Migri: Olennaista on arvioida turvapaikanhakijan kertomuksen uskottavuutta

14
Turvapaikkapäätöksiä arvioitaessa on huomioitava kaikki asiaan vaikuttavat seikat, kertoo Maahanmuuttovirasto eilen julkaistussa tiedotteessaan.

Tiedotteessa sanotaan seuraavaa:

Yhdenvertaisuusvaltuutettu julkaisi tänään pilottitutkimuksen kansainvälistä suojelua koskevista päätöksistä Maahanmuuttovirastossa 2015–2017. Tutkimuksen aineistona on ollut 243 päätöstä, jotka on tehty 18–34-vuotiaille irakilaisille kesinä 2015 ja 2017.

Tutkimuksessa katsotaan, että irakilaisten kohdalla viraston kansainvälistä suojelua koskevat ratkaisukäytännöt ja myönnettyjen lupien määrä ovat muuttuneet.

Viraston turvapaikkapäätöksentekoon on tällä jaksolla vaikuttanut muun muassa kansainvälinen vertailu, joka tehtiin hallituksen turvapaikkapoliittisen toimenpideohjelman perusteella loppuvuodesta 2015. Suomi sitoutui yhdenmukaistamaan turvapaikkaa koskevia käytäntöjä EU:n ja Pohjoismaiden kanssa. Erityisesti Suomea vertailtiin Ruotsiin, koska Pohjoismaista sitä sitovat turvapaikkapäätöksenteossa samat EU-normit kuin Suomea.

Olennaista on arvioida hakijan kertomuksen uskottavuutta

Tutkimuksessa sanotaan, että hakijaprofiileissa ei havaittu merkitseviä muutoksia sukupuolessa tai perherakenteissa, mutta shiiojen määrä oli kuusinkertaistunut ja sunnien osuus vähentynyt 76 prosentista 44 prosenttiin. Viraston arvion mukaan hakijaprofiili muuttui syksyllä 2015 myös siten, että Suomeen saapui paljon nuoria, irakilaisia miehiä.

Tietyllä lyhyellä aikavälillä tehtyjä päätöksiä tutkimalla ei voi vielä tehdä lopullisia johtopäätöksiä siitä, onko hakijoiden esittämien perusteluiden hyväksymisessä tapahtunut muutoksia.

Jotta tätä voitaisiin selvittää, olisi tarkasteltava uskottavuusarvion pohjana olevaa näyttöä kokonaisuudessaan, kuten turvapaikkapuhuttelupöytäkirjoja ja muuta viraston käytössä ollutta aineistoa. Lisäksi olisi hyvä tarkastella hallinto-oikeuksien päätöksiä.

Arviointiin vaikuttavat useat seikat, muun muassa maatieto

Turvapaikkapäätöksenteossa merkitystä on hakijan kotipaikalla ja sitä koskevalla ajantasaisella maatiedolla, joita tutkimuksessa ei käsitellä.

Viraston lakisääteisiin tehtäviin kuuluu maiden turvallisuustilanteiden arviointi ajantasaisen lähtömaatiedon perusteella. Hallituksen toimenpideohjelman perusteella virasto velvoitettiin arvioimaan keskeisten lähtömaiden turvallisuustilanne (Irak, Afganistan, Somalia).

Syksyllä 2015 tehdyn turvallisuustilanteen arvion perusteella monien Irakin alueiden turvallisuustilanne oli lieventynyt. Aiemmin esimerkiksi kaikille Keski-Irakista tuleville annettiin vähintään oleskelulupa toissijaisen suojelun tarpeen perusteella. Tämä käytäntö poikkesi vertailumaastamme Ruotsista. Korkein hallinto-oikeus vahvisti Maahanmuuttoviraston uuden soveltamiskäytännön irakilaisten osalta marraskuussa 2016 (KHO:2016:194 ja KHO:2016:193).

Kaikkiaan virasto on tehnyt vuosina 2015–2017 päätöksen noin 45 000 hakijalle. Näistä irakilaisia on ollut noin 24 000.

Vuonna 2017 irakilaisista 38 prosenttia sai myönteisen päätöksen, kun määrä vuonna 2015 oli 85 prosenttia.

Vuonna 2017 irakilaisista 18–34-vuotiaista myönteisten osuus oli 33 prosenttia, kun määrä vuonna 2015 oli 85 prosenttia.

On hyvä huomata, että päätöskäytäntö on kehittynyt myös tuomioistuimien ratkaisujen pohjalta ja tämä on vaikuttanut vuoden 2017 päätöksiin.

Turvapaikkahakemukset tutkitaan ja ratkaistaan aina yksilöllisesti. Viraston ja turvapaikkapäätöksenteon tavoitteena on aina se, että kansainvälistä suojelua myönnetään sitä tarvitseville.

Viraston päätösten laatua seurataan koko ajan

Maahanmuuttovirastossa tehdään laadunvalvontaa koko ajan. Päätösten oikeusvarmuus turvataan analysoimalla oikeustapauksia sekä ohjeistuksilla ja koulutuksella.

Virasto tekee jatkuvaa laillisuusvalvontaa päätösten ja puhutteluiden laadusta. Päätösten lainmukaisuutta seuraavat myös hallinto-oikeudet ja korkein hallinto-oikeus. Laadun varmistamista ja valvontaa kehitetään myös EU-rahoitteisten hankkeiden avulla.

Lähde: Migri

14 KOMMENTIT

 1. Jos shiiat vainoaa sunneja ja sunnit shiioja, eihän se vaino täällä lopu.
  Sama tappelu senkun jatkuu.
  Useinhan nämä muslimit vihaavat länsimaalaisia jo vääräuskoisuuden tähden niin miksi tänne edes yrittävät???
  Kaikkensa tekevät että pääsevät ilmaiseen ylöspitoon, nuoria salskeita miehiä joita kotimaansa tarvitsisi, ei Suomi heitä tarvitse.

  • En ymmärrä mihin muslimien kotimaat todellisuudessa tarvitsevat muslimeita!
   Edistävät muslimit jotenkin kotimaansa elinoloja?
   Eivät edistä, vaan päinvastoin huonontavat!

   Pitäisikö muslimeita ottaa Suomeen pilaamaan yhden maailman parhaan maan elinoloja?
   Eiköhän vastaus ole täysin selvä EI!!!

 2. vain alle 3% turvapaikanhakijoista on oikeasti turvapaikanhakijoita, muut ovat loisia/maahantunkeutujia. migrin tulee tiukentaa linjaansa huomattavasti

  • Kaikki turvapaikanhakijat ovat oikeasti turvapaikanhakijoita!

   …mutta vain hyvin pieni osa turvapaikanhakijoista täyttää turvapaikanmyöntämisehdot…

   ..ja nykyisiäkin turvapakan saanti ehtoja olisi syytä kiristää…

   ..ja turvapaikan saaneiden etuuksia ja oikeuksia olisi joiltain osin kavennettava…

 3. Kaiki tulijat sisään niin päästään nopeammin selvittämään kumpi tätä maata asuttaa -siihin tämä johtaa jokatapauksessa, miksi siis suotta painaa jarrua? Rajat auki ja kovat piippuun! Eihän tätä tyhjäpäiden veivaamista viitsi kukaan täyspäinen seurata kun se ei johda muuhun kuin vitutuksen jatkuvaan nousuun.

  -Tänä vuonna vähintään miljoona sekopäätä sisään niin saadaan homma käyntiin.

 4. Paljonko migeillä on mennytkään partalasten kertomukset ja valheet läpi iästä ja mahdollisesti jopa sukupuolesta, en yllättyisi siitäkään. Paperit on heitetty mereen ennen Suomeen tuloa, ehkäpä jo välimereenkin. Taustoista eikä oikeasta henkilöllisyydestä ei ole hajuakaan. Olennaista onkin tehdä epäöselvissäkin tapauksissa suoraan kielteinen päätös, ja ulos maasta saman vuorokauden aikana, ilman mahdollisuutta uuteen tulemiseen tai valitus kierteeseen. Ennen ulos heittoa sormenjäljet talteen, joita sitten verrattava jokaisen tulijan kohdalla.

  • Turvapaikka on pelkkä väliaikainen juttu, eikä pysyvä oleskelulupa, mutta mitä kauemmin se turvapaikkailu kestää niin sitä todennäköisemmin se muuttuu pysyväksi oleskeluluvaksi ja lopulta Suomen kansalaisuudeksi, äänioikeudeksi jne… valitettavasti!!!

 5. Jessus! Mitä valopäitä Migri pitääkään sisällään. Ja hallituksena Suomessa on Sipilä & kumpp. Menetän yöuneni, jos ajattelenkaan mitä jälkeä tulla porukalla syntyisi Migrissä.

  • juha haukut aivan väärää virastoa ja sen työntekijöitä! Migri ei tee mitään itsenäisiä päätöksiä, vaan toteuttaa sisäministerin johtaman ministeriön ohjeistuksen mukaan eduskunnan enemmistön hyväksymiä lakeja ja sääntöjä.

   Todelliset ”kansanpetturit” ovat Orpo ja Risikko. Nykyinen sisäministeri Kai Mykkänen liittyy noiden kahden ”kansanpetturin” joukkoon jos ei pikaisesti ala muokkaamaan matu politiikkaa suomalaisten etujen mukaiseksi!

 6. Irkaiin ja sen lähialueille sanaa ettei tänne kannata tulla, kyyti o kylmää ja alun jälkeen järkevöitynyt eikä Suomessa uskota enää tuhannen ja yhden yön satuihin. Myös Sipilä on lakannut kertomasta satuja ja omaa talo ei anneta edes partalapsille.

  • Hyvä on saada sanaa eteenpäin Irakiin ja lähialueille, mutta pelkän sanan lähettämisestä ei ole riittävää hyötyä jos sananviejänä ei ole pakkopalautettu joka on erittäin tyytymätön Suomen tekemäänsä reissuun!

   Mitä enemmän palautettavat haukkuvat Suomessa ja suomalaisilta saamaansa kohtelua, niin sitä parempi!

 7. Minä, sinä ja hän on elämässä vielä joku 40-50 v .. .. ei kukaan omista tätä elämä ikuisesti. Opi rakstaa itse, niin opi rakasta toisea

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.