Puolustusvoimat etsii kybersotilaita riveihinsä

10
Suomen Puolustusvoimat etsivät kyberturvallisuuden ammattilaisia. Puolustusvoimien julkaisema tiedote asian tiimoilta kuuluu kokonaisuudessaan seuraavasti:

Puolustusvoimat tarjoaa kyberturvallisuuden ammattilaisille mahdollisuuden työskennellä monen eritasoisen ja erityyppisen kybertehtävän piirissä. Urapolku voi alkaa jo harjoittelusta tai kybervarusmiehen erityistehtävästä.

Kyberpuolustuksen ammattilainen – kybervaikuttaja, tietojärjestelmien suojaamisen ammattilainen, kryptologi, auditoija, järjestelmäasiantuntija, haavoittuvuustutkija – mitä ihmettä puolustusvoimissa puuhataan?

Puolustusvoimat on uniikki työpaikka – työskentely toteutetaan usein ryhminä, selvittäen miten järjestelmiä voidaan suojata ja puolustaa, kuinka havaitaan mahdollisia hyökkäyksiä tai miten järjestelmiin voidaan vaikuttaa. Kybervaikuttamisen tehtävissä kehität, valmistelet ja harjoittelet hyökkäämistä tietoverkoissa osana sotilaallista suorituskykyä. Kaikkiin näihin liittyy tukitehtäviä, mutta myös erikoistehtäviä kuten kryptologia tai salausjärjestelmien hallintaan ja harjoitusympäristöihin liittyviä työtehtäviä.

Luo oma urapolkusi niin sotilaana kuin siviilinäkin!

Koska Puolustusvoimista löytyy huomattava määrä eri toimintoja ja tehtäviä voi kyberpuolustuksen ammattilainen luoda omia urapolkuja oman kehittymisen ja osaamisen myötä. Esimerkkinä tästä voisi olla ammattilainen, joka aloittaa kybervalvontatehtävissä havainnoiden järjestelmissä ilmeneviä haitallisia tapahtumia. Tästä hän kehittyy esimerkiksi ensin suojaamisen ammattilaiseksi, jonka jälkeen toimii vaikuttamisen osaajana ja päätyy mahdollisesti vielä suunnittelemaan suojautumisen tai vaikuttamisen menetelmiä haavoittuvuustutkijana. Uramahdollisuuksia ja eri tehtäviä löytyy useita eri polkuja ja kombinaatioita seuraamalla, halukkuuksien ja kykyjen mukaan, niin sotilaana kuin siviilinä.

Harjoittelijana tai kybervarusmiehenä voit päästä mukaan kansainväliseen harjoitukseen

Tie kyberpuolustuksen ammattilaiseksi voi kulkea kybervarusmiehen erityistehtävän tai harjoittelupaikan kautta – tai mikä jottei molempien! Nämä tiet veivät Jannen ja Jarmon maailman suurimpaan tekniseen kyberpuolustusharjoitukseen, Locked Shieldsiin (LS18).

Janne suoritti varusmiespalveluksen Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskuksessa (PVJJK) kybervarusmiehen erityistehtävässä. Hän sai varusmiesaikana koulutusta mm. järjestelmähaavoittuvuuksista, niiden korjaamisesta ja poikkeamien havainnoinnista ja osallistui myös harjoitustoimintaan suojaamisen roolissa.

Varusmiespalveluksen jälkeen Janne jäi harjoittelijaksi johtamisjärjestelmäkeskuksen kyberosastolle. Hänen ensimmäinen tehtävänsä oli valmistautua suojaamaan ennalta tuntematonta ympäristöä LS18-harjoituksessa Suomen ja Ruotsin yhteisessä harjoitusjoukkueessa.

”Palvelus- ja harjoitteluaika valmisti minua LS18-harjoitukseen, olin esimerkiksi syksyllä pienemmässä vastaavanlaisessa harjoituksessa mukana”, Janne kertoo.

Jannen tulevaisuuden työsuunnitelmat suuntautuvat kyberalalle, kunhan hän saa opinnot Tampereen teknillisessä yliopistossa päätökseen.

”Toiveammatti ei ole tästä saamastani kokemuksesta kauhean kaukana. Upseeria minusta ei tule, mutta siviilipuolella puolustusvoimista löytyy hyviä hommia. Harjoituskokemus Locked Shieldsistä on uniikkia – tällaista hommaa ei pääse muualla tekemään. Päivät on kiireisiä, kauheasti ei tarvitse nukkua”, Janne toteaa.

Kybervarusmies ei pelkää haasteita!

Jarno palvelee kybervarusmiehenä PVJJK:n kyberosastolla. Varusmiespalveluksessa hyödynnetään ennen palvelusta hankittua osaamista ohjelmistokehityksessä. Jarno on osallistunut muiden varusmiesten kanssa kybersuojaamisen järjestelmän kehittämisprojektiin, jossa hänellä on ollut merkittävä rooli.

”Kehittämällämme ohjelmalla hallitaan laajoja tietokonejärjestelmiä. Projekti on myös valmistanut löytämään haavoittuvuuksia järjestelmistä, joita LS18-harjoituksessa suojataan. Projektityöskentelyn lisäksi meillä on ollut koulutuksia näihin kyberasioihin liittyen ja olen miettinyt juttuja myös oma-aloitteisesti. Tämä on valmistanut hyvin harjoitukseen.”

Jarno ei pelkää haasteita ja oli heti kysyttäessä valmis kokeilemaan kehittämäänsä tuotetta realistisessa ympäristössä. Harjoituksesta saa arvokasta kokemusta kehittämisen tueksi, sillä järjestelmän käytettävyydestä saadaan kokemuksia vasta työskennellessä kiireessä ja paineen alla. Myös järjestelmän taistelukestävyys ja omasuoja hyökkääjän vaikutukselta tulee testattua vasta tässä harjoituksessa. Jarno saa olla teknisenä tukena oman järjestelmän käyttäjille.

