Poliisien suljetun Facebook-ryhmän tapauksessa ei rikosta: Yhdelle vakava kirjallinen huomautus, viidelle työnjohdollista ohjausta

Yksi poliisimies on saanut vakavan kirjallisen huomautuksen sopimattomasta käytöksestä poliisin epävirallisessa suljetussa Facebook-ryhmässä. Lisäksi viidelle poliisin palveluksessa olevalle virkamiehelle on annettu työnjohdollista ohjausta.

Asia selviää Poliisihallituksen tekemästä selvityksestä, joka käynnistettiin verkkojulkaisu Long Playssa viime kesänä julkaistujen artikkeleiden takia. Artikkeleiden mukaan ryhmässä käytiin epäasianmukaista ja rasistista keskustelua ja siihen osallistui myös poliisin palveluksessa olevia virkamiehiä.

Poliisiyksiköt tunnistivat käytettävissä olevasta aineistosta 50 poliisin palveluksessa olevaa virkamiestä. Tunnistamisen haastavuutta lisäsi se, että kuvakaappauksissa osa epäasiallisten kommenttien esittäjistä oli peitetty siten, että esittäjän henkilöllisyyttä ei kyetty selvittämään.

Kaikkien edellä mainittujen 50 poliisimiehen kirjoitukset eivät olleet poliisiyksiköiden tekemien arvioiden mukaan epäasianmukaisia vaan niiden on kriittisinäkin saatettu katsoa kuuluneen virkamiehen sananvapauden piiriin.

Valtakunnansyyttäjän viraston mukaan ei syytä epäillä rikosta

Poliisihallitus teki artikkeleiden ilmestymisen jälkeen valtakunnansyyttäjänvirastolle tutkintapyynnön siitä, onko poliisin palveluksessa olevia virkamiehiä syytä epäillä rikoksesta epäasiallisiin keskusteluihin liittyen.

Valtakunnansyyttäjänviraston päätöksen mukaan asiassa ei ole syytä epäillä rikosta, vaan että asian tarkempi selvittely ja mahdolliset kurinpidolliset toimet jäävät poliisihallinnon tehtäväksi. Poliisihallitus ryhtyi tämän jälkeen selvittämään asiaa hallinnollisesti. Selvityksen pohjana oli suuri joukko kuvakaappauksia ryhmässä käydyistä keskusteluista.

Koska kurinpidolliset toimet suoritetaan aina siinä poliisiyksikössä, jossa kukin virkamies työskentelee, Poliisihallitus antoi kaikille poliisilaitosten oikeusyksiköille tehtäväksi käydä ryhmässä käydystä keskustelussa käytettävissä olevan aineiston läpi. Poliisiyksiköiden tuli selvittää aineistosta palveluksessaan olevat virkamiehet ja ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin, mikäli näiden kirjoituksissa oli havaittavissa rasistisia tai muutoin epäasiallisia piirteitä.

Kyseessä ei ole poliisin virallinen facebook-ryhmä – käyttäytymisvelvollisuus huomioitava tästä huolimatta

Tapauksessa tarkoitettu ryhmä ei ole poliisin ylläpitämä tai muutoin virallinen ryhmä, vaan se on perustettu yksityiseen käyttöön. Ryhmässä on ollut monia poliisin palveluksessa olevia virkamiehiä, mutta myös muita henkilöitä.

Poliisia koskee poliisin hallinnosta annetussa laissa säädetty erityinen käyttäytymisvelvollisuus, joka ulottuu myös vapaa-ajalle. Poliisin on käyttäydyttävä siten, ettei hänen käyttäytymisensä ole omiaan vaarantamaan luottamusta poliisille kuuluvien tehtävien asianmukaiseen hoitoon. Tämä koskee kaikkea käyttäytymistä – myös keskustelua yksityishenkilönä sosiaalisessa mediassa.

Virkamiehet voivat osallistua julkiseen keskusteluun ja esittää vapaa-ajallaan mielipiteitään. Poliisin käyttäytymisvelvoite rajoittaa kuitenkin tätä oikeutta – poliisin sananvapaus on tavallista kansalaista ja monia muita virkamiehiä rajoitetumpaa.

Korjaaviin toimenpiteisiin on ryhdytty ja niitä jatketaan

Poliisihallitus tuomitsee kaikenlaisen rasismin ja syrjinnän eikä suvaitse sitä missään muodossa poliisin henkilöstöltä. Tapaukseen suhtaudutaan vakavasti ja sen johdosta on ryhdytty useisiin kehittämistoimiin.

•Poliisin uusi tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma on vahvistettu 26.6.2017.

•Poliisin toimintaa sosiaalisessa mediassa koskevat ohjeet on päivitetty.

•Poliisissa on 1.12.2017 lukien otettu pilottikäyttöön ns. eettinen kanava, joka mahdollistaa poliisin omalle henkilöstölle epäeettisen toiminnan nimettömän ilmoittamisen.

•Koko poliisin henkilöstölle on valmistumassa sosiaalista mediaa koskeva pakollinen koulutus, jossa poliisin käyttäytymisvelvollisuuteen kiinnitetään erityistä huomiota.

•Poliisin arvot on otettu osaksi jokaisen poliisin palveluksessa olevan tavoite- ja kehityskeskusteluita vuodelle 2018.

•Tapaus on käsitelty valtakunnallisessa poliisin johtoryhmässä – kaikkia poliisiyksiköitä on ohjeistettu jatkossa puuttumaan matalalla kynnyksellä kaikenlaiseen rasistiseen, syrjivään taikka muutoin epäasialliseen käyttäytymiseen.

Poliisihallitus seuraa tarkasti mahdollisten jatkotoimenpiteiden tarvetta myös jatkossa.

Poliisihallituksen raportti POL-2017–13944 on julkinen ja se on tilattavissa Poliisihallituksen kirjaamosta.

Lähde: Poliisi

2 thoughts on “Poliisien suljetun Facebook-ryhmän tapauksessa ei rikosta: Yhdelle vakava kirjallinen huomautus, viidelle työnjohdollista ohjausta

  • 19.2.2018 at 17:12
    Permalink

    Poliisi tutkii poliisia. Viranomaisvalvonta Suomessa on lähinnä vitsi.

    Reply
  • 19.2.2018 at 21:52
    Permalink

    Paskalakit saavat paskoa niihin lakkeihinsa minun puolestani. Koko ammattikunta on on häpäissyt ja häpäisee ne kaikki menneinä vuosikymmeninä poliiseina toimineet Suomen kansakunnan palvelijat, jotka esivaltana perustivat kansalaisten ja yhteiskunnan turvallisuuden valvonnan perustuen Suomen Lakiin. Toki tuonakin aikana mahtui joukkoihin ”oman pesän likaajia”, jotka olivat ns. ”väärällä alalla” tai muutoin syntymähulluja vain alkuaikojen kehittymättömän karsintajärjestelmän ja koulutuksen vuoksi.
    Nykyinen ns. ”poliisi” eli suomalaisen perusrehellisen ja oikeudentuntoisen kansan keskuudessa paremmin tunnettuna ”Polpona”, voisi ”diktaroittaa” virkapukunsa uuteen poliittiseen asemaansa ja valkoisia kohtaan harjoitettavan avoimen apartheit -politiikan mukaisesti tekemällä pukutilauksen Etelä-Afrikasta ANC:n poleteilla tai aina ”vanhassa vara parempi” -tyyliin ottaa ”uusiokäyttöön” eli kierrättää iloisesti DDR:n entisen Stasin virkapuvut aseineen päivineen, sillä ne ovat oivasti valmiiksi ”kohdistettu” omaa kansaa vastaan sekä etenkin niitä, jotka ajattelevat väärin tai muutoin omaavat ”raskaan” muistin kyvyttöminä toistamaan globalistisen korruptio -hallituksen ”sananvapauden” mukaisia iskulauseita, joita pitäisi joukolla huutaa kuin naudat navetassa lypsyajan mennessä pitkäksi, koska EU:n lehmät ovat päättäneet siirtää kelloa sinne sun tänne, koska tuottavuus lisääntyy kun tunti on Jumalan aikaa rukattu. Niin ainakin juutalaiset ylikansalliset yhtiöt ovat tulleet ajatuksiin pelatessaan Monopolia eri kellonaikoina.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.