Touko Aalto liputtaa perustulon puolesta

Vihreät kannattaa perustuloa puheenjohtajansa Touko Aallon johdolla.

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto otti tänään kantaa perustuloon Facebook-sivullaan. Aalto kirjoittaa:

”Kun liityin Vihreät – De Gröna toimintaan vuonna 2007, yksi iso syy oli perustulo. Luin Osmo Soininvaaran kirjoitukset aiheesta ja vakuutuin muutoksen tarpeesta.

Vuoden 2011 eduskuntavaaleissa perustulo oli keskeisin vaaliteemani. En tullut valituksi eduskuntaan, mutta aloitin työt eduskunta-avustajana. Osmo Soininvaaran työhuone oli vastapäätä omaa työhuonetta ja sain mahdollisuuden syventää ajatteluani ja ymmärrystä aiheesta.

On ollut jo hyvin pitkään selvää, että suomalainen sosiaaliturva tulee uudistaa. Työn ja sosiaaliturvan parempi yhteensovittaminen on tulevan vaalikauden isoin ponnistus. Perustulon idea on yhdistää sosiaaliturvan vähimmäisetuudet yhdeksi ja yleiseksi noin 500 euron perustuloksi. Tavoitteena on poistaa köyhyys- ja kannustinloukkuja ja tehdä kaikenlaisen työn vastaanottamisesta aina kannattavaa.

Olen antanut hallitukselle tunnustuksen siitä, että se on vienyt perustulokeskustelua eteenpäin kokeilun kautta. Ongelma hallituksen kokeilussa on, että se on rajattu 2000 työttömään työnhakijaan. Riski näin rajatussa ja suppeassa kokeilussa on siinä, että tulokset jäävät laihoiksi ja perustulon vaikutukset epäselviksi. Se taas antaa voimaa niille, jotka vastustavat perustuloa.

Vihreät haluavat toteuttaa laajemman perustulokokeilun. Sen pitäisi kattaa vähintään 10 000 ihmistä eri puolilta Suomea eri ammattikunnista. Vain kunnollisen kokeilun kautta voi saada kunnollisia tuloksia.

Sosiaaliturvan kokonaisuudistuksen tarve on kasvanut niin isoksi ja niin kiistämättömäksi asiaksi, että yksikään puolue ei voi enää sivuuttaa kysymystä.

Tervehdin ilolla kaikkia niitä avauksia, joilla sosiaaliturvaa esitetään uudistettavaksi. Vihreät, keskusta sekä Vasemmistoliitto ovat samalla aaltopituudella perustulon kanssa vaikka sen toteuttamistavassa ja perustulon suuruudessa on puolueiden välillä eroja. Demarit eivät valitettavasti ole pystyneet uudistumaan tälle vuosituhannelle. Kokoomus puolestaan avasi keskustelua osaltaan ehdottomalla brittiläisen Universal Credit -mallin kokeilua.

Universal Credit -malli on varsin kiinnostava ajatus, mutta odotan kokoomuksen tarkentavan ensin, mitä se käytännössä ja konkreettisesti on ehdottamassa kokeiltavaksi. Malli oli minulle hieman vieras ja piti käydä lukemassa siitä enemmän.

Perustulon ajatuksena on turvata ihmisten arjen toimeentuloa ennustettavalla ja vakaalla kuukausittaisella noin 500 euron suuruisella perustulolla.

Universal Creditin ajatus on perustulon lailla yksinkertaistaa sosiaaliturvaa yhdistämällä sosiaaliturvan minimietuuksia. Sitä maksetaan, jos olet pienituloinen tai työtön, summa on kuukausi- ja kotitalouskohtainen.

Perustulon ideana puolestaan on se, että yksi yleinen vähimmäisetuudet korvaava summa maksetaan kaikille ja se kerätään verotuksen kautta pois niiltä, jotka eivät sitä tarvitse. Jatkuvasti muuttuva ja eri palasista koostuva kotitalouskohtainen tuki on altis juustohöyläleikkauksille. Keskustelu tästäkin mallista on tervetullutta, kun tiedetään tarkemmin, minkälaisesta mallista keskustellaan.

On kestänyt pitkään, että olemme pisteessä, jossa keskustellaan erilaisista perustulomalleista ja tavoista uudistaa sosiaaliturvaa. Tämäkin muutos on lähtenyt ihmisistä ja heidän halustaan järkeistää ja uudistaa rakenteita vastaamaan arjen muuttuvia haasteita. Vihreät ovat mukana muutostyössä ja jatkamme työtä kokeilussa olevan ja pitkään tutkitun perustulon pohjalta. Se on yksi asia, jota muuttuva ja uudistuva Suomi ja sen ihmiset tarvitsevat.”

Lähde: Facebook

6 thoughts on “Touko Aalto liputtaa perustulon puolesta

 • 26.3.2018 at 11:36
  Permalink

  Touko Aalto liputtaa. Sehän sopiikin, kun äly on lipputangon luokkaa.

  Reply
 • 26.3.2018 at 12:04
  Permalink

  Lieköhän tuo toukomies koskaan tehnyt mitään oikea, tuottavaaa työtä?

  Reply
  • 27.3.2018 at 08:13
   Permalink

   Ei varmaan olekkaan tehnyt oikeaa työtä! Ja siitä juontaa täydellinen ymmärtämättömyys nyky rahan avosta/arvottomuudesta.
   ”… yhdistää sosiaaliturvan vähimmäisetuudet yhdeksi ja yleiseksi noin 500 euron perustuloksi.”
   500/20=25€ päivässä, ei sillä elä!
   Useimmilla 50+ työttömilla ainoa toimeentulo.
   Touko on kokoomuksen linjoilla sosiaalimenojen leikkauksen kanssa. Perustulon pitäisi olla noin 1000 ecua, eikä silläkään pärjäis pääkaupunkiseudulla.

   Reply
 • 26.3.2018 at 12:08
  Permalink

  Aalto on aito kommari,puolustaa perustuloa kaikille.500 euroo kouraan ja kolhoosiin asumaan.Mölyt pois tai sitten leirille oppimaan oikeata ajatusmaailmaa.Itselle tietenkin rajaton palkka ja valta.HYI HELVETTI, mikä tyyppi!.Ruotsista kun niin paljon otetaan mallia,niin miksi ei puhuta Ruotsin vihreiden kannatuksen romahtamisesta,totaalisesti,%3,6 tänään.Ei asiaa riksdageneille,seuraavissa vaaleissa.
  Suomessa näyttää peli kiihtyvän politisella saralla,on Lenin Toukoa,Ville Vallatonta,Orpo Urpoa,ym.monia,
  Puhumattakaan Uuvatti Terhosta,soinista ja muista idiooteista jotka epätoivoisesti yrittävät todistaa kansan olevan tyhmää ja tietämöntä,koska heitä arvostelevat,ja erehtyvät äänestämään jopa väärin.
  Toukon voisi lähettää Etelä-Afrikkaan opintomatkalle,ainakin vuodeksi.

  Reply
 • 26.3.2018 at 20:42
  Permalink

  Näitä on hyvä heitellä kun tietää etteivät ne mene koskaan läpi niissä poliittisissa piireissä, jotka asioista päättävät. Eivätkä Vihreät koskaan omista ajatustakaan siitä kuinka sinänsä tavallista suomalaista taloudellista asemaa kohottaisivat edes lattiatasosta harjan päälle rahoitetaan muutoin kuin valtionvelkaa lisää ottamalla tai veroja, sähkön hintaa, polttoaineita ja muita kustannuseriä, jotka iskevät suoraan köyhän taviksen tai työelämässä olevien kanta-suomalaisten hermoon.

  Reply
 • 27.3.2018 at 05:55
  Permalink

  Ainut huono puoli noiden kommareiden ja viherhippien ehdotuksissa on että haluaisivat samat edut myös afrikan sarven kansalaisille kun ehdotuksen pitäisi koskea ainostaan kantasuomalisia. Suomi halutaan KOKO maailman sosiaalitomistoksi, tämä pikku asia unohdetaan aina kertoa.

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.