Reservipoliisi olisi osa poliisin varautumista ja apuna yllättävissä tilanteissa

12
Täydennyspoliisijärjestelmä on tarkoitus ottaa käyttöön uudistettuna ja siitä ryhdytään samalla käyttämään nimitystä reservipoliisi. Järjestelmällä pyrittäisiin varmistamaan kansalaisten turvallisuus myös niissä tilanteissa kun jotain poliisin resursseja sitovaa ennakoimatonta ja yllättävää tapahtuu.

Sisäministeriö on lähettänyt lausunnolle lakiluonnoksen reservipoliisijärjestelmän uudistamisesta. Lakiesityksen tavoitteena on saada lainsäädäntö vastaamaan paremmin muuttunutta turvallisuustilannetta ja uudenlaisia uhkia sekä vahvistaa poliisin toimintakykyä yllättävissä tai laajoissa yhteiskunnan häiriö- tai turvallisuustilanteissa.

– Ydinkysymys Suomessa on se, miten me varaudumme normaaliolojen äkillisiin häiriöihin. Tässä varautumisessa reservipoliisijärjestelmä on tärkeä askel oikeaan suuntaan, sisäministeri Kai Mykkänen valottaa esityksen taustoja.

Reservipoliisi toimisi aina poliisin välittömässä ohjauksessa

Reservipoliisi olisi osa poliisin varautumista ja toimisi poliisin reservinä yllättävissä, poikkeuksellisissa ja tilapäisissä tilanteissa. Reservipoliisien tarkoituksena olisi vapauttaa ammattipoliiseja poliisin ydintehtäviin. Reservipoliisit eivät toimisi itsenäisesti vaan ammattipoliisin apuna ja välittömässä ohjauksessa. Reservipoliisihenkilöstön käyttöönotosta päättäisi aina valtioneuvosto.

Nykyinen sääntely täydennyspoliisista kumottaisiin ja tilalle tulisi laki reservipoliisista. Lain soveltamisalan piiriin kuuluisi poikkeusolojen ja puolustustilan lisäksi normaaliolojen häiriötilanteet. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi yllättävä laajan maahanmuuton tilanne, jolloin poliisin voimavaroja täytyy vahvistaa tai kun esimerkiksi terrorismin uhka-arviota on nostettu väliaikaisesti sellaiselle tasolle, että poliisin voimavarat ovat koetuksella.

Laissa säädettäisiin reservipoliisihenkilöstön tehtävistä, toimivaltuuksista, velvollisuuksista sekä oikeudesta käyttää voimakeinoja normaaliolojen häiriötilanteissa sekä poikkeustilan ja puolustustilan aikana. Reservipoliisin kelpoisuusvaatimuksista säädettäisiin laissa ja hänet nimitettäisiin virkasuhteeseen valtioneuvoston käyttöönottopäätöksen jälkeen. Lisäksi hänen tulisi suorittaa vaadittava peruskoulutus ja myös ylläpitää osaamistaan koulutuksilla reservissä ollessaan.

Valtioneuvoston asetuksella voitaisiin antaa tarkempia säännöksiä reservipoliisihenkilöstön varustuksesta, koulutuksesta ja palvelukseen kutsumisesta sekä sitoumuksen ehdoista.

– Reservipoliisijärjestelmä on kustannustehokas lisä poliisin toimintakykyyn normaaliolojen häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa. Samaan aikaan on selvää, ettei järjestelmä korvaa poliiseja, joiden määrää ja resursseja on tarpeen ylläpitää jatkossakin, ministeri Mykkänen painottaa.

Reservipoliisijärjestelmän kustannuksiksi on arvioitu kertaluontoisena materiaalihankintoina ja järjestelykustannuksina 3,4 miljoonaa euroa. Järjestelmän vuosittainen ylläpitokustannus olisi noin 0,5 miljoonaa.

Lisätietoja hankkeesta

Usein kysytyt kysymykset reservipoliisista

Lähde: Sisäministeriö

Mainos

12 KOMMENTIT

 1. Voi olla turha huudella suoraselkäisiä tai isänmaallisia ”reservipoliisiin”. Sen sijaan jos noudatetaan Ruotsin mallia että poistetaan minimivaatimukset niin saadaan kulttuuri-marxistiset henkilöt varmasti osallistumaan. Niin että sitten meillä on Stalinistiset menetelmät nykyisten diktatuuristen sijaan ”demokraattisessa” Suomessa.

 2. Varautumista olisi
  RAJAVALVONNAN PALAUTTAMINEN ja
  hylsyn saaneiden pakoloisten nopea MAASTA POISTO!
  Vaan ei nää vellihousupoliitikot tajua, ei sitten millään!!!!

  • Kyllä he tajuavat, mutta ovat vain niin hyödyllisiä idiootteja sitoutuneina suuren rahan ohjelmaan, jota kokoomus ja nyt piilokokkare Sipilän klaani kepusta vetävät. Vasemmistolle on tarkoituksella annettu löysää liekaa, jotta se luulisi olevansa voittajien puolella. Mutta kakkaa ei housuista voi ilman jälkiä reissussa korjata ja pinttyneenäkin se on kovan takana.
   Luottamus poliisin varusteluun tuntuu olevan tänä päivänä kova, kun on päätetty mennä vahvistuksessa erityisen pitkälle ennakoivasti, täysin ohittaen ajatuksen tuhovoimasta jota epäjatkuvuus synnyttää. Se luultavasti ennustaa poliisivaltioon kiirehtimistä seurauksia hyödyntäen, mikä sinänsä tietenkin sopii tämän pienen maan rikkaimmistolle, siis globalismiin ajo sanellen.
   Tässä nyt nähdään mitä seuraa kun valtioneuvostolla on rajaton valta toteuttaa mitä tahansa – ja kaikki se kansan yli juosten on nyt oikeasti tapahtumassa. Siis, ensin poistettiin esteet valtioneuvostolta, sitten luotiin tahallisesti yletön ristipaine kansan keskuuteen maahanmuuton paisuttamisella ja nyt tehdään poliisivoimista sortovälinettä rankimman mukaan – vanha, tuttu kaava.
   Ja kuten jo presidentti Urho Kekkonen aikanaan kertoi syyn kokoomuksen oppositioasemaan: ”Älkää päästäkö kokoomusta hallitukseen. Sillä jos sen teette, kokoomus tulee tuhoamaan maamme talouden.”.

