Talouden madonluvut: Valtionvelka tuplaantunut, vastuut 2,5 kertaistuneet ja stressinsietokyky rapautunut

17
Valtiontalouden riskit ovat kasvaneet nopeasti, mikä on vähentänyt finanssipolitiikan liikkumavaraa talouskriiseissä. Siksi julkista taloutta pitää edelleen vahvistaa, arvioidaan valtiovarainministeriön riskikatsauksessa.

Valtionvelka on lähes kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa, ja se on kasvanut voimakkaasti myös suhteessa bruttokansantuotteeseen. Viime vuoden lopussa velkaa oli noin 105 miljardia euroa.

Valtion epäsuorat vastuut ovat kasvaneet vielä nopeammin. Kun vuonna 2008 valtiontakausten ja -takuiden määrä oli noin 22 miljardia euroa, viime vuoden lopulla luku oli jo 52 miljardia euroa.

Valtiontalouteen kohdistuu suorien ja epäsuorien vastuiden ohella myös niin sanottuja piileviä vastuita. Merkittävimmät näistä koskevat pankkisektoria ja paikallishallintoa.

Heikompaan talouskehitykseen varauduttava

Vastuiden toteutuminen riippuu talouskehityksestä. Suomen talousnäkymät näyttävät lähivuosina myönteisiltä, mutta kehitykseen liittyy riskejä.

Poliittisten päättäjien on syytä varautua myös odotettua heikompaan kehitykseen, riskikatsauksessa varoitetaan. Valtion liikkumavara ja kyky kohdata finanssikriisejä ovat viime vuosina heikentyneet, koska velka ja epäsuorat vastuut ovat kasvaneet.

Riskikatsauksen mukaan julkisen talouden vahvistamista tulisi jatkaa ja valtion takausvastuiden kasvua rajoittaa. Näin finanssipolitiikkaa