Osakeyhtiön ja osuuskunnan ilmoitettava tilinpäätös kaupparekisteriin – Uhkana myös toimivan yrityksen poisto rekisteristä

1
Mainos
Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) lähettää tällä viikolla kehotuskirjeen 4 966 osakeyhtiölle ja osuuskunnalle, joilla tilinpäätöksen toimittaminen on viivästynyt yli vuoden tilikauden päättymisestä.

PRH voi poistaa toimivankin osakeyhtiön tai osuuskunnan kaupparekisteristä, jos yritys ei toimita tilinpäätöstään kirjeessä mainittuun määräaikaan mennessä. Kaupparekisteristä poistaminen tarkoittaa, että yritys ei voi harjoittaa yritystoimintaa.

PRH:n oikeus poistaa tilinpäätöksensä ilmoittamatta jättänyt yritys kaupparekisteristä perustuu osakeyhtiö- ja osuuskuntalakeihin.

Jokaisen osakeyhtiön ja osuuskunnan täytyy laatia tilinpäätös joka tilikaudelta, vaikka yritystoimintaa ei harjoitettaisikaan. Tilinpäätös täytyy myös ilmoittaa kaupparekisteriin (ei koske asunto-osuuskuntia ja asunto-osakeyhtiölain mukaisia keskinäisiä kiinteistöosakeyhtiöitä).

Mainos

Veroilmoitukseen liitetyt tilinpäätösasiakirjat välitetään kaupparekisteriin, jos ne on liitetty Verohallinnon ohjeiden mukaisesti. PRH:n Virre-tietopalvelusta voi tarkastaa maksutta, onko yrityksen tilinpäätös rekisteröity kaupparekisteriin. Siirry Virre-tietopalveluun.

Lähde: PRH

Mainos

1 KOMMENTTI

  1. Tässä on takoitusena saada uudet leimaverot sekä uusien osakeyhtiöiden kautta vahojen vastuut tämän päivän tasolle. Esim. ennen osakeyhtiölain muutosta hallituksen jäsenet eivät olleet henkilökohtaisella omaisuudellaan vastuussa osakeyhtiön veloista. ”Uusien osakeyhtiöiden” lainmukaan he ovat. Näitä eroja ja vapauksia mitä vanhoilla osakeyhtiöillä on, niitä on paljon. Siksi onkin surku että vanhojen myyjät eivät ymmärrä myydä yritystään kohtuullisella korvauksella, vaan jostain on tullut suomalaisten päähän että kauppahinta on ”kolmen vuoden voitto plus varasto ovh-hintaan”. Miksi pitäisi maksaa kolmen vuoden voitto? EIhän vanha yrittäjä jää kolmeksi vuodeksi ilmaisiin töihin? Ja miksi pitäisi maksaa varastosta ovh-hinta koska poikkeuksetta puolet varastosta on ostettu halvemmalla hinnalla. Osassa yrityksiä jopa markka-aikana.

    Itse koitin myydä yritystäni sillä summalla joka oli pankkitilillä, koneet ja laitteet sekä muun tavaran olisi saanut kaupan päälle. Ei käynyt puolessa vuodessa kaupaksi. Jolloin verottaja ”atk-virheen” vuoksi poisti sen rekisteristä. No, näin minä säästin leimaverot. Mutta ei niitä yrittäjäksi haluavia ole kovin paljon, edes kohtuuhintaisten yritysten ostajisksi.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.