Kesärenkaita vaihtamassa? – Tässä renkaanvaihtajan muistilista

4
Autoilijat valmistautuvat parhaillaan kesärengaskauteen poikkeuksellisen kylmän maaliskuun jälkeen.

Suomessa on liikennekäytössä liki kolme miljoonaa henkilö- ja pakettiautoa, joista jopa 250 000 päätyy tien päälle huonokuntoisilla tai välttävillä kesärenkailla. Jos suunnitelmissa on vaihtaa renkaat itse, niin nyt on tärkeä hetki tarkistaa, että renkaat ja työvälineet ovat iskussa uuteen kauteen ennen lumien sulamista ja yöpakkasten päättymistä.

– Kesäkauden kynnyksellä renkaissa on syytä olla yli viisi millimetriä urasyvyyttä jäljellä tai muuten ollaan äkkiä jopa sakkokunnossa. Keväällä tiet ovat karkeimmillaan, jolloin renkaiden kulumisnopeus on huomattavasti suurempaa kuin keskikesällä, sanoo Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri.

Autonrengasliiton ja Nokian Renkaiden turvasuositusten mukaan Suomen suvessa turvallisten kesärenkaiden urasyvyys on vähintään neljä millimetriä. Tätä pienempi urasyvyys kasvattaa merkittävästi vesiliirtoriskiä. Viime syksyn rengasratsioissa selvisi, että kahdeksalla prosentilla, eli jopa 250 000 henkilö- ja pakettiautonkuljettajalla oli kauden lopulla allaan huonokuntoiset kesärenkaat, joiden urasyvyys jäi alle 2,5 millimetrin.

Varaa renkaanvaihtoon riittävän vahva tunkki äläkä tingi ilmasta

Tarkista urasyvyyden ohella renkaiden kulumismuoto. Epätasaisesti kulunut rengas on epävakaa ja haittaa turvallisuutta ja ajomukavuutta. Epätasainen kuluminen voi olla myös merkki siitä, että ohjauskulmien säädöissä on ongelmia, jolloin auto kannattaa käyttää korjaamolla.

Renkaiden vaihtoon kannattaa varautua kunnon välineillä. Nostovirheiden aiheuttamat alustavauriot ovat valitettavan yleisiä. Tasainen, tukeva alusta ja riittävän vahva hallitunkki ovat renkaanvaihdon nyrkkisäännöt.

Morri neuvoo renkaanvaihtajia valppauteen myös renkaiden pyörimissuunnan tarkistuksessa. Monella myös mutterit menevät väärinpäin tai vanteen keskitysholkki jää matkasta.

– Kaikissa vaiheissa on hyvä olla huolellinen. Väärinpäin asennetussa renkaassa vesiliirto-ominaisuudet heikkenevät. Muista asennusvirheistä voi seurata ylimääräistä tärinää, joka käy auton ja kukkaron päälle, summaa Morri.

Lopuksi renkaiden ilmanpaineet tarkistetaan autonvalmistajan suositusten mukaisiksi. Tätä ei kannata missään nimessä unohtaa, sillä oikealla ilmanpaineella on suuri merkitys turvallisuuden, renkaan keston ja polttoaineen kulutuksen kannalta.

– Ilma ei maksa mitään, joten siitä ei kannata tinkiä. Jos rengaspaine on väärä, rengas ei toimi ääritilanteissa toivottuun tapaan, sanoo Morri.

Renkaanvaihtopalvelun suosio kasvaa koko maassa

Renkaanvaihtopalvelu on hyvä vaihtoehto, jos olo tuntuu epävarmalta omien taitojen tai työvälineiden suhteen. Vianorilla tuotteista ja palveluista vastaavan johtajan, Juha Mustakankaan mukaan rengashotelli- ja vaihtopalveluiden kysyntä kasvaa tänäkin vuonna kovaa vauhtia Suomessa ja muissa Pohjoismaissa. Kasvukeskuksissa kasvu on erittäin nopeaa, muualla maassa suosio on kasvanut viime vuodet tasaista tahtia. Rengassesongin aikana asennushenkilöstön määrä tuplataan, jotta kaikille halukkaille voidaan tarjota mahdollisimman nopeaa palvelua.

– Säilytystilan puute sekä renkaanvaihdon helppous, nopeus ja turvallisuus selittävät kysyntää. Opastus ja neuvonta kuuluvat olennaisesti palveluun. Renkaiden kunto tarkastetaan turvallisuuden ja kuljettajan tarpeiden pohjalta sekä neuvotaan, miten seurata tilannetta kauden aikana. Pulttien jälkikiristys 100 kilometrin jälkeen sisältyy myös aina palveluun, toteaa Mustakangas.

Renkaanvaihtajan muistilista

 • Tarkista kesärenkaiden kunto ja ikä ennen kuin asennat ne autoon. Turvallisuuden takaamiseksi urasyvyyden tulee olla vähintään neljä milliä. Renkaiden turvallinen käyttöikäsuositus on kuusi vuotta ja kokonaisikä enintään 10 vuotta.
 • Kiinnitä huomiota renkaan kulutuspintaan. Tarkista, ettei renkaassa ole kivenpistoja tai sivupinnassa epätavallisia halkeamia, repeämiä tai pullistumia, jotka voivat vaarantaa renkaan kestävyyden. Jos renkaat ovat kuluneet epätasaisesti tai normaalia nopeammin, saattavat auton ohjauskulmat vaatia säätöä.
 • Vaihda renkaat tasaisella ja tukevalla alustalla. Varaa renkaanvaihtoon tukeva hallitunkki ja momenttiavain, jolla pultit ja mutterit saa kiristettyä valmistajan suosituksen mukaan.
 • Asenna aina paremmat eli vähemmän kuluneet renkaat taka-akselille, oli auto sitten etu-, taka- tai nelivetoinen.
 • Kun kesärenkaat on asennettu, tarkista renkaiden ilmanpaine. Painesuositus löytyy auton ohjekirjasta tai auton runkoon kiinnitetystä tarrasta. Tarkista samalla myös mahdollisen vararenkaan ilmanpaine. Katso videolta, miten tarkistat ilmanpaineen.
 • Muista jälkikiristää alumiinivanteisten renkaiden pultit n. 100 kilometrin ajon jälkeen. Teräsvanteet eivät vaadi jälkikiristystä.
 • Säilytä talvirenkaat pesun jälkeen pimeässä ja viileässä tilassa. Renkaita ei saa altistaa öljyille tai liuotinaineille. Rengasliikkeiden rengashotellit takaavat parhaan mahdollisen säilytyksen.

Lähde: Nokian Renkaat Oyj

4 KOMMENTIT

 1. Jos renkaat muuttuvat vaarallisiksi 10 vuoden kohdalla niin sellaisen valmistajan rengasmerkit kannattaa hylätä.

  Sen sijaan renkaanostajan muistivinkit ovat:

  – osta renkaat aina vähintään puoli vuotta ennen allelaittoa. Renkaiden vilkanoinnissa käytetään rikkiä ja sen haihtuessa renkaat kovenevat. Näin ajat kaksikin kesää pidemmälle samoilla renkailla.

  – osta aina pienten rengasvalmistajien renkaita tai osta ne paikanpäällä euroopassa. Pohjoismaihin on lupa tehdä 3mm matalammalla urasyvyydellä renkaita. Euroopassa myytävissä on syvempi ura, kuten pienilläkin rengasvalmistajilla joilla ei ole varaa pitää kaksi muotteja.

  – osta poikkeuksetta V-asrjan renkaita. Ne ovat lähtökohtaisesti kovempaa materiaalia ja siksi kestävät pidempään. Hinnan ero on pieni verrattuna siihen kuinka paljon pidempään niillä ajaa.

  Itse kovetan renkainta yleensä puolitoista vuotta. Sen jälkeen ne kuluvat noin 1-2mm vuodessa, vaikka ne laittaa alle kevään karheille asfalteille. Normaalisti pehmeät kesärenkaat kuluvat 2/3-osaa ensimmäisen
  kesän aikana. ja loput kahden seuraavan kesän aikana.

 2. Hauskaa että kommentteja on pyydetty juurikin nokian renkaiden edustajalta, joka on vuosia KUSETTANUT ihmisiä, ja väärentnyt testejä. Kumma kuinka minun renkaat eivät ole keväisin kuluneet normaalia enempää kesään verrattuna, ai niin en käytä nokian kummeja. Enemmän olisin huolissani siitä kaikesta rauta romusta keväisin, mitä tielle on talven aikana kylvetty, on hämmästyttävää ollut nähdä kävelylenkeillä se romu, mitä tien varsilta löytyy, enkä puhu mistään nastoista.

 3. ”epätavallisia halkeamia, repeämiä tai pullistumia” Jo on osuvasti itse nokian miäs kuvaillut nokian hakkapeliittoja, näitä oireita näissä hakkapeliitoissa riittää. Viimeksi katsastus mieskin huomautti, että sulla on paskat renkaat alla, tarkoittaen juuri nokian hakkapeliittoja. Vastasin tähän, että tiedän, että nokian kummeista menee vyöt, mutta juuri niissä versioissa ei vielä pilkistänyt rautalangan pätkiä renkaan sivusta, josta katsastaja ja minä olimme hieman jopa hämmentyneitä.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.