 3. ”Reservipoliisijärjestelmä on kustannustehokas lisä poliisin toimintakykyyn normaaliolojen häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa.”

  Kuullostaa jotenkin siltä että poliisiksi kouluttautuneita saatetaan hyödyntää reservin ”nollasopimuksilla”. Palkkaan sisällytetään luultavasti jonku nimellinen lisä nopealla aikataululla töihin menevälle mutta kuten muilla aloilla niin luultavasti se ”lisä” on lähinnä pilkkaa koska valmiudessa ja duunia odottava ei kykene hyödyntämään muuta aikaa muiden ansiotulojen saamiseksi ja arjen rytmeistä tulee pirstaleisia eikä työvoiman tilaaja siis osoita arvostusta tarvitsemalleen työvoimalle. Jää nähtäväksi jos tämän tyyppisestä ”säästämisestä” on kyse.

 4. Matkalla kohti fasistista totalitarismia.. pienin askelin. Globalismin suurin uhka on kansallisaate. Suomalaiset on se vihollinen johon tällä varaudutaan.. valkoihoinen Suomalainen mies.

 5. Kyse on kansallismielisten ja isänmaallisten tahojen sekä Suomen itsenäisyyden kuten myös sen monokulttuurisen yhteiskunnan puollustajien ja puolestapuhujien vainoamiseksi kehitelty stasimainen iskuosasto, joka ottaa kaikki oppinsa Neuvostoliiton salaisenpoliisin päällikön Lavrenti Berijan (1899-1953) Neuvostoliiton armeijan teloittamana – keinot käyttöön noutoina aamuyöllä ja vieden viattoman uhrin sen pitkäntien. ”Varapoliisit” haistakoot paskat”

 6. Ehdotan ryhmän nimeksi ELIITIN VERIKOIRAT. Jokainen itsenäiseen ajatteluun kykenevä ymmärtää mitä on tekeillä -missä nyt ovat ne natsi huutelijat kun ollaan ihan oikeasti ottamassa useita askelia totalirismin suuntaan? Vai onko tämä sitä parempaa fasismia?

 7. Eliitti pelkää henkensä ja terveytensä puolesta näköjään ihan tosissaan. Olisko ollut pahimman matuaallon aikaan, pelastustoimi perusti yksiköitä ja määrättiin vastuuhenkilöitä jopa pikkukylille ”erikoistilanteita” varten. Ei ollut ihan pieni operaatio, joskin siitä ei ole kuulunut vähään aikaan mitään.Kyseltiin että miksi näitä nyt harjoiteltiin mutta ei saatu vastauksia. Olihan tosin Krimin tapahtumat kartalla jo silloin. Vastuuhenkilöt määrättiin melkein pakolla jos ei ollut hyvää syytä kieltäytyä.En varmaan lähde mihinkään eliitin omaisuutta turvaamaan jos joku rähinä alkaa. Noissa ohjeissa oli että mm. mönkijöitä ja muuta omaisuutta voi ottaa kriisitilanteessa käyttöön keltä vain.

 8. Kyseessähän lienee melko lailla ns. kodinturvajoukot, halpispoliisit jotka käyttävät niille suotua virkavaltaa vielä raskaammin väärin kuin vakituinen poliittinen poliisi.
  Hekin tarvitsevat harjoitusta ja kertausta, joten meillä tultaneen näkemään aivan uudenlainen ilmiö katukuvassamme. Jenkkityyliin ammutaan hyvinkin löyhin perustein epäiltyjä pikkurikollisia selkään, heidän ajoneuvoinaan tullaan näkemään joukkojenkuljetus-panssariajoneuvot jne. Eläköön (mutta elääkö?) Suomi ja sen kaksinaamaista kokoomusta ylenmäärin fanittava kansa…

 9. Eilen 17.03 2018 oli kauppakeskus Iso Omenassa maassa oleskelijoiden mielenosoitus. Käyttäytyivät todella agressiivisesti ja huuto ja kirkuna oli korvia repivää. Vartijat olivat täysin kädettömiä laittamaan mellakoijia kuriin.
  On täysin varmaa että jos kyseessä olisivat olleet kantasuomalaisten kansallismielisten mielenosoitus, niin vartijat olisivat käyttäneet pippurisumutetta, pamppua ja kuristusotteita sekä mellakkapoliiseja olisi tullut paikalle komppanian verran hakkaamaan ja vääntelemään käsiä poikki. Putkatuksen jälkeen olisi ropissut sakkoja ja vankeutta.

  Keskusta, kokoomus, siniset, sdp, vasemmisto ja vihreät ovat tehneet Suomesta suomalaisvastaisen maan, jossa kaikkien muiden maailman maiden ihmiset saavat tehdä mitä mielivät ja veronmaksajat maksat siitä.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.