Suomen turvapaikkakäytäntöjä yhtenäistetty muiden EU-maiden kanssa

5
Yhdenvertaisuusvaltuutettu julkaisi tänään pilottitutkimuksen kansainvälistä suojelua koskevista päätöksistä Maahanmuuttovirastossa 2015-2017. Selvityksessä on tutkijoiden mukaan käyty läpi 18–34-vuotiaillle irakilaisille tehtyjä päätöksiä kesiltä 2015 ja 2017.

Tutkimuksessa todetaan, että irakilaisten kohdalla päätöskäytännössä ja myönnettyjen lupien määrässä on tapahtunut muutoksia. Tämä on totta: Kyseisten vuosien aikana turvapaikkapäätöksentekoon vaikutti kansainvälinen vertailu, jonka virasto teki hallituksen turvapaikkapoliittisen toimenpideohjelman perusteella loppuvuodesta 2015.

Toimenpideohjelman myötä virasto pyrki yhdenmukaistamaan kansainvälisen suojelun päätöskäytäntöä erityisesti Ruotsin kanssa. Ruotsi on vertailukelpoinen Pohjoismaa, sitä sitovat turvapaikkapäätöksen teossa samat EU-normit.

EU:n pyrkimys on luoda toimiva Euroopan yhteinen turvapaikkajärjestelmä, jonka keskeinen tavoite on yhteisten normien yhdenmukainen soveltaminen. Siihen on Suomessakin pyritty, kun on havaittu kansallisen EU-normien soveltamiskäytännön poikkeavan selvästi muista EU-maista.

Lähtömaiden turvallisuustilannetta arvioidaan

Hallituksen toimenpideohjelmassa Maahanmuuttovirasto velvoitettiin myös arvioimaan keskeisten lähtömaiden (Irak, Afganistan, Somalia) turvallisuustilanne ja tarkistamaan sisäisen paon mahdollisuus päätöksenteossa.

Turvallisuustilanteen arviossa arvioidaan sitä, onko lähtömaissa toissijaisen suojelun alueilta, joille ei voi palauttaa ketään. Syksyllä 2015 tehdyn turvallisuustilanteen arvion perusteella monien Irakin alueiden turvallisuustilanne oli lieventynyt. Aiemmin esimerkiksi kaikille Etelä- ja Keski-Irakista tuleville annettiin vähintään oleskelulupa toissijaisen suojelun tarpeen perusteella. Tämä käytäntö poikkesi vertailumaastamme Ruotsista.

Korkein hallinto-oikeus vahvisti Maahanmuuttoviraston uuden soveltamiskäytännön irakilaisten osalta marraskuussa 2016 (KHO:2016:194 ja KHO:2016:193).

Vertailussa huomioitava useita seikkoja

Tietyllä lyhyellä aikavälillä tehtyjä päätöksiä tutkimalla ei voi vielä tehdä lopullisia johtopäätöksiä siitä, onko hakijoiden esittämien perusteluiden hyväksymisessä tapahtunut muutoksia. Tätä varten olisi tarkasteltava myös turvapaikkapuhuttelupöytäkirjoja ja puhuttelun sisältöä. Lisäksi olisi hyvä tarkastella hallinto-oikeuksien päätöksiä.

– Tämä selvitys oli toki suppea, mutta kaikki tutkimukset ovat erittäin tervetulleita ja meidän pitää olla jatkuvasti herkkiä arvioimaan toimiiko turvapaikkaprosessimme lakien tarkoittamalla ja ihmisoikeusperiaatteiden mukaisella tavalla, sisäministeri Kai Mykkänen toteaa.

Turvapaikkahakemukset tutkitaan ja ratkaistaan aina yksilöllisesti. Maahanmuuttoviraston ja turva-paikkapäätöksenteon tavoitteena on aina se, että kansainvälistä suojelua myönnetään sitä tarvitseville.

Lähde: Sisäministeriö

5 KOMMENTIT

 1. Alkuun nämä satuilut tietysti menivät helposti läpi.
  Varmaan Migrissä huomattiin että kertomukset olivat usein saman kaavan mukaisia. Kun joku saa olesleluluvan niin samaa stooria yrittää muutkin.
  Tuhansia palannut lähtömaihinsa ”turistireissunsa” jälkeen.
  Ei niillä mitään oikeata hätää ollut.
  Heille täytyisi järjestää niin paskat olot ettei kiinnosta tulla kuin tosihädässä.
  Ei mitään hotellitasoa saatana mistä olemme maksaneet miljardeja!

 2. Riuskoille rintamakarkureille riittää puolijoukkueteltat ja sikanautasoppa ruotsalaisella näkkileivällä Rovajärven lähimaastossa kotouttamisen varmistamiseksi.
  Valittajat voidaan ohjata kohdekoordinaatteihin.

 3. millä vitun perusteella irakilaisille elintasoläpsyttäjille pitää antaa minkäännäköstä oleskelulupaa, jos koko paska maa ei oo turvaton?

 4. Nyt täytyy antaa pointsit migrille, tosin lisää kiristystä tarvitaan ja palautuksiin vauhtia. Sosiaali kela suffareita on liikaa. Somalit ovat maksaneet aivan saatanasti Suomalaisille veronmaksajille.Huomasivat ajoissa Suomen löysän rahan jaon kelan kautta kun kyseessä olivat ”pakolaiset”>ohituskaista ja lisärahaa. Tarina on suorastaan menestys.Akkojen tärkein tehtävä on lihoa ja synnyttää jota tosin ihmettelen lääketieteellisesti, miten nuo saadaan jatkuvasti tiineeksi. Käykö myös muut suvun miehet kierroksella jos nalli ei napsahda.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.