”Syksyllä minulla jatkuu opinnot yliopistossa IT:n parissa. Tulevaisuudessa minua kiinnostaa puolustusvoimien työt – erityisesti harjoitustoiminta. Locked Shieldsissa kiinnostaa se, että tämä on maailman suurin tekninen kyberharjoitus. Myös järjestelmä missä toimitaan, on monimutkainen – ei tällaiseen pääsisi muuten käsiksi. Meillä on iso tiimi ja tiimityöskentelyn lisäksi oli mielenkiintoista seurata tällaisen harjoituksen järjestämistä – ainutlaatuinen kokemus!”, Jarno kertoo.

Lue lisää puolustusvoimien osallistumisesta Locked Shields 18 -kyberpuolustusharjoitukseen.

Tutustu meihin työnantajana osoitteessa puolustusvoimat.fi/rekry ja ota selvää erityistehtävistä sivulla varusmies.fi/erityistehtavat.

Kaikki avoimet tehtävämme julkaistaan valtiolle.fi -palvelussa. Millainen on sinun polkusi?

Lähde: Puolustusvoimat

10 KOMMENTIT

 1. Meidän kansallismielisten on perustettava omat kybersodankäynti joukot. Se on osa laajempaa kansallista vastarintaa. Hakkereita tarvitaan. Nykyajan sissi sodankäynnin yksi olennainen osa on kybersodankäynti. Vihamielistä hallintoa vastaan on taisteltava monin eri keinoin.

 2. Jep jep… ”Luo uraputki…”. Eikä kukaan kerro missä se putken toinen pää on…

  Ei kukaan halua olla ”kyber” mitään. Mutta ”Supersotilas” ja ”Agentti”, ne olisivat jotain.

 3. Siinä vaiheessa kun muutamalla EM-pulssilla rikotaan sähkö- ja tietoverkot niin milläs kyberöit? Savumerkeillä?

 4. Ennen kuin siihen päästään että EMP aseita olisi meidän kansalllisten käsissä, olisi syytä järjestää hakkerointi kurssi kaikille halukkaille. Se voidaan järjestää anonyymisti. Tarvittaessa vaikka maskit päälle.

  Kuka ottaisi tehtäväkseen järjestää anonyymin hakkerointikurssin. Olisiko mahdollista järjestää sellainen?

 5. Onkohan sitten MV-lehden uutisia taannoin ahkerasti kommentoinut nato officerin urasta haaveileva torsti ”Obi Wan Kenobi” siren mentorina koulutettaville cyber soltuille?

  • Ne onkin tarkoitettu kansallismielisten vainoamiseen ja laukkujen kantamiseen rajat ylittäville matuille. Kokeessa katsotaan miten pitkän aikaa kybersotilas kokelas jaksaa kantaa tietyn painoista laukkua tietyn matkan hymy huulilla matujen halveksevien katseiden alla. Sotilaita tulee kouluttamaan Torsti Sirén ja juhan vartiainen, juhanasta tehdään kenraali ja suurimman puolustusvoimien kunnaimerkin kantaja kertaheitolla.

 6. Opettelesivat nyt ensin edes hiihtämään. Eikö enää tavallinen laukun kantaminen riitä. Vaiko onko matuilla jo älylaukkujakin.
  Mielestäni ihan tavallinen varusmiespalvelun pitäisi kestää kaksi vuotta ja miehiä rääkättäisiin niin, etteivät enää äitiään tunne kun lomalla käyvät. Lisäksi taviksille pitäisi opettaa taistelulajeja oikein kunnolla, sillä sotilaalla pitää olla paremmat valmiudet kuin lastenrattaita työntävällä äidillä kun jihadistilla ei enää pidä pokka vääräuskoisten naisten keskellä.
  Perusasiat kuntoon oikein kunnolla ja kynsien lakkaamiset on jätettävä syrjäisille kujille punaisten lyhtyjen läheisyyteen, sillä maanpuollustus on arvokas asia, vaikka onkin nyt pahinta syntiä, jolle ei lämpene edes siitä huolimatta Suomen valtionkirkko kun se ei ole sitä ”oikeaa” syntiä alaikäisine homoineen, jota myös majakaksi kutsutaan, joka näyttää tietä meille kaikille pimeydessä. Muistaakseni joskus samaa metafooraa on käytetty joko Jeesuksesta tai jopa Arkkienkelistä.

 7. Meillä kansallisilla pitäisi olla valmiudet, tieto ja taito tehdä hakkerointi iskuja.

  Vaan eipä näytä mitään tapahtuvan. Kaikki ne yksittäiset hakkerit jotka jotain osaavat panttaavat tietoa itsellään.

  Minkäänlaista toimintaa – ei ainakaan sellaista joka pistäisi silmään – näy eikä kuulu.

  Tällä menolla tullaan häviämään tämä sota 6-0. Petturipäättäjät matuarmeijoineen kirjaimellisesti kävelevät meidän yli.

  Nasdaq pörssin tietoyhteyksissä oli jotain ongelmia hiljattain mutta sekin korjattiin kai vielä samana päivänä.

  Jos hakkerit miettivät kohteita mihin iskeä niin nämä kuuluvat suurimpiin pahiksiin.

  – Opetushallitus
  – Yleisradio
  – Pörssi
  – Kaikki suuret valhemediat
  – Kaikki virastot ja laitokset

  Ei kohteista ole ainakaan pulaa.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.