Fyysikko Stephen Hawking on kuollut

1
Stephen Hawking tuli tunnetuksi muunmuassa kvanttifysiikan saralla, sekä erilaisten, usein varsin pessimististen ihmiskunnan tulevaisuuden ennusteiden veistelijänä. Hawkingin erityisenä osaamisalana pidettiin mustien aukkojen tutkimusta. Esimerkiksi vuonna 1974 Hawking totesi mustien aukkojen mahdollisesti säteilevän lämpöä, lopulta lakaten niin keinoin olemasta.

Hawking aloitti akateemisen uransa jo vuonna 1959, opiskelijana Oxfordin yliopistossa. Opiskelijana häntä pidettiin ”hankalana tapauksena” ja mies on itsekin aikanaan todennut työskennelleensä opintojensa parissa vain noin 1000 tuntia ensimmäisten kolmen opintovuotensa aikana. ”Sinun täytyi olla joko loistava ilman varsinaista yrittämistä, tai hyväksyä rajoitteesi”.

Keväällä 1963 Hawkingin todettiin sairastavan ALS- tautia, eli tunnetummin ”Lou Gehrigin tautia”. Sairaus ajoi miehen lopulta käytännössä täysin liikuntakyvyttömäksi. 1985 hän joutui tulehduksen takia sairaalaan ja käväisi lopulta jo tuolloin niin lähellä kuoleman portteja, että lääkärit ehdottivat tämän vaimolle ”töpselin vetämistä”, eli elintoimintojen tukemisen lopettamista ja kuoleman edesauttamista. Hänen kieltävä vastauksensa osoittautui lopulta oikeaksi, sillä Hawking sinnitteli sairautensa kanssa lopulta aina vuoteen 2018 saakka.

Stephen William Hawking kuoli 76 vuotiaana kotonaan Cambridgessa 14.3.2018. Suremaan jäivät tiedemaailman lisäksi kolme lasta ja kaksi ex- vaimoa.

Lähde: The Guardian

1 KOMMENTTI

  1. Tämä oli todella suuri suru-uutinen. Maailma menetti yhden suurmiehistään joka oikeasti teki tiedettä. Toisin kuin Einstein joka kopioi muiden tietoja ja julkaisi vaimonsa tutkielmat ja laskelmat omissa nimissään.

    Stephen osasi ajatella tavalla joka saa ymmärtämään että jokapäiväiset arkiset askareet ovat loppujen lopuksi yhtä tyhjän kanssa. Ja rahan, autojen, pimujen ja ties minkä kellojen perässä juoksentelu aj palvominen, se on vain hukkaan heitettyä aikaa.

    Steve Jobs sanoi minusta yhden kerran elämänsä aikana nasevastai:”Kuolema on elämän innovaatioista paras. Se siirtää sivuun kaiken epäolennaisen ja keskittää kaiken energia vain olennaiseen”. Muuten en miehestä tai hänen ahneudestaan pitänyt. Mutta kun kuolema kolkutti ovella, hänkin ymmärsi että olisi voinut elää toisin. Siitä huolimatta, hän päätti elää niinkuin ennenkin. Ja nyt…kuinka monen mielessä hän on ollut viimeisten kahden vuoden aikana?

    Stephen on siinäkin suhteessa suurmies, että hän elää ihmisten mielissä joka päivä, ympäri maapalloa. Odotan hänen sielunsa palaamita maapallolle seuraavaan elämään.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.