Onko perheesi koukussa digilaitteisiin? – Pitäkää talvilomalla tauko ja viettäkää #ruudutonpäivä

1
Lasten ja perheiden ruutuaika on muuttanut muotoaan, eikä ilmankaan tulla toimeen. Silti välillä on hyvä pysähtyä miettimään, mistä jatkuva puhelimen vilkuilu tai pelaaminen voi olla pois.

Lapsen aivot sopeutuvat sähköisen maailman nopeaan vauhtiin ja tempoon. Liika kuormitus näkyy helposti väsymyksenä, ärtyisyytenä ja keskittymisen puutteena. Ruutujen pois laittaminen voi olla vaikeaa, kun muut asiat tuntuvat hitailta ja tylsiltä.

Sinä olet tärkeä! – Leikki ja joutilaisuus tasapainottavat nopeatempoista viriketulvaa

”Luvassa on varmasti vastustusta ja ”EI TODELLAKAAN!” -kommentteja, kun lanseeraat ruudutonta päivää lomalle”, naurahtaa lapsiperheasiantuntija Anne Kuusisto Neuvokas perheestä. ”Kestä silti lapsen harmitus ja tylsistyminen. Mitä tapahtuu, kun yksi päivä onkin varattu yhdessä tekemiselle, leikille ja oleskelulle? Entä jos ruutujen sijaan katsellaankin toisiamme ja annetaan lapselle viesti, että sinä olet kiinnostava ja tärkeä?”, Kuusisto kannustaa kokeilemaan ruudutonta päivää.

#ruudutonpäivä on leikkimielinen haaste. Jos koko päivän digipaasto on liikaa, niin kokeilla voi lyhyempääkin aikaa. Tärkeää onkin pohdinta, miten meidän perheessä ruutuja käytetään ja onko käyttötavoissa tarkistamista? Parhaimmillaan voi löytyä ratkaisuja, jotka edistävät koko perheen hyvinvointia. ”Usein laitteet koukuttavat meitä aikuisiakin ja esimerkiksi iltaisin on vaikea päästä nukkumaan. Perheen kesken voi sopia vaikka puhelinparkin, jossa aikuistenkin puhelimet yöpyvät”, vinkkaa Kuusisto.

5 vinkkiä perheen ruutuajan hallintaan

 • 1. Leiki, pelaa, hulluttele perheen kanssa. Yhdessä nauraminen luo yhteenkuuluvaisuuden tunnetta.
 • 2. Julista ruokapöytä ruuduttomaksi, syödään yhdessä.
 • 3. Älylaite ei ole hyvä unikaveri. Ei lapsille eikä aikuisille. Sulje ruudut reilusti ennen nukkumisaikaa. Missä puhelimet yöpyvät?
 • 4. Uskalla tarvittaessa rajoittaa lapsen ruutuaikaa ja kestä siitä syntyvä harmitus. Näytä itse esimerkkiä ja vähennä puhelimen tarkistamista.
 • 5. Viettäkää lomalla yksi #ruudutonpäivä tai edes ilta. Kerro somessa olevasi tauolla ja haasta muutkin mukaan. Kohtaa perhe ja kaverit kasvokkain.

Lähde ja kuva: Sydänliitto

1 KOMMENTTI

 1. Joka päivä Suomessa monta läheltä piti yliajotilannetta kun ruutupäät tuijottavat ruutua ja puhuvat ruutuun autossa.

  Pään tilalla on kirjaimellisesti ruutu.

  Otetaan 200 000 euroa tai 500 000 euroa lainaa että voidaan tuijottaa ruutua kotona. Ruutua josta ei tule muuta kuin paskaa joka kanavalta 24h. Sama asia radio puolella.

  Suomalainen maksaa mielellään että saa nauttia tästä oksennuksesta.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.