Ministeri Saarikko oikaisee: Kansalaisten terveystietojen korvausperusteita ei luovuteta palveluntuottajille (video)

3
Sote-uudistukseen liittyvä tuottajien korvausmalli on herättänyt julkista keskustelua asiakkaiden ”pisteytyksestä”. Keskustelu on aina hyvästä, mutta haluan kuitenkin täsmentää ja selkeyttää, mistä on kysymys, kirjoittaa perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko blogissaan.

-Uudessa valinnanvapausmallissa sote-keskukset eivät voisi valita asiakkaita, vaan asiakas on se joka valitsee sote-keskuksen, ministeri Saarikko kirjoittaa.

-Maakunta maksaisi sote-keskukselle asiakkaasta korvauksen, eikä sote-keskus saisi tietoonsa asiakaskohtaista korvausta.  Tiedot asiakaskohtaisista korvauksista olisivat anonyymisti ryhmiteltyjä.  Ihmisiä ei siis ”pisteytettäisi” henkilökohtaisesti vaan tiettyyn ryhmään kuuluvina.

-THL tekee parhaillaan pohjatyötä sote-keskusten korvausten laskentamallista.  Yksilödatasta koostuvasta aineistosta laskettaisiin tilastollisilla menetelmillä kertoimet, joilla kuvataan tekijöitä, jotka vaikuttavat terveyspalvelujen käyttöön. Laskenta tehdään tutkimuseettisten periaatteiden mukaan siten, että se ei ole yksilöitävissä yhteen asiakkaaseen.

– Mahdollisimman tarkasti lasketut korvaukset ovat etenkin paljon palveluja tarvitsevan asiakkaan etu.  Sote-keskuksilla ei olisi kannustetta yrittää valikoida vaikkapa mainonnan ja markkinoinnin avulla tietyntyyppisiä asiakkaita, kun paljon palveluja tarvitsevasta asiakkaasta saa suuremman korvauksen.

-Valinnanvapauden lähtökohtana on nimenomaan asiakkaan itsemääräämisoikeus ja vapaus valita. Asiakas päättää, minkä sote-keskuksen tai hammashoitolan valitsee. Ja hän voi vaihtaa palveluntarjoajaa, jos ei ole tyytyväinen, ministeri Saarikko kirjoittaa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko muistuttaa oheisella videolla, että yksittäisen kansalaisten terveystietojen maksu- ja korvausperusteita ei luovuteta yksittäisille palveluntuottajille, vaan se muodostaa rahoituksen kokonaisuuden, jonka maakunta tuottajalle maksaa.

Lisäksi Saarikko muistaa, että valinnanvapaudessa asiakkaistaan valintaa ei koskaan tee se palveluiden tuottaja, sote-keskus, yksityinen tai julkinen, vaan valinta palveluista on aina kansalaisten.

Lähde: STM

3 KOMMENTIT

  1. Hyvin syönyt nainen. Näin ”asian” vierestä sanottuna. Kiva, että ministerit voivat paksusti. Maihehan siinä menisi, jo he olisivat samassa ”kunnossa” kuin syrjäytynyt kansa. Siis kanta-kansa.

    • Nuo akat lihoo kummasti eduskunnassa heti sinne päästyään . Näyttävät hyvää esimerkkiä kansalaisille arvostellessaan tavallisia ihmisä mutta ovat itse kuin mätisäkkejä. Eli tässäkin vastuu on kuulijalla, akka sanoo ettei anneta tietoja, mutta tosiasiassa tietoja vaihtuu rahalla ja lupauksella hyväpalkkaisesta hommasta jossain tervysfirmassa kuten kokoomuksen tapana on ollut.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.