Teiden talvihoitoon kahden miljoonan euron korotus – Rahat vähennetään teiden päällystämisestä

11
Mainos
Tiestön talvihoitoon osoitetaan välittömästi kahden miljoonan euron lisärahoitus. Rahoitus myönnetään osana liikenne- ja viestintäministeriön ja Liikenneviraston yhteistä teiden talvihoidon tehostamisohjelmaa.

– Teemme tieliikenteen turvallisuuden ja sujuvuuden takaamiseksi nyt nopeita toimenpiteitä tilanteen parantamiseksi. Talven sääolosuhteet ovat olleet erittäin vaikeat liikenteelle ja tienpidolle ja olemme saaneet teiden kunnosta paljon palautetta sekä yksittäisiltä kansalaisilta että yrityksiltä. Meidän tulee varautua siihen, että keliolosuhteiden nopeista muutoksista on tulossa pysyvä ilmiö, liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner sanoo.

Talvihoidon tasoa nostettiin jo kuluvan vuoden alusta yli 600 tiekilometrillä korottamalla hoitoluokkaa merkittävimmillä tieosuuksilla. Kohteet valikoituivat tärkeyden mukaan eri puolilta maata. Korotus merkitsi noin 0,5 miljoonan euron lisäpanostusta talvihoitoon vuositasolla.

Liikennevirasto nostaa vielä kuluvan talven aikana talvihoidon tasoa nostamalla hoitoluokkaa pääosin vähäliikenteisemmällä tieverkolla arviolta noin 700-1400 tiekilometriä, sekä käyttämällä lisärahoitusta palveluhiekoituksiin ja täsmähoitoon erityisesti raskaan liikenteen reiteillä. Rahoitusta käytettäisiin myös laadunvalvonnan tehostamiseen. Kohteet valitaan yhteistyössä ELY-keskusten kanssa.

Mainos

Talvihoidon tason nosto rahoitetaan sisäisesti siirtämällä kunnossapitoon varatuista rahoista kaksi miljoonaa euroa teiden päällystämisestä tiestön talvihoitoon. Siirto vähentää päällystystöitä muutamia kymmeniä kilometrejä. Tiestöä päällystetään vuosittain yhteensä noin 3000 kilometriä riippuen siihen käytössä olevan rahoituksen määrästä.

Teiden talvihoitoon ratkaisuja myös tuleville talville

Nopeiden toimenpiteiden lisäksi on määritelty pitkäjänteisimpiä toimenpiteitä, joilla parannetaan talvitienhoidon tasoa myös tulevina vuosina.

Liikennevirasto ja ELY-keskukset tehostavat kunnossapidon valvontaa hyödyntämällä entistä laajemmin digitalisaatiota, tietojärjestelmiä ja uutta tekniikkaa. Maantielain uudistuksessa lisätään lakisääteistä tienpidon valvontaa ja säädetään maanteiden kunnossapidon tasosta.

Tiestön talvihoidon toimintalinjojen uudistamistyön yhteydessä määritellään talvihoidon laatuvaatimusten muutossuunnat, pyritään vastaamaan muuttuneiden ilmasto-olosuhteiden vaatimuksiin sekä asiakkaiden odotuksiin mahdollisimman tehokkaasti käytettävissä olevan rahoituksen mukaan.

Teiden hoitoon kehitetään uudenlainen urakkamalli seuraavaan syksyllä 2018 käynnistyvään kilpailutukseen. Uudessa mallissa korostuvat tilaajan ja urakoitsijan yhteistyö, nopeampi reagointikyky muutoksiin ja läpinäkyvyys koko urakointiketjussa. Kiinteästä kokonaishinnasta siirrytään tavoitehintaan eli maksetaan toteutumien mukaan. Uusimuotoiset urakat alkavat vuoden 2019 syksyllä. Se näkyy kansalaisten arjessa ja kuljetusten parempana varmuutena monelta osin jo talvella 2019-20.

