Pääministeri Sipilä: Eriarvoistumista on mahdollista ehkäistä ja vähentää

11
Pääministeri Juha Sipilä ruotii eriarvoistumista valtioneuvoston viestintäosaston julkaisemassa kolumnissa.

Asetin reilu vuosi sitten professori Juho Saaren vetämään työryhmää, jonka tehtävä oli pohtia millä keinoin varmistetaan kaikille suomalaisille edellytykset pärjäämiselle ja osallistumiselle. Olen iloinen siitä, että Juho Saaren työryhmä on nyt valmistellut tälle ja seuraavalle hallitukselle käyttökelpoisen toimenpiteiden paletin.

OECD:n raportin mukaan Suomessa on Euroopan unionin pienin köyhyysriski ja tuloeromme ovat pienet. Tämä ei kuitenkaan poista velvoitetta tehdä työtä sen puolesta, että Suomi olisi vieläkin parempi maa asua ja elää.

Eriarvoisuus liittyy Suomessa erityisesti siihen, että vaikka yleisesti ottaen tilanne paranee, osa ihmisistä ei pysty tarttumaan etenemisen mahdollisuuksiin.

Työryhmän raportissa todetaankin mm., että julkisen vallan tulee tukea ihmisten itsensä pyrkimyksiä hyvinvointinsa ja terveytensä edistämiseen aikaisempaa voimakkaammin, ja vähentää näin tulonsiirtojen ja palvelujen pitkäaikaista käyttöä. Työttömyysturvan aktiivimalli ja osallistavan sosiaaliturvan kokeilu vievät jo nyt tähän suuntaan ja tukevat ihmisten aktiivisuutta.

Ihmisten vastuuta ja omistajuutta omasta hyvinvoinnistaan on vahvistettava. Vahvistuva työllisyys on tässä avainasemassa. Erityishuomiomme kohteena ovat nyt ne yli 600 000 suomalaista, joilta puuttuu toisen asteen tutkinto ja joiden työllisyysaste on vain 43%. Valmistelemme tälle ryhmälle suunnattuja erityistoimenpiteitä kehysriiheen.

Saaren työryhmän raportissa tehdään näkyväksi se, että suomalainen sosiaaliturva koostuu palveluista ja toimeentulon turvaavista etuuksista. Keskustelussa eriarvoisuudesta keskitytään helposti vain etuuksien tasoon. Liian usein unohdetaan se, että palveluilla on erityisen suuri merkitys juuri silloin, kun elämä koettelee kovimmin.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen saatavuus ja tasaisempi laatu kaikkialla Suomessa on hallituksen sote- ja maakuntauudistuksen ydintavoitteita, kuten ovat myös Saaren raportissakin esiin nostetut terveyserot. Sote-uudistuksen valmistelu ja toimeenpano ehkäisee eriarvoistumista.

Silloin kun yhteiskunnassa menee hyvin, on oikea aika tehdä uudistuksia. Ensi vaalikauden keskeisimpiä isoja uudistuksia on perusturvan ja työn yhteensovittaminen. Tällä vaalikaudella asiaa työstetään parlamentaarisen valmistelun kautta siten, että uusi hallitus pääsee uudistustyössään heti kunnolla liikkeelle.

Juho Saaren työryhmä on tehnyt työnsä itsenäisesti, ilman poliittista ohjausta. Osaltaan tämä työskentelytapa on johtanut siihen, että työryhmä esittää monia sellaisiakin kehittämiskohteita, joita tällä vaalikaudella on jo viety eteenpäin. Esimerkiksi sosiaali- ja terveysministeriön ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteisessä Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelmassa (LAPE) ja STM:n Osatyökykyisille tie työelämään (OTE) kärkihankkeessa on jo tehty niitä toimenpiteitä, joita Juho Saaren työryhmä nostaa raportissaan esille. Suunnitelmat asunnottomuuden puolittamiseksi ovat puolestaan jo pitkällä ympäristöministeriössä.

Suomi on monilla mittareilla maailman paras maa asukkailleen. Viime ajat olemme paistatelleet kansainvälisessä valokeilassa, kun Suomi rankattiin maailman onnellisimmaksi maaksi YK:n julkaisemassa The World Happiness Report – tutkimuksessa. Meille suomalaisille on tyypillistä vaatimattomuus ja sen mukainen vaikeus ottaa vastaan tällaisia ykkössijoja – mitään kovin suurta hehkutusta tämäkään kärkisija ei meissä suomalaisissa saanut aikaan.

Onnellisessakin maassa, jossa on tasainen tulonjako ja vahva hyvinvointiyhteiskunta, tarvitaan jatkuvaa itsekriittisyyttä ja tarkkaavaisuutta. Hallitus on ottanut ja ottaa kysymyksen tuloeroista ja eriarvoisuudesta tosissaan. Tähän työhön meillä on nyt pian kaksi uutta työvälinettä; Juho Saaren eriarvoisuustyöryhmän esitykset ja myöhemmin ensi viikolla julkistettava selvitys hallituksen talouspolitiikan vaikutuksista työllisyyteen ja tuloeroihin. Maailman onnellisimman maan mahdollisuudet on tuotava entistä vahvemmin sen kaikkien asukkaiden saataville.

Juha Sipilä

Pääministeri

Lähde: Valtioneuvosto

11 KOMMENTIT

 1. Millähän hinnalla Pipilä toimiaan hehkuttaa? Temppu työllistämisellä, kaiken mahdollisen yksityistämisellä, pienituloisten ahdinkoon ajamisella, kun ihmisillä ei ole varaa laskuihinsa, lääkkeisiinsä, saati ruokaansa. Ei ihme, että maksuhäiriöisten märä kasvaa kiihtyvällä tahdilla, muta nämä seikathan ei pipilää kiinnosta, kuten ei eriarvoistumisen raju kasvukaan. Loppu häämöttää, älkööt ketään enää äänestäkö kepua, kokoomusta, saati smurffeja ikinä valtaan. Valhetta tule valheiden päälle, ja juurihan Vartiaisen etova läskikin kehtasi puolustaa tätä herrojen sopeutuseläkettä antaen jop sen kuvan, että se on juuri ainut motiivi toimia eduskunnassa, aivan kuten ylisuuret palkatkin.

  • Sekö on Sipilän vika ettei pysty velkoja maksamaan, on saatanan älytön väite, kyllä se on vasurin oma syy, älyttömiä väitteitä koko kirjoitus

   • Maataloustuet, miksi niihin ei ole puututtu pipilän kaudella.YLE:tä nyyhkytarinoita maajussien ahdingosta, perkele kun uutta autoa ei voi vaihtaa kun 3 vuoden välein, ennen sentää pystyi joka vuosi.Niin ja pitää ajella kaksi vuotta vanhoilla traktoreilla ja kersoille on ostettava mopoautoja kun eivät voi kulkea koulua sadan tonnin monstereilla.

 2. Kyllä, OECD;n tutkimusten mukaan” maahanmuuttajilla” on 4,4 kertaa parempi sosiaaliturva kuin kantiksilla. Ei ihme että löytyy tyytyväisiä ihmisiä. Kun oikealta ryhmiltä kysellään. Leipäjonoissa ja lääkärijonoissa kantikset tuskin tyytyväisiä. Kalergi-suunnitelma etenee.https://www.google.fi/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://suomimedia.wordpress.com/2015/08/09/totuus-mamut-saavat-moninkertaisesti-enemman-tukia-kuin-kantasuomalaiset/amp/&ved=2ahUKEwjHwq3Uzf_ZAhXkJJoKHVZhCXgQFjADegQIBBAB&usg=AOvVaw0j9mbeEWHQu_K9zbs9sQnz&ampcf=1

  • OECD mukaan Suomessa ei ole köyhiä, olen samaa mieltä, on köyhiä jotka itse haluavat olla köyhiä on 10000 tuhansia, heille me maksamme heidän elantonsa.

   • Lopeta se valehtelu kepulainen pässi. Kaltaisesi apinat uskoo kaiken, minkä valtiolliset tilastot suoltaa, jopa sellaiset, kun jostain jenkeistä tulle kehuja jonkin roska lehden sivuilta. Uskot varmaan tilastokeskuksenkin tilastoihin, olenpa minäkin niitä tilastokeskuksen kyselyjä täytellyt useammankin, ja joka kerta vastaan niihin ihan mitä sattuu tarkoituksella, pääasiallisesti kuitenkin niin, että niistä vastauksistni on enemmän haittaa kuin hyötyä.

    Tämä hallitus on tehnyt enemmän köyhiä, ja vienyt ostovoiman ihmisiltä, nyt tuhotaan terveyspalvelut, javiedään kauemmaksi ihmisten läheltä samalla kun jo kulkeminen niihin on tehty mahdottomaksi haja-asutus alueella autoilun verotuksella..

 3. Sipilä. Lupasit antaa niille urpoille kämppäs mutta myitkin sen ja valehtelit. Noh se ei ollu ainoo kerta ku puhut paskaa. KEPU PETTÄÄ AINA. EROA

 4. Liekö hupiukko jakomielitautinen? Sipilä on tehnyt kaikkensa että kantasuomalaisten eriarvoistuminen lisääntyy, eikä pohjalta päse pois.

 5. Naurattais, jos ei itkettäis. Eriarvoistumisen pääpuuhamies pipilä itte! Ja puhuu (lue valehtelee) täysin päinvastaisia. Itse kai uskookin noihin juttuihinsa. Mikähän mahtaa olla lääkitys? Sairas kusipää! Ja vielä vallassa.
  Hyvä Suomen kansa – äänestäkää jatkossakin näitä! Idiootit…

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.