhtymisen kannattamisen arvioinnista hänen asiassaan tuli laskua 45 minuutista 103 euroa. Kuka uskaltaa ryhtyä minkäänlaiseen oikeudenkäyntiin ketään tai mitään vastaan, jos on vähävarainen ja jos vastapuoli (esim. valtion virkamies) kykenee yhteisistä verovaroistamme maksamaan mitä tahansa? Niin, että se siitä oikeudenmukaisuudesta…

  • Stalinistinen oikeuslaitos, poliittiset näytösoikeudenkäynnit ja etnisyyden ja ”väärien” ajatusten ja perusteella jaettavat tuomiot Suomen nykypäivää.
   Kantaväestön oikeudenhaun esto rahallisen katastrofin uhalla saa aikaan mokuttajaherran pelon.
   Orwell oli optimisti…

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.