Reijo Tossavainen: Gallupit ovat median totista viihdettä

8

Jälleen olemme saaneet lukea ja kuulla erilaisten galluppien lukemia. Jonkin puolueen kannatus on heilahtanut muutaman kymmenyksen ylös ja toisen alas. Näitä sitten päivystävät dosentit ja politiikan toimittajat selittelevät. Kukin tarkastelee lukemia omasta kuplasta nähtynä.

Galluppien muutokset ovat lähes poikkeuksessa niin vähäisiä, että ne mahtuvat virhemarginaaliin. Jos muutos on vaikkapa virhemarginaalin neljännes, niin silti muutosta kommentoidaan merkittävänä. Kommentoijatkin ymmärtänevät, että noin vähäiset muutokset ovat melkein yhtä tyhjän kanssa, mutta silti niitä arvioidaan naamat peruslukemilla.

Meilläkin pitäisi menetellä kuten monessa muussa maassa. Gallupluvut pyöristetään esim. lähimpään puoleen prosenttiin. Ja sittenkin niitä arvoidaan varovasti.

Mielestäni vain kannatuskäyrien pidempiaikaiset ja prosenteissa olevat muutokset voidaan ottaa todesta.

Viime kuukausien gallupeista voidaan tehdä silti muutama varma johtopäätös. Vihreiden kannatus on noussut, keskustan laskenut ja perussuomalaisten on pysynyt loikkareista huolimatta ennallaan.

Loikkareiden käyrä on jatkuvasti pienempi kuin virhemarginaali, ja kannatus ei ole värähtänyt suuntaan eikä toiseen. Käyrä on kuin aivokuolleen käyrä. Siksi letkut voisi jo irrottaa.

………..

Klikkaa oheisia painikkeita, jotta tämä media ja blogi saa uusia lukijoita. Anna sanan kiertää.

8 KOMMENTIT

 1. Gallupit on sitä hybridivaikuttamista.Eikä niitä tehtäisi,jos niillä ei olisi vaikutusta.Ketkähän niitä muuten tilaa ja keneltä,siinäpä kysymys.

 2. Minulta ei ole ikinä kysytty gallupiin puoluekantaa enkä tunne ketään jolta olisi kysytty.
  Eli vedetäänkö nämä tulokset hatusta?
  Keneltä kysytään, missä ja miten vastaajat valitaan?

 3. Kyselinpä tuttavapiirissä puoluekantaa 20:ltä kaverilta.
  Perussuomalaiset 18
  Keskusta1
  Kokoomus1
  Ja keneltäkään ei ole koskaan udeltu gallupeihin.

 4. Ja ihmiset tyhmiä gallupeissa. Kepu oli toissa hallituksessa ja tuotti pettymyksen niinpä tuloksena romahdus toissa vaaleissa. Äänestäjät ryntäs äänestään demareita ja kokkia. Six päck todella kehno. Demareille turpiin vaaleissa. Nyt taas Kepu kepuloi maata pilalle niin demarit taas vaihteeks nousussa.

  Tajutkaa että tästä ei tule yhtään mitään jos vain juoksette näiden perinteisten puolueiden välillä. Uusia Suomen etua ajavia vaihtoehtoja tulee äänestää. Halla-Aho tosin nykyisenä vaihtoehtona ihan jees.

  • Aivan – samaa paskaa eri ”paketissa”! Siis nämä iänikuiset kepu. kokoomusrosvot ja sdp yms… Herätkää jo tampiot, vaikka myöhässä ollaan ja pahasti.

 5. Aikanaan yksi kaverini teki muistaakseni taloustutkimukselle ”töitä”ja yritti haastatella ihmisä. Ei oikein onnistunut haastattelut. Vittuuntui ja täytteli itse niitä lomakkeita omasta päästään. Sai siten rahaa siitä.

  • Olisin halunnut lukea ”tuloksen”… Mutta samoja gallup`eja nykyisetkin ja nämä ääliöt vielä uskovat niihin!

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.