Petteri Orpo: Ilmastonmuutoksen hillitseminen on mahdollista, jos toimimme nyt

25
Valtiovarainministeri Petteri Orpo kirjoittaa kolumnissaan Suomen roolista ilmastonmuutoksen hillitsemisessä:

Enemmistö suomalaisista pitää ilmastonmuutosta erittäin vakavana ongelmana. Valtaosa suomalaisista on sitä mieltä, että Suomen tulisi toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi riippumatta siitä, mitä muut maat tekevät. Minä olen samaa mieltä. Meidän pitää ja me haluamme Suomessa tehdä enemmän, koska meillä on korkea osaamis- ja elintaso.

Suomi on Pariisin sopimuksessa sitoutunut kunnianhimoisiin ilmastotavoitteisiin. Hallitus asetti syksyllä tavoitteen saavuttaa hiilineutraalius kansallisesti 2040-luvulla. Maailmalla ei ole kuin kourallinen maita, joilla on yhtä kunnianhimoinen tavoite. Tavoitteiden saavuttamiseksi tarvitaan kuitenkin tehokkaita toimia.

Suomi on ollut edelläkävijä päästöjen hinnoittelussa. Olimme maailman ensimmäinen maa, joka otti käyttöön hiiliveron vuonna 1990. Nykyhallitus on tehnyt merkittäviä päätöksiä ilmastotoimien edistämiseksi eri sektoreilla, esimerkiksi liikenteessä kannustamalla kuluttajia vähäpäästöisten autojen hankintaan. Viime viikolla hallitus päätti, että kivihiilen energiakäyttö kielletään Suomessa vuodesta 2029 alkaen. Sen lisäksi päätimme 90 miljoonan kannustepaketista niille kaukolämpöyhtiöille, jotka luopuvat kivihiilen käytöstä jo vuonna 2025.

Viime vuonna käynnistin kestävän kehityksen budjetoinnin valtionvarainministeriössä. Se pakottaa hallinnon alat miettimään kestävän kehityksen tavoitteita vuodelle 2030. Budjettikirjaan tulee yksi sivu jokaisen alan tavoitteista. Kyseessä on ajattelutavan muutos, jonka haluan saada läpi valtionhallinnossa ja ministeriöissä, sillä vastuumme ja velvollisuutemme on kantaa huolta myös tulevista sukupolvista.

Ilmastonmuutoksen seuraukset näkyvät jo. Viljelijät Suomessa ja maailmalla ovat nähneet ja kokeneet oikukkaiden sääolosuhteiden vaikutukset kukkaroissaan. Hallituksen tavoite on, että satovahinko- ja kasvintuhoojavakuutukset vapautetaan verosta. Asiaa valmistellaan valtiovarainministeriön työryhmässä, ja päätökset tehdään viimeistään syksyn budjettiriihessä. Vakuutukset auttaisivat maatiloja varautumaan paremmin tuleviin riskeihin.

Vakuutukset ovat kuitenkin vain väliaikainen apu. Ilmastonmuutoksen hillitsemisen lisäksi meidän on sopeuduttava sen seurauksiin, kuten sään ääri-ilmiöiden lisääntymiseen, tulvariskeihin ja kasvintuhoojien lisääntymiseen. Suomalaiset viljelijät, ministeriöt ja tutkimuslaitokset tekevät jo tätä työtä.

Suurimmat inhimilliset ja luonnon kriisit tullaan kuitenkin näkemään muualla kuin Suomen maaperällä. Ilmastonmuutos heikentää globaalia ruokaturvaa ja aiheuttaa elinolosuhteiden nopeita muutoksia kehittyvissä maissa, mikä aiheuttaa ilmastopakolaisuutta. Ilmastonmuutoksen ratkaiseminen edellyttää globaalia yhteistyötä ja ratkaisuja.

Tapaan tällä viikolla Washingtonissa valtionpäämiehiä, valtiovarainministereitä sekä taloustieteen ja yritysmaailman edustajia. Aion tuoda esiin Suomen kunnianhimoiset tavoitteet ja toimet sekä keskustella tavoista viedä fiksua ja toimivaa ilmastopolitiikkaa yhdessä eteenpäin. Ilmastonmuutoksen hillintä on vuosisatamme suurin haaste ja toimilla on kiire.

Muutos on mahdollinen, jos teemme oikeita ja kustannustehokkaita ratkaisuja päästöjen vähentämiseksi. Tässä työssä valtiovarainministereillä on keskeinen rooli. Valtioiden budjeteista pitää tehdä työkalu, jolla edistetään ympäristölle ja taloudelle kestäviä valintoja.