Maanteiden talvihoidon toimenpiteitä voi seurata Liikenneviraston verkkopalvelussa liikennetilanne.liikennevirasto.fi

Lähde: LVM

Mainos

11 KOMMENTIT

 1. Irak sai Suomelta 28 miljoonaa jälleenrakennukseen. Yksi maailman rikkaimmista maista tarvitsee Suomen rahat koska satojen miljardien öljytuotot voidaan käyttää sitten miten halutaan koska Suomi maksaa sen minkä jenkit vetivät sodassa maan tasalle.. Irakin raketti ja siltainsinöörit makoilevat Suomessa veronmaksajien rahoilla täydellä ylläpidolla mutta siitä ei saa puhua. Nyt Suomen tiet saivat 2miljoonaa lisää rahaa mutta asfaltointi vähenee saman verran eli kohta ajellaan hiekkateillä. Joku tässä ei nyt oikein natsaa. Rahat ulkomaille ja Suomi takaisin 50 luvulle.

  • Tuonne irakiin(maapallonpersläpeen” laitetaan 10 miljoonaa joka vuosi luultavammin maapallon tappiin asti.
   Kesä kun saapuu niin tiet on täyttä kurapeltoa, eli parempi muuttaa joka asfalttipäällyste takaisin hiekaksi ja ottaa hevoset kulkuvälineiksi.

  • iRakin kunniavieraisiin Suomessa uppoaa vähintään 2 000 000€ joka päivä, levittäisivät edes asfalttia…
   Eikö Soini saanut sen 18 + 10 miljoonan iRakin voitelun vastineeksi edes asfalttibitumia tai palautussopimusta auttaville käsille ja myyntiosaajille iRakin jälleenrakennukseen YIT:lle ja muille firmoille?
   Joutuuko Suomen ulko- ja kauppaministereitä aina häpeämään?
   Bernerihän on jo Sipilän ja Orpon jälkeen Suomen vihatuin ministeri lastensairaala- ym. kepposien jälkeen…

 2. Minä luin ensin väärin. Luin että ”kahden miljardin” jolloin tuumin että no tuolla rahalla saa jo sileää asfalttia pitkät pätkät. Mutta sitten hoksasin että se olikin kaksi miljoonaa. Ensin petyin, mutta sitten muistin että pitäähän Suomen tieverkosto saada sellaiseen kuntoon että se voidaan täysin rapakunnossa antaa esim. Sveitsiläiselle firmalle Berner, joka alkaa laskuttaa kilometriperusteisesti suomalaisia maantien käyttäjiä. Eli sekin ”ulkoistetaan” eikä Berner yrityksineen investoi senkään vertaa kuin nyt.

 3. Haluaisin huomauttaa että tämä talvi on ollut aivan tavanomainen kaikin puolin. Mutta totta helvetissä kaikkiin virallisiinkin tiedotteisiin pitää sisällyttää ilmastokusetusta mielipidemuokkauksen tehostamiseksi. Joka ainoalla kerralla!

  Liikenteestä kerätään vuodessa noin 6,5 MILJARDIA täysin perusteettomia tulonsiirtoja yksityisille firmoille, trafin tyhjäntoimittajille ja kuka edes tietää keille muille riistäjille. Tämänkin 2 miljoonan pelleilyn voi siis -niinkuin viimevuosina on ollut maan tapana- todeta olevan puhdasta vittuilua.

 4. Raskaan liikenteen talviliikkumista auttaisi sellainen, että täysperävaunun kuormaa vähennettäisiin puoleen normaalista talvikaudeksi. Eli kuormasta puolet pois perävaunusta joulu-maalikuussa. Silloin se pysyy paremmin tiellä ja seuraa vetoautoa peilijäisellä tiellä.

 5. Onko hallitus laskenut ne ihmishenget ja vammautuneet kokeilunsa tuloksena. Tuo akka nukkuu siitä huolimatta yönsä eriomaisen hyvin.Ruikutetaan vaikeita talviolosuhteita ja paskan marjat. Tosiasia on ettei teitä hoideta.Esim. lumisateen jälkeen ei heti aurata, vaan aurataan kahden-kolmen lumisateena jälkeen, siinä tyhmemmällekin poliitikolle logiikkaa.

 6. Kaikessa kehitysavussa pitäisi olla ehtona, että avustettavista maista ei lapa porukkaa tänne, vaan jäisivät sinne varsinkin ne nuoret työkuntoiset miehet tekemään niitä hommia, joihin avustuksia annetaan vai ovatko sielläkin vain päältä katsomassa?

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.