Pääministeri Sipilä: Euroalueen uudistamisessa tärkeintä on vakauden turvaaminen

Pääministeri Juha Sipilä puhuu kolumnissaan euroalueen uudistamisesta.

Tällä viikolla pidettävä huippukokous keskittyy EU:n talous- ja rahaliiton uudistamiseen. Suomessakin on syytä tiivistää EMU:a koskevaa keskustelua ja katsoa siinä lyhyttä aikaväliä pidemmälle yhteistä näkemystä hakien. Näin pystymme parhaiten vaikuttamaan euroalueen uudistamisen suuntaan.

Suomelle EU:n toimintakyvyllä on iso merkitys. Vakaan kasvun ja työllisyyden kannalta sekä tuleviin kriiseihin varautumisen parantamiseksi on tärkeää, että talous- ja rahaliiton yhä hauraat kohdat korjataan.

Uudistustyön on perustuttava diagnoosiin siitä, mitkä ongelmat ovat euroalueen toimintakyvyn kannalta aitoja ja todellisia – ja mitkä puolestaan eivät.

Eurokriisin painavin opetus on, että rahoitusjärjestelmän vakaudella on suuri merkitys kansantalouden kestävälle kasvulle ja työllisyydelle.

Pankkiunionin rakentamisen käynnistäminen kesällä 2012 oli tärkeä virstanpylväs. Sen jälkeen on luotu yhteinen pankkivalvonta ja yhteinen päätöksentekoelin pankkikriisien ratkaisua varten. Painopiste euroalueen uudistamisessa on lähiaikoina pidettävä pankkiunionin viimeistelyssä ja vakautta tukevien tekijöiden vahkehottaavistamisessa. Mitään näennäisuudistuksia ei tarvita.

Pankkiunionin puuttuva pilari on yhä yhteinen talletussuoja, jonka on oltava riittävän vahva ylläpitämään luottamusta huonoinakin aikoina. Yhteiseen talletussuojaan voimme mennä, kun sovitut toimet pankkisektorin riskien vähentämiseksi on tehty.

Riskien vähentämiseksi on löydettävä ratkaisu kriisin ajalta periytyviin ongelmiin, kuten ongelmaluottojen suureen määrään ja niiden systemaattiseen supistamiseen.

Periytyviä kansallisia pankkiongelmia ei pidä sälyttää euroalueen yhteiselle vastuulle, vaan kukin maa ratkokoon ne itse. Tähän viime aikojen ratkaisut esimerkiksi Espanjassa ovat tähdänneet. Lisäksi valtioiden ja pankkien välinen kohtalonyhteys on katkaistava, ja sijoittajavastuuta on toteutettava pankkikriisien hoidossa täysimääräisesti.

Kriisin toinen opetus on se, että rahaliitossa tarvitaan sellainen yhteinen vakauttaja, joka pystyy ennalta ehkäisemään ja tarvittaessa lieventämään rahoitusmarkkinoilla syntyviä paniikkeja. Vuonna 2012 perustettu Euroopan vakausmekanismi (EVM) on toiminut pääosin onnistuneesti vaikeuksiin ajautuneiden jäsenvaltioiden vakauttajana.

Monet kaavailevat EVM:stä ”Euroopan valuuttarahastoa”. Nimilappua tärkeämpää on, mitä EVM tekee. Olennaista on vahvistaa sen toimintakykyä markkinapaniikkien ja kriisinehkäisyn varalta. EVM:n kykyä toimia joustavasti tehtävässään, esimerkiksi IMF:n käyttämillä valmiusluotoilla, on syytä vahvistaa.

Rahoituskriisien taustalta löytyy yleensä merkittävä makrotalouden epätasapaino, kuten kilpailukyvyn menetys ja/tai vaihtotaseen alijäämä. Tällaisten epätasapainojen ehkäisemiseksi tarvitaan jatkossakin jäsenvaltioiden talouspolitiikan seurantaa, jota on syytä yksinkertaistaa ja kohdentaa paremmin reformeja tukevaksi. Tavoitteena on oltava uudistusten edistäminen ja julkisen talouden kestävyyden parantaminen.

Euroalueen uudistamisessa on nähty jännitettä yhtäältä sääntöihin ja vakausmekanismeihin perustuvan ja toisaalta markkinakuriin perustuvan strategian välillä. Tämä vastakkainasettelu on liioiteltu. Sekä sääntöjä että markkinakuria tarvitaan: sääntöjen olisi pystyttävä normaalioloissa pitämään euroalueen maiden taloudenpito niin terveellä kannalla, että markkinakurin ja velkajärjestelyjen rooliksi jäisi toimia hyödyllisenä pelotteena, johon tarvitsisi turvautua äärimmäisen harvoin.

Euroalueesta ei tule liittovaltiota eikä tulonsiirtounionia, mutta – toisin kuin usein kuulee väitettävän – se ei myöskään hajoa vain sen takia, ettei siitä tule sellaista.

Ääripäiden välillä on realistinen kolmas tie: rahaliitto, jossa kaikkien osapuolten oma vastuu korostuu, ja se on samalla ehto yhteisten toimien lisäämiselle.

On hyvä muistaa, että Euroopan menestyminen on Suomen kannalta kaikkea muuta kuin yhdentekevä asia. Silloin, kun Euroopassa on ollut kriisejä tai talous on taantunut, Suomellakin on mennyt heikosti.

Silloin kun Euroopassa on vallinnut rauha ja talous on kasvanut, Suomella on mennyt hyvin. Sen vuoksi on myös Suomen ja suomalaisten oman edun mukaista varmistaa, että euroalue toimii hyvin ja täyttää tehtävänsä vakaan kasvun tukena.

Juha Sipilä

Pääministeri ja Keskustan puheenjohtaja

Lähde: Valtioneuvosto

11 thoughts on “Pääministeri Sipilä: Euroalueen uudistamisessa tärkeintä on vakauden turvaaminen

  • 21.3.2018 at 11:00
    Permalink

    Vapaamuurari Juha Sipilä puhuu sitä poliittista jargonia jota Rothschildien pankkisuku käskee puhua. Keskusta, kokoomus, rkp, sdp, vasemmisto ja vihreät ovat pankkiirien käsissä. Samoin valtamedia. Vale jossa elämme on niin suuri että ihmiset eivät älyä kyseenalaistaa sitä.
    Tilanteeseen ei löydy enää poliittista ratkaisua. Kaikki järjelliset tietävät mitä se merkitsee.

    Reply
  • 21.3.2018 at 11:10
    Permalink

    Supon toiminnasta jo puolet terrorismin torjuntaa: ”Ei merkkiä siitä, että uhkataso olisi laskemassa”

    ja jyrki katainen itkee kun puola ei halua tätä ihanutta omalle maaperäleen

    Supon toiminnasta jo puolet terrorismin torjuntaa: ”Ei merkkiä siitä, että uhkataso olisi laskemassa”

    onko tämä EU n arvopohja nykyään
    että jäsenmaat pakotetaan ottamaan lähi idän muslimi matut tänne
    jotka aiheutavat sisisen turvalisuuden romahduksen

    mikään muu maahanmuttaja ryhmä ei sitä aiheuta kuin nämä primitiviset islamistit

    ja suomalaiset eivät vastusta muiden kansalaisuksien maahan muuttoa
    ainostaan juuri näiden lähi idän muslimien

    ja onko se joku ihme
    itse he ovat sen aiheutaneet toimilaan
    ja kaiken lisäksi he edustavat 90 prosentisesti euroopan maahanmuutajista
    onko se jotain monikuuluurisutta
    ei ole jos yksi uskonto kaikkia muita hylkivä uskontokunta ihmiset
    tänne tunkevat

    en tajua

    kesällä monikultuurinen metalli festari saksan wacken peruttu islam terroristi uhan takia

    jos niin tapahtuisi
    niin eikös se kertoisi kaiken tämän islamin ihanudesta
    muita kansalaisuuksia kohtaan

    wakkenissa yleiso kostuu sadoista eri maista kulttureista saapuvista ihmisistä
    mutta tämä yksi paska pilaa kaiken pahimilaan
    hehän ovat iskeneet esim britaniassa ranskasa rock konserteihin jotka edustavat
    juuri sitä monikultuurisutta

    allahin viha jotenkin kummasti kohdistetaa juuri niihin tilaisiuuksiin miksi
    uhreina nuoret lapset suvakit

    Reply
  • 21.3.2018 at 11:16
    Permalink

    Muslimit pois koko €U:sta, niin olisi vakaampaa.

    Reply
  • 21.3.2018 at 11:17
    Permalink

    ”Suomella on mennyt hyvin.” ?
    Missähän todellisuudessa Sipilä leijaailee ja onko lääkitys kohillaan?

    Reply
    • 22.3.2018 at 11:19
      Permalink

      Pipilä voi ainoastaan turvamiestensä suojista moisia lausua, muutoinhan saisi niellä valheensa kadulla hampaidensa kera. Tosin ei siinä pari turvamiestä pian auta, kun tuota turpaan haluaa ansaitusti vetää pian jokainen. Pian ei edes paskalle uskalla mennä ilman turvamiehiä, jos nytkään.

      Reply
  • 21.3.2018 at 11:22
    Permalink

    Älä Sipilä puhu paskaa!
    Systeemi on mätääkin mädempi.
    Asia on juurikin niin että valtiot velkakusetetaan ja omaisuudet kupataan sionistien haltuun.

    Reply
  • 21.3.2018 at 11:23
    Permalink

    Ja tietysti tämä kansojen vaihto jolla tuhotaan Eurooppa.

    Reply
  • 21.3.2018 at 12:49
    Permalink

    itse olen ihmettellyt miksi joku haluaa ola muslimi islamisti

    suvakeille kysymys

    ovatko he sitä vapaasta tahdostaan kotimaisaan lähi idässä
    vai pakotetuina aivopestyinä poliitinen islam
    lait jotka perustuvat uskontoon eli kuoleman kultiin
    se ei ole edes mikään uskonto vaan joku ääri ajatelun yksi ilmentymä

    T Ateisti joka ei tajua miten joku puupää voi uskonon perustella
    käyttäytyä
    pedofiilisesti ymm kristityt
    vitun jehovat

    juha sipilän edustaaman ihmisiä henkisesti alistavan
    uskon lahkon

    lestaadiolaiset

    saatanan sadisti hullut kuten juha suomen kansaa kohtaan

    tai terrorismia uskon sotiaan harjoittavat muslimit tai ääri islamistit

    Reply
    • 21.3.2018 at 13:29
      Permalink

      Voi että on ihana puhe, tarttee olla valtavan hieno mielikuvitus tai ei ehkä mielikuvitus riitä, menee hulluuden puolelle, sairaloista.

      Reply
  • 21.3.2018 at 13:36
    Permalink

    Eli Suomi on lupautunut Euroopan valtavan matutulvan kustannusten rahoittamiseen valtavilla summilla. Suomen ”kasvusta” uppoaa iso siivu tähän. Ja velkaa otetaan jos kasvu ei riitä.Tästähän Suomeksi on kyse, koska Saksa, Ranska ja Italia alkavat olla kusessa matujensa kanssa. Suomi selviää ensi hätään rahalla kun ei vielä suostu ottamaan kymmeniä tuhansia matuja ns. ”taakanjaossa” Vaalien jälkeen tilanne on toinen.

    Reply
  • 22.3.2018 at 11:08
    Permalink

    Eikähän tätä natsiunionin tuomaa vakautta ole katseltu jo viimeiset 10 vuotta, kuinka monta kymmentä tuhatta irtisanomista se Suomessakin aiheutti. Eiköhän viimeistään nyt ole aika hypätä kelkasta, ja järjestää se demokraattisesti viime vuosinakin vaadittu kansanäänestys natsiunionista eroamiseksi, että minäkin pääsen toistamiseen äänestämään natsiunionille ei, kuten jo liittymisäänestyksessä äänestin.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.