Suomella on mahdollisuus olla suunnannäyttäjä. Esimerkillämme voimme kannustaa muita tekemään yhdessä enemmän ilmasto-ongelman ratkaisemiseksi.

Petteri Orpo

Valtiovarainministeri

Lähde: Valtiovarainministeriö

25 KOMMENTIT

 1. Ilmastohuijarit ovat jääneet kiinni kusetuksestaan ja nyt yritetään rahastaa kiihtyvällä tahdilla ennenkuin suuremmat ihmisjoukot pääsevät selville asiasta. Ihmisen osuus muuttuvaan ilmastoon on merkityksetön -Suomalaisten teot tai tekemättä jättämiset eivät vaikuta luonnolliseen muutokseen mutta tekevät elämästä täällä pohjoisessa entistä hankalampaa ja ennenkaikkea kalliimpaa. Taloudellinen hyöty ohjataan valetta ylläpitäville globalisteille joiden äänitorvena Suomessa toimii kokoomuspuolue. Ei kait kukaan oikeasti luule että nämä Orpopetterit, Mykkäset ym. nilkit oikeasti ovat alkaneet välittämään luonnonsuojelusta ja maapallon tulevaisuudesta? EI. RAHA ja VALTA on ainut mikä ohjaa toimintaa tässäkin tapauksessa.

 2. Haittamaahanmuuton hillitseminenkin on mahdollista jos toimimme nyt!
  Kun et saatanan vätys toiminut jo vuonna 2015, siitä hyvästä olemme menettäneet jo miljardeja euroja.
  Myös ihmishenkiä!
  Kun olet täysin epäpätevä ministetksi voisit tehdä Suomelle palveluksen ja siirtyä syrjään.
  Jonnekin pois julkisuudesta ettei pärstääsi tarvitse katsoa ikinä enää.

 3. Taas tuli Petteriltä aivopieru. Onko se niin tyhmä ettei tiedä että mitään ilmastonmuutosta ei ole olemassakaan. Sen paremmin kuin ilmastonlämpenemistä. Ainakaan sellaisia mihin ihmisellä olisi osaa tai arpaa.

  Eikös kansanedustajan ainoita vaatimuksia ole:”Hyvämaineinen ja ahkera Suomen kansalainen”. Ei taida Petteri täyttää kuin tuo ”Suomen kansalainen” kohdan.

  • Globalistit puhuivat ennen lämpenemisestä mutta kun se tyrmättiin laajalti ympäri maailmaa huijarit vaihtoivat termiksi muutoksen. Molempia versioita kuitenkin perustellaan samoilla keksityillä ”faktoilla” mitä maksetut ”tutkimusjärjestöt” tekevät globalistien rahoituksella. Vain agendaa pönkittävät tutkimukset hyväksytään ja rahoitus jatkuu. Totuuden kertovien urakehitys loppuu välittömästi julkisuuteen päässeiden lausuntojen jälkeen -heitä myös sabotoidaan ja painostetaan järjestelmällisesti, ”epäselvissä olosuhteissa” tapahtuneet kuolematkaan eivät ole käytettävien keinojen ulkopuolella kun ilmastonmuutosUSKONTOA varjellaan paljastumiselta.

   -Ilmasto on muuttunut miljoonia vuosia ja tulee muuttumaan myös jatkossa. MUUTOS EI KUITENKAAN OLE IHMISEN AIHEUTTAMA vaan ikuinen jatkumo. Monet harrastelija tutkijat jotka uskaltavat puhua totta ovat kylmenemisen/pikku jääkauden alkamisen kannalla ja että jo 2020 kylmeneminen olisi huomattavaa. Ehkä Orpopetterinkin kiire johtuu tästä? Ainakin ”Rahat taskuun ennenkuin ne tajuaa kusetuksen” kuuluu Petterin ja kansallistuho kokoomuksen perinteiseen toimintatapaan. Toki samaa esiintyy muissakin puolueissa -kokoomus on kuitenkin irvokkain kaikista leikkiessään huolestunutta.

 4. Lopeta Urpo piereminen niin tekisit ees jotain ja pidä näppis erossa isoista asioista.

 5. Ilmastohuijaus on velkahuijaus-rahajärjestelmän ohella suurimpia huijauksia, joilla kulissien takaa naruista vetäjät kusettavat ainakin länsimaalaisia – käyttäen apureinaan mm. sellaisia EU-diktatuurin ostamia EUnukkeja, täysin selkärangattomia psykopaatteja, jotka Suomessakin ovat onnistuneet kiipimään vallankahvaan maatamme ja kansaamme tuhoamaan.

 6. Niin, ja ” pakolaistulvan katkaisu on vastoin kansainvälisiä sopimuksia” sekä ” on rasismia arvostella pakolaisten maahantulon motiiveja” … Totta, totta..

 7. Ilmastonmuutos heikentää globaalia ruokaturvaa ja aiheuttaa elinolosuhteiden nopeita muutoksia kehittyvissä maissa, mikä aiheuttaa ilmastopakolaisuutta.

  Sekö on kehittyvä maa jossa lisäännytään täysin holtittomasti ja lähetetään ylimääräiset eurooppaan.afrikassa on maita joissa talouden pitäisi nousta 3000 pinnaa että voitaisiin elättää kaikki parin kymmenen vuoden päästä.

 8. Vai muka enemmistö suomalaisista pitää ilmastonmuutosta erittäin vakavana ongelmana? Missä kysely tehty? Vihreiden puoluetoimistolla? Totuus on että enemmistö suomalaisista pitää ilmastonmuutosta hölynpölynä, jota se onkin. Ilmadton muutos on vihreä valhe, josta on onnistuttu tekemään tuottavaa bisnestä. Sen vuoksi myös oikeisto puolueet ovat menneet vihreiden saatanoiden pauloihin kansaa verottamaan pieruveroilla. Kalliiksi verotettu energia on tappavaa varsinkin aloittelevalle yritykselle. Ei ihme että massa työttömyys on ja pysyy.

 9. Vaikka Suomi luopuisi kokonaan CO2 päästöistä niin mikään mittari ei sitä globaalisti havaitsisi, ainoastaan saadaan jälleen kerran se aikaiseksi että teollisuutta muuttaa kolmansiin maihin, joissa ei päästöistä piitata , jolloin päästöt globaalisti lisääntyvät huomattavasti. Aurinkotutkijat taas ovat sitä mieltä että tämä auringon lämpöpiikki ,mikä alkoi 1800 luvun lopulla ja oli lyhyt verrattuna keskiajan lämpökauteen, on ohi ja ilmasto alkaa viilenemään.

 10. Älä puhu paskaa. Se saastuttaa faunaa. Vastahan tässä oli mittaushistorian kylmin maaliskuu. Tuon persenaaman katsomissakin on aivan liikaa, saatika se, että se vielä puhuu.
  Aina kun tuo aukaisee suunsa otsonikato lisääntyy ja maidot happamoituvat. Kantaisi vastuuta ja menisi metsään ja hirttäisi itsensä. Moni kunnon suomalainen päähän potkittu mies on turhaan syrjäytynyt kun on laitettu syrjäytymään ja sen tuloksena lähtenyt ennen aikojaan vain siksi, että em. idiootin kaltaiset kusipäät tärkeilevät tässä maailmassa otteella kuin olisi korvaamaton. Tosin tuo mies ei pelasta kunnioitusta edes koristeltuna hiekkalla.
  Ei milloinkaa maailmanhistoriassa ei suomalaisessa poliittisessa historiassa ole ollut tyhmempää ja suurisuisenpaa valehtelijaa kuin Orpo, joka ei edes tiedä kuinka valehdellaan oikein.

  • Ei puomi auki Petteri tuota tekstiä ole kirjoittanut eikä myöskään ymmärrä sen sisällöstä mitään vaan toistelee papukaijana kokoomuksen puppugeneraattorin syöttämää jargonia
   jonka tietää olevan valheellista aihe-alueesta riippumatta. Suomea ”johtaa” tällähetkellä sekalainen joukko pikkunilkkejä joilla ei yhdelläkään -varsinkaan Petterillä -ole minkäänlaista osaamista mihinkään, erityisosaamisesta puhumattakaan. Tilanteessa missä nilkit joutuisivat hyväveli-järjestelmän ulkopuolelle ja toimimaan itse rakentamansa
   kilpailuyhteiskunnan säännöillä lopputulos olisi nälkäkuolema. Kaikki perustuu ylhäältä tulleiden käskyjen noudattamiseen ja alapuolella olevien kusettamiseen. Poliittisia broilereita jotka ovat myyneet itsensä.

 11. Ai että tuo Petteri on niin reppanan oloinen.
  Kovasti yrittää olla tärkeä.
  Harrastaakohan vaimonsa kanssa peppuseksiä?
  Virne on sellainen että pylly mielessä.
  Reppana mikä reppana.

 12. Tässähän kommenteissa tämä on moneen kertaan todettu että kusetuksesta on kyse. Jos kerran tiedemiehet ovat (etenkin tästä touhusta apurahoja saavat) niin varmoja asiastaan että ihminen aiheuttaa ilmaston lämpenemista, eikun muutosta, eikun häiriötä niin miksi näistä tiedemiehistä ei löydy yhtään joka olisi valmis avoimeen debattiin kameroiden edessä???

  Faktat pöytään ja katsotaan mihin ne riittävät. Ilmasto muuttuu, on aina muuttunut.

  • Globalistien hallitsema media (yli 90%) on valjastettu ilmastonmuutospropagandan levitykseen eikä agendan ulkopuolista tietoa sieltä ulos päästetä. Suomen mielenmuokkausta hoitaa YLE ja HS joita pienemmät julkaisut lainaavat. Toiminta on organisoitua ja perustuu jatkuvaan valheiden toistamiseen -jo vuosia YLE & HS on työntänyt 3-4 ilmastonmuutos ”uutista” viikossa -se kertoo miten paljon hommaan panostetaan.

 13. Haista sinä urpoorpo pitkä vittu. Nyt luulisi vituttavan vielä enemmän kun harkimo perustaa uuden puolueen ja kokoomukselle käy kuin persuille, hajoaa niin että natina jo kuuluu. Moni on kyllästynyt kokoomuksen telektjupolitiikkaan ja omien etujen ajamiseen. Kokoomuksen ainut tehtävä on etsiä edustajilleen hyväpalkkaisia virkoja. Tämähän on nähty mm. ”paossa” terveyspuolen lihapatojen ääreen. orpo on tosin varmistanut itselleen myös pelastuskapselin ja suuntana joko hyväpalkkainen EU virka käteisen tapaan, tai joku terveysfirman TJ;n paikka.

 14. Ihmiskunnan suurin ongelma ei ole parin asteen lämpeneminen, vaan suunnaton luonnonvarojen tuhlaaminen jota teknologian kehitys ja elintason nousu vain kiihdyttää. Väestönkasvun saaminen kuriin länsimaissa on hieman hillinnyt kulutusta, mutta kehitys on nopeasti mitätöimässä sen vaikutukset ja kulutus sen kuin kasvaa väestönkasvun loppumisesta huolimatta.
  Lukekaa Pentti Linkolaa niin tiedätte ainoa inhimillisen tavan elää. Ei ole mikään viherhippi se kaveri.

 15. Ei muuten ollut mittaushistorian kylmin maaliskuu, vaan kylmin viiteen vuoteen. Vuonna 2013 oli viimeksi kylmempi.

 16. Tilastollinen tosiasiahan on että Suomen ilmasto on lämmennyt noin asteen verran. Mutta lämpenemisen ihmisperäisyys voi hyvinkin olla kusetus, jolla yritetään saada verorahoja. Tätä ei kuitenkaan tällä hetkellä kyetä todistamaan suuntaan eikä toiseen, kuten ei muitakaan salaliittoteorioita. Ja voihan olla mahdollista että tilastotkin on väärennettyjä, mutta kyllä minä itsekin muistan lapsuudestani paljon pitempiä, kylmempi ja runsaslumisempia talvia kuin mitä nykyään on. Viime vuosina monet talvet, esim 2014, 2015, 2016 ja 2017 ovat olleet märkiä ja loskaisia. Tämä talvi oli poikkeus.

 17. Vaalit häämöttää. Jonkun kokoomuslaisen ääniharavan pitää alkaa pehmittelemään Vihreiden mahdollista kannattajakuntaa Kokkareiden kyytiin ja se joku on nähtävästi Orpo.

 18. Suomi ei voi myöskään olla tekemässä aina ensimmäisenä, kuten rikkidirektiivillä aiheutti vientiteollisuudelle suuret kustannukset. Ei näin kilpailukyky nouse! Ilman saasteiden kanssa sama juttu, Suomi ei ole pahin saastuttaja, joten meidän ei pidä eniten vähentää. Pitää myös ajatella Suomen yritysten kilpailukykyä. On ympäristö teko, tuoda teollisuutta saastuttavista maista Suomeen.
  Suomen lämpölaitokset toimivat puhtaasti. Pahemmin saastuttuvien maiden pitäisi ensin päästä edes samalle tasolle.
  Ei Suomi voi maksaa muiden saasteista. Suomessa asuu 5 miljoonainen kansa, joten me emme voi tehdä kaikkea muiden hyväksi.

 19. Tuo on hullu mies. Ihminen ei voi vaikuttaa tuuliin ja tuiskuihin. Kaikkein vähiten syrjäisen Suomen täyskahjo poliitikko, eli siis tämä Orpo.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.