Palvelulupauksen toteuttamiseen käsikirja – ”Lupaus” tarkoittaa käytännössä maakunnan tahdonilmaisua

Maakunnat voivat hyödyntää palvelulupauksen toimintamallin laadinnan tueksi tehtyä käsikirjaa, kun ne laativat strategisia suunnitelmia sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä, valmistelevat palvelulupausta, ja miettivät erilaisia asukkaiden ja asiakkaiden osallistumistapoja. 

Palvelulupauksen toimintamalli on rakennettu sosiaali- ja terveysministeriön ja maakuntien valmistelijoiden yhteistyönä.

Palvelulupaus annetaan maakunnan asukkaille

Uusia maakuntia rakennetaan tällä hetkellä kiivaalla aikataululla. Sote-lakiesityksiin on kirjattu uutena asiana maakunnan palvelulupaus, joka on maakunnan antama tahdonilmaisu asukkailleen. Maakunnat määrittävät miten, millaiset ja minkä tasoiset sosiaali- ja terveyspalvelut ne tarjoavat asukkailleen. Palvelujen minimitaso on määritetty erityislaeissa ja säädöksissä. Palvelut tulee järjestää asukkaiden tarpeet ja näkemykset huomioon ottavalla tavalla. Maakunta voi antaa palvelulupauksen sosiaali- ja terveyspalveluita laajemminkin.

– Asukkaiden hyvinvointia ja arkea tukevat sujuvat, helposti saavutettavissa olevat palvelut. Palvelukokonaisuudet tulevat olemaan maakunnille ja niiden kunnille vetovoima- ja kilpailutekijöitä. Tätä tukee monialainen palvelulupaus, Palvelut asiakaslähtöisiksi -kärkihankkeen hankepäällikkö Vuokko Lehtimäki sanoo.

Palvelulupaus voidaan laatia osana maakunnan palvelustrategiaa. Palvelustrategia ja -lupaus sisältyvät laajempaan maakuntastrategia-asiakirjaan. Tuleva maakuntavaltuusto päättää maakuntastrategiasta, palvelustrategiasta ja -lupauksesta.

– Parhaimmillaan palvelulupauksen toimintamallista muodostuu jatkuvaan käyttöön soveltuva arvioinnin ja johtamisen työkalu, jolla vaikutetaan valtakunnallisten sosiaali- ja terveydenhuollon tavoitteiden saavuttamiseen, Lehtimäki uskoo.

Palvelulupauksen toimintamalli

Palvelulupaus-toimintamallin ja käsikirjan valmistelussa ovat aktiivisesti olleet mukana edustajat Etelä-Karjalan, Uudenmaan, Pohjois-Karjalan, Kainuun, Pohjois-Pohjanmaan, Varsinais-Suomen, Pohjanmaan ja Pirkanmaan maakunnista. Kommentointiin osallistui myös muiden maakuntien edustajia. Valmistelutyö on linkittynyt sote- ja maakuntauudistukseen, ja on sitä kautta tukenut alueellista kehittämistyötä.

Osassa maakuntia lähdetään seuraavaksi kokeilemaan ja raportoimaan toimintamallin toimivuutta esimerkiksi eri palvelukokonaisuuksissa, millaiset osallistumis- ja osallistamismenetelmät ovat toimivia, tai millaiset palautekanavat ja seurantamittarit antavat riittävän monipuolista tietoa palvelujen järjestäjän järjestämistehtävän tueksi.

Käsikirjan kirjoittamisesta ovat vastanneet Mikko Kenni Talent Vectiasta ja Vuokko Lehtimäki sosiaali- ja terveysministeriöstä yhteistyössä valmistelutyöryhmän kanssa.

Palvelulupauksen toimintamallista tuotetaan myös sähköinen versio, joka julkaistaan alueuudistus.fi-sivustolla myöhemmin kesäkuussa.

Lähde: Sosiaali- ja terveysministeriö

One thought on “Palvelulupauksen toteuttamiseen käsikirja – ”Lupaus” tarkoittaa käytännössä maakunnan tahdonilmaisua

  • 4.6.2018 at 18:58
    Permalink

    > Parhaimmillaan palvelulupauksen toimintamallista
    > muodostuu jatkuvaan käyttöön soveltuva arvioinnin
    > ja johtamisen työkalu

    Siis POLIITTISEN LUPAUKSEN päälle nyt rakennetaan.

    Oikea lupaus annettaisiin kansalle niin, että kansalainen voi haastaa maakunnan vahingonkorvaukseen, jos se ei pidä lupaustaan.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.