Työttömien työnhakijoiden määrä laski helmikuussa

5
Työ- ja elinkeinotoimistoissa oli helmikuun lopussa yhteensä 276 200 työtöntä työnhakijaa. Se on 56 000 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Työttömien työnhakijoiden määrä väheni edellisestä kuusta 9 600:lla. Tiedot ilmenevät työ- ja elinkeinoministeriön Työllisyyskatsauksesta.

Pitkäaikaistyöttömiä eli yhdenjaksoisesti vähintään vuoden työttömänä työnhakijana olleita oli 86 500, mikä on 30 800 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Yli 50-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli 106 300 eli 20 000 vähemmän kuin edellisenä vuonna samaan aikaan.

Nuoria alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli 7 500 vähemmän kuin edellisen vuoden helmikuussa eli yhteensä 33 400. Nuorten työttömyyksistä päättyi ennen kolmen kuukauden työttömyyttä tammi-helmikuussa keskimäärin 68,9 prosenttia, mikä on 9,0 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Lomautukset vähenivät

Koko maassa oli lomautettuna helmikuun lopussa 25 000 henkilöä, mikä on 8 700 vähemmän kuin edellisenä vuonna vastaavaan aikaan. Kokoaikaisesti lomautettuja oli yhteensä 16 900 henkilöä, mikä on 6 400 vähemmän kuin edellisen vuoden helmikuussa.

Uusien avoimien työpaikkojen määrä lisääntyi

Uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin TE-toimistoihin helmikuun aikana 69 100 eli 11 800 enemmän kuin edellisen vuoden helmikuussa. Kaikkiaan TE-toimistoissa oli helmikuussa avoinna 138 500 työpaikkaa, mikä on 28 600 enemmän kuin vuosi sitten.

Aktivointiasteeseen laskettavissa palveluissa oli helmikuun lopussa 126 200 henkilöä, mikä on 300 enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Näitä palveluita ovat esimerkiksi palkkatuki, työvoimakoulutus, työkokeilu ja omaehtoinen opiskelu.

Tilastokeskus: Työttömyysaste 8,6 prosenttia

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työllisiä oli helmikuussa 79 000 enemmän kuin vuotta aiemmin. Työllisyysaste oli 69,8 prosenttia, mikä on 2,6 prosenttiyksikköä korkeampi kuin edellisen vuoden helmikuussa. Työvoimatutkimuksen mukaan työttömiä oli 233 000, mikä oli 9 000 vähemmän kuin vuosi sitten. Työttömyysaste oli 8,6 prosenttia eli 0,6 prosenttiyksikköä matalampi kuin vuotta aiemmin.

Työnvälitystilaston ja työvoimatutkimuksen keskeiset erot:

Tiedot perustuvat työ- ja elinkeinoministeriön Työnvälitystilastoon ja tulevien lomautusten erillisseurantaan, sekä Tilastokeskuksen työvoimatutkimukseen. TEM:n Työnvälitystilaston lähteenä on TE-toimistojen asiakasrekisteri, kun taas Tilastokeskuksen työvoimatutkimus on otostutkimus.

TEM:n Työnvälitystilastossa työttömyyden määritelmänä on, ettei henkilöllä ole työsuhdetta eikä hän työllisty yritystoiminnassa. Lisäksi Työnvälitystilastossa kokoaikaisesti lomautetut luetaan työttömiin, mutta päätoimisia opiskelijoita ei. Tilastokeskuksen Työvoimatutkimuksen työttömyyden määritelmä on tiukempi: se edellyttää työttömiltä aktiivista työnhakua edeltävien 4 viikon aikana ja valmiutta ottaa työtä vastaan seuraavien 2 viikon aikana. Kansainvälisesti vertailukelpoisena Tilastokeskuksen työvoimatutkimus tuottaa viralliset työttömyysluvut.

Lisätietoja tilastojen eroista

Lähde: TEM

5 KOMMENTIT

 1. Niimpä niimpä, vanha totuus pitää jälleen paikkansa: vale, emävale, tilasto.

  Uusia työpaikkoja ei ole tullut eikä työllisytemme ole parantunut. Viime keväänähän ~26000 pitkäaikaistyötöntä siirrettiin ennenaikaiselle eläkkeelle. Sen jälkeen kaikki pätkätöitä tekevät työttömät työnhakijat muutettiin statuksesta 0 statukseen 1, eli ”ei työtön”. Tästä oli erään henkilön kirjoituskin. Ja kolmantena valehtelun muotona on se että kunnat perustivat ”tomintakeskuksia” joissa istutaan ja juodaan kahvia. Joskus sielä maalataan puiston penkkejä ja ehkä nappuloidaan linnunpönttöjä. Korvaukset tulevat työkkäristä mutta nämäkään henkilöt eivät ole ”työttömiä”.

  Työttömyys alkaan konkreettisesti vähenemään noin viiden vuoden päästä. Silloin kaikki menee jälleen rikki ja eläkkeellä olevat suuret ikäluokat lakkavat tekemästä pimeitä töitä. Jotka nyt vievät laskutettavista töistä sekä palkkatulot että valtion verotulot. Sen jälkeen kansa työlistyy paremmin.

  Niin että jos joku on miettinyt lasten hankkimista, niin juuri nyt on oikea aika hankkia ne. Tässä on viitisen vuotta aikaa nousukauteen jolloin jokainen saa määrät palkkansa. Ja sitä ennen ehtii olla kotona hoitamassa niitä lapsia. Jolloin saa pientä kotihoidontukeakin. Nousukauden alkaessa eivät ihmiset useinkaan tee lapsia, koska ”silloin tienaa niin hyvin”. Ja sitten se onkin jo myöhäistä. Nykyisin ihmiset saavat niin paljon myrkkyjä että jo yli 30 vuotiailla syntyvyys laskee hurjasti.

  • Tämä on juuri näin: ”… kunnat perustivat ”tomintakeskuksia” joissa istutaan ja juodaan kahvia.” Joskus maalataan jotaki.
   Itse maalailin kahdenistuttavaa pulpettia. No vältämpähän aktiivimallin rangaistuksen.
   Tilasto kikkailua.

 2. Pistäkääs julki, kuinka moni on jäänyt vailla minkäänlaista te-toimistojen ”akvitointi” puuhastelua. Kuten arvelinkin, koituu tämä ”aktiivi” touhu minullekkin pelkäksi korvausten pienentämis automaatiksi, eikä minkäänlaista puuhakerho toimintaa ole edes tarjottu tähän mennessä (20.3.2018). Tässä kun ollaan sairauksien myötä työkyvyttömyyden rajoilla.

 3. Lisäksi; Moniko ”työllistyy” TE-toimistojen askartelukurssseja & työkokeiluja pidemmäksi aikaa eli oikeihin töihin? Taitaa tilastot palautua entiselleen – pian. ? Osa ehtii tosin pudota ”työvoiman ulkopuolelle” toimeentulotuen ”asiakkaaksi” – kun ei täyttänyt aktivointimallia. Hyvää loppuelämää?!

 4. Viime vuonna ne velvoitti kuntia tukityöllistämään 6 kuukaudeksi 57-60 vuotiaita pitkäaikaistyöttömiä.Kaunistuihan ne tilastot siltäkin osin ?

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.