Maahanmuuttoviraston turvatoimia kehitetään – Turvatarkastukset asiakastapaamisiin tuleville

7
Maahanmuuttoviraston turvatoimista on valmisteilla uusi laki. Laissa säädettäisiin Maahanmuuttoviraston käytössä olevissa tiloissa turvatehtävissä työskentelevien turvatarkastajien toimivaltuuksista. Muuttuneessa turvallisuusympäristössä julkista valtaa edustavat viranomaiset joutuvat ottamaan toiminnassaan entistä enemmän huomioon turvallisuusnäkökohdat.

Mahdollistamalla turvatarkastusten tekeminen jo ennen asiakastapaamista, suojattaisiin Maahanmuuttovirastossa työskenteleviä henkilöitä erilaisilta vaaratekijöiltä, turvattaisiin työskentelyolosuhteita sekä suojattaisiin viraston omaisuutta.

Valtioneuvosto antoi 5. huhtikuuta eduskunnan käsiteltäväksi lakiesityksen asiaan liittyen.

Mahdollisiin turvallisuusuhkiin on pystyttävä tarttumaan ennakoivasti

Maahanmuuttovirasto on käyttänyt yksityisiä vartiointipalveluja, mutta vartijoilla ei ole toimivaltuuksia tehdä turvatarkastuksia tiloihin saapuville henkilöille ennen asiakaskohtaamista, vaan kyse on ollut reagoinnista uhkaavissa tilanteissa. Ehdotettavalla lainsäädännöllä täydennettäisiin nykyisiä keinoja varautua ennakolta turvallisuusuhkiin.

Maahanmuuttoviraston käytössä oleviin tiloihin tulevat henkilöt ja heillä mukana olevat tavarat saataisiin tarkastaa sen selvittämiseksi, ettei henkilöllä ole mukanaan esinettä tai ainetta, jolla voidaan aiheuttaa vaaraa turvallisuudelle tai järjestykselle tai jota voidaan käyttää omaisuuden vahingoittamiseen. Vastaavaa lainsäädäntöä on jo voimassa esimerkiksi eduskunnan, valtioneuvoston ja tuomioistuinten toiminnan turvaamiseksi.

Turvatarkastuksen tekijän olisi oltava asianmukaisesti koulutettu ja poliisin tehtävään hyväksymä

Turvatarkastajana voisi toimia poliisimies, rajavartiomies tai Maahanmuuttoviraston palveluksessa oleva tehtävään koulutettu henkilö. Turvatarkastuksen voisi suorittaa muukin henkilö, joka on saanut tehtävään asianmukaisen koulutuksen ja on poliisin tehtävään hyväksymä. Käytännössä turvatarkastuksia tekisivät ostopalveluina hankitut yksityisen turvallisuusalan toimijat.

Laissa säädettävät toimivaltuudet liittyisivät henkilöllisyyden tarkistamiseen, turvatarkastukseen, henkilöntarkastukseen, esineiden haltuunottoon, pääsyn estämiseen, henkilön poistamiseen ja henkilön kiinniottamiseen.

Lain on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian.

Lähde: Sisäministeriö

7 KOMMENTIT

  1. Olisi ollut järkevämpi ennalta ehkäistä jo rajalla, kuten tavallinen kansa vaati. Nyt niitetään Sipilän ja Orpon satoa.

  2. Rajavalvonta siirretty valtion rajalta maahanmuutoviraston ovelle -suojaamaan niitä jotka kaikken vähiten tässä maassa suojelua ansaitsevat.

  3. Aa onko herännyt pelko, että kultamunat saattaisivat vaikka vähän keppostella.

  4. Pelolle on sittenkin annettu valtaa. YLE:n taikalapset käyttöön niin johan lähtee aggressiivinen matu huis helvettiin kun niillä osoittaa.

  5. Siis Migri antaa ”pelolle vallan”. Kuinka on mahdollista, että nämä namu-pojat ovat vaarallisia? Kuinka se voi olla mahdollista? Sillä heidän annetaan olla suojelemattoman kansan keskuudessa ”karitsa -passilla”, vaikka he ovatkin Susia. Mutta… Ai niin, Sudethan ovat vaarattomia ”pikku” nuoleskelijoita.

  6. Onko lastentarhoissa, päiväkodeissa ja kouluissa järjestetty migrin toimesta samat turvatoimet kun samat ”asiakkaat” tuodaan tutustumaan tarjontaan?
    Vai haluaako Sipilä Kempeleen ”kepposen” toistuvan niin usein kuin mahdollista?
    Ehkäpä lastentarhoihin palkataan ”turvaksi” moniosaajat jotka ovat nyt Afganistanista, jesidialueelta ja Mosulista vihapuhetta paossa, SPR ja islam-startup”turva”firmat tykkää?

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.