Ammattibarometri 2018: Työvoimapula laajenee uusiin ammatteihin

6
Työvoimapula laajenee uusiin ammatteihin. Valtakunnallisiksi työvoimapula-ammateiksi määritellään nyt 40 ammattia, kun vuosi sitten niitä oli 24. Vastaavasti niiden ammattien lista, joissa on työvoiman ylitarjontaa, on pienentynyt selvästi.

Tiedot ilmenevät työ- ja elinkeinoministeriön 28.3.2018 julkaistusta ammattibarometristä. Tulokset perustuvat työ- ja elinkeinotoimistoissa tämän vuoden helmi- maaliskuun aikana tehtyihin arvioihin noin 200 eri ammateista.

Suurin pula rakennusalan työnjohdosta

Arvioitsijoiden mukaan suurta pulaa työvoimasta on lähiaikoina rakennusalan työnjohtajien osalla. Rakennusalalla pulaa on yleisesti myös rakennusinsinööreistä ja muista rakennustyöntekijöistä. Rakennusalan työnjohtajista on pulaa koko maassa. Suurinta pula on Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa

Terveys- ja sosiaalialalla on edelleen paljon ammatteja, joissa on työvoimapulaa. Yleisintä työvoimapula on ylilääkärien, erikoislääkärien, yleislääkärien ja sosiaalityön erityisasiantuntijoiden kohdalla. Terveys- ja sosiaaliala ei kuitenkaan enää korostu pula-ammattien kärkipäässä niin paljon kuin aikaisemmin. Pula-ammatit ovat monipuolistuneet ja nyt pula ammattien kärkeen on noussut myös ammatteja teollisuuden alalta: konetekniikan erityisasiantuntijat sekä sähkö- ja automaatioinsinöörit.

Sihteerit ylitarjonnan kärjessä

Vastaavasti niiden ammattien lista, joissa on työvoiman ylitarjontaa, on pienentynyt. Katsastus tunnistaa ylitarjonta-ammateiksi 30. kun vuotta aikaisimmin niitä oli 44. Ylitarjontaa työvoimasta on erityisesti yleissihteerin ammatissa. Ammatin ylitarjonta on suurta lähes koko maassa. Yleissihteerien tilanne on jatkunut tämän kaltaisena jo vuosia.

Ylitarjonta-ammattien listalla on myös tapahtunut muutoksia. Uusina ammatteina ylitarjonnan top 15 -listalle ovat nousseet käytön tukihenkilöt, konepuusepät, pankki ym. toimihenkilöt ja koulunkäyntiavustajat.

Viimeisimmät ammattibarometriarviot löytyvät kokonaisuudessaan osoitteesta www.ammattibarometri.fi

Lähde: TEM

6 KOMMENTIT

 1. Tämä tilasto on pelkkää puppua. Nin paljon on rakennusmestareita ja -insinöörejä sekä lujuuslaskijoita työttömänä että hirvittää. Ongelmaksi tulee kun kokeneempi sukupolvi pyytää työstään asianmukaista palkkaa. Sen jälkeen isot- ja monikansalliset yritykset laittavat paikan auki työkkäriin ja siitä sitten rekisteröidään ”työvoimapula”.

  Mutta jos rakennusliikkeet ja yritykset tyytysivät pikkuisen pienempään voittoon ja sijoittaisivat siitä edes osan työvoimaan ja osan materiaaleihin, niin saataisiin paljon parempaa laatua. Sekä paljon enemmän veromarkkoja Suomeen. Oma palkkani on vuoden -90 -96 väliseltä ajalta noin 50%. Joten, ei tuo palkkakehitys ole pysynyt inflaation kehityksen mukana, joka on >7%/a.

  Tämä menee nyt vähän ohi aiheen, mutta voitteko kuvitella kuinka härskejä rakennuttajat/rakennusliikkeet ovat. Eräällä rivitalotyömaalla sähköurakoitsijalta pyydettiin hinnanalennusta siitä että kun olohuoneessa oli suunnittelija piirtänyt kaksi antennipistorasiaan, niin toisesta jätettäisiin piha asentamatta ja sisuskalujen tilalle tulisi sokea peitelevy!! Säästö ehkä noin 7e/asunto.

  Olkaa siis tarkkoja mistä/keneltä asuntonne ostatte. Parhaan saatte kun teette sen hartiapankilla.

 2. Rakennusbuumi on pian ohi. Virolaiset joutaa kotiin. Suurin ongelma tulee olemaan kehitysmaalaiset jotka eivät sopeudu eivätkä työllisty. Suuret ikäluokat häviävät pian, sitten on työttömiä hoivahenkilöitäkin pilvin pimein. Hyvinvointivaltio kaatuu velkoihinsa ja kehitysmaalaisiin. Suomi ei voi olla maailman sosiaalitoimisto. Ruotsi kaatuu ensin, 10-20 vuoden päästä,Suomi perässä.

 3. Ensin oli pula huippuosaajista sitten ”moniosaajista”…
  Kun asiaa vähän tutkittiin niin ne huippuosaajat olivat tulleet opettelemaan opettamaan työn halpamaissa tehtäväksi ja HALVALLA.
  Julkisin varoin ylläpidetyt moniosaajat taasen osaavat hädin tuskin lukea ja kirjoittaa mutta ovat kiva bisnes jolla joku tienaa veronmaksajien rahoja, bonuksena polkevat tavissuomalaisten palkat, toimivat rikkureina ja yleisenä pelotteena.
  ”Työvoimapula” on törkeä vedätys ja eliitin toimin ylläpidetty tila.

 4. Ottakaa mun puolesta niitä moniosaajia joita VOK:t ovat kuulemma täynnä. Itse en laita enää tikku ristiin tämän yhteiskunnan puolesta, pitäkää perkele tunkkinne. 2 vuotta hain töitä 34 vuoden työkokemuksella, ei kelvannut. Nyt suunnitelma Ö ja eläkkeelle.

 5. Työvoimapulasta on lauteeratttu jo ainakin neljännesvuosisata tyyliin isot ikäluokat jäävät eläkkeelle ja työvoiman tarve tulee olemaan huutava.
  Isot ikäluokat 1945-1950 ovat jo eläkkeellä, eikä mitään työvoimapulaa ole syntynyt vieläkään. Massatyöttömyys sensijaan on halutttu pitää koska sen varjolla on saatu ajettua palkkoja alas ja heikennettyä työehtoja sekä tietenkin nostettua työmäärää/ käsipari ihan kohtuuttomuuksiin asti.
  Yritysten ainoa tarkoitus onkin tuottaa voittoa omistajilleen. Ei työllistää. Vanhojen hyvien Patruunojen aika on ohi, jolloin katsottiin että kaikille pitää olla työtä ja työllä pitää pystyä elättämään itsensä ja mahdollinen perheensä. Sitten tuli Koiviston aika, valuutat vapautettiin, ajettiin maa tahallaan syvään lamaan ja tehtiin Koiviston konklaavi ja roskapankit, koska herrat halusivat Suomen EMU-kelpoisesi ja Eu jäseneksi.
  Eu-jäsenyyden alettua alettiin jo puhua työvoimapulasta vaikka maassa li puoli miljoonaa työtöntä. Työvoimapula valheella alkoi virrata entisistä itäblokin maista halpatyövoimaa teollisuuteen huoltotöihin ja raksoille ja lamassa työtä vailla olevat jäivät edelleen ilman työtä.
  Tilanne on sama tänä päivänä ja pahenee koska automaatio syö koko ajan lisää työpaikkoja.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.