Ajoneuvoyhdistelmän pituus 34,5 metriin? – Muutos voimaan jo ensi syksynä

7
Liikenne- ja viestintäministeriö ehdottaa, että tieliikenteessä voitaisiin käyttää nykyistä pidempiä ajoneuvoyhdistelmiä. Yhdistelmien suurin sallittu mitta kasvatettaisiin 34,50 metriin, kun se nykyisin on 25,50 metriä.

Muutosehdotus ajoneuvojen käytöstä tiellä annettuun asetukseen on lausuntokierroksella 17.4. asti.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner toteaa uudistuksen hyödyttävän monia osapuolia.

– Raskaan liikenteen mittoja ja massoja kehittämällä meidän on mahdollista parantaa huomattavasti kuljetusten tehokkuutta ja energiatehokkuutta ja vähentää liikenteen päästöjä. Nyt ehdotetut muutokset koskevat mittoja, ja seuraavaksi pureudumme massoihin liittyviin muutoksiin. Tämä hanke hyödyttää kuljetusyrityksiä ja laajasti koko yhteiskuntaa, toteaa ministeri Berner.

Normaalia pitempiä tai raskaampia HCT-kuljetuksia (High Capacity Transport) on kokeiltu vuodesta 2013 lähtien Trafin myöntämillä poikkeusluvilla. Kokeiluista saatujen kokemusten perusteella mittojen kasvattamisesta on merkittävää hyötyä erityisesti merikonttien kuljetuksessa, kappaletavaraliikenteessä ja elintarvikekuljetuksissa.

Pidemmille yhdistelmille asetettaisiin uusia vaatimuksia mm. etenemiskyvyn ja ajovakauden varmistamiseksi.

Tavoitteena on, että lainsäädäntömuutokset ajoneuvoyhdistelmien pituuden osalta tulisivat voimaan syksyllä 2018.

Raskaan liikenteen mittojen ja massojen kehittämishanketta jatketaan vuoden 2018 aikana niin, että erikseen valmistellaan tarvittavat lakitason muutokset nykyistä painavampien ajoneuvoyhdistelmien käyttöönotolle.

Valmistelun lähtökohtana on, että massoihin liittyvät muutokset koskisivat vain sellaisia erikseen määriteltyjä tieverkon osia, joissa isompien massojen käyttäminen on mahdollista. Alustavasti on arvioitu, että ensimmäiset rajatut reitit voisivat tulla käyttöön vuoden 2019 aikana.

Asetusehdotus on lausuntokierroksella 17.4. asti. Lausuntokierroksen jälkeen valmistelua jatketaan liikenne- ja viestintäministeriössä.

Muutosten on tarkoitus tulla voimaan syksyllä 2018.

Vuoden 2018 aikana valmistellaan erikseen tarvittavat lakitason muutokset nykyistä painavampien ajoneuvoyhdistelmien käyttöönotolle.

Lähde: LVM

Mainos

7 KOMMENTIT

 1. Tas aivopieru lehmältä. Ensikikin, tiestömme ei ole tehty kestämään moisia tonnimääriä. Taas kerran nähdään että asioista päättävä ei ole millään tavalla tietoinen siitä mistä päättää.

  Toinen asia on likenneympyrät, joita on rakennettu räkä poskella ympäri Suomea liikennettä haittaamaan. Niissä säde on poikkeuksetta otettu halkaisijaksi. Kun sellaiseen liikenneympyrään ajaa ko. ajoneuvo, miten se pääsee siitä läpi? Tämä ei varmaan ola tullut yhdellekkään asiasta päättävälle politikolle mieleen. Entäs sitten kaupunkien risteykset? Liittymät? Siltojen rampit?

  Meillä tulee tiestöön melkoinen remppa jotta noin pitkät ajoneuvot mahtuvat ajelemaan pinnoitettuja teitä. Aluksi voi koittaa tulla Hiilisatamasta presidentinlinnan ohi Olympiaterminaaliin. Siinä on esim. ruuhka-aikaan taittelemista.

 2. Yritetäänkö tässä kusta VR:n muroihin, mihin unohtui raskaiden kuljetusten siirto kiskoille?
  Jos tarvitaan raskaita kuljetuksia kiskojen ulkopuolella niin kannattaa panostaa vesistökuljetuksiin, ilmalaivoihin ja tiltrotor-kuljetuskoneisiin.
  Aiotaanko drone-kuljetukset unohtaa, kuka pistää kapuloita roottoreihin?

 3. AHNEUS … AHNEUS !!! Pitempi ajoneuvokuorma on loppusijoitukseltaan … enämpi rojua kaatopaikoille !!! Mikä on älykkyysosamäärä ???

 4. Pistekuorma tiehen ei periaatteessa kasva, koska alle lyödään lisää akseleita. Sitä paitsi nuo massat ja pituudet omaavat ajoneuvot ovat tarkoitettuja kulkemaan valtateillä ja muilla pidemmillä siirtymäreiteillä. Jakoautosta ei varmaankaan tule 12 akselisia! Se on varma. Ja kyllähän näitä kulkee erikoisluvilla maamme teillä jo useita. Tieverkoston nykykunto onkin sitten jo kysymys erikseen…

 5. Ohitusonnettomuudet tulevat kasvamaan mutta mitäs muutamasta hengestä kun tavara liikkuu. Ja se joka väittää ettei vaikuta teiden kuntoon, voisi tulla ajelemaan tänne kehäkolmosen ulkopuolelle. Sivuteiden rungot alkavat olla melkoisen veteliä jo nyt, osa on tehty 50-60 luvulla. Ja sivuteitähän nämä monsterit kulkevat isojen tukkikuormien kera, ei puut kaupungeissa kasva.

 6. Kiva kun tuollainen ohittaa ohituskaistalla toisen rekan, mukava körötellä takana, kyllä niska punottaa ja pistää vihaksi.

 7. Hyvinhän laiminlyödyt tiemme tuollaiset kestävät. Pernerillä varmaan kehitteillä tienhoitomonopoli, kun ei saanut halvalla myytyä teitä yhtiöilleen ja kavereillee. Sitäpaitsi luudalla pääsee mihin tahansa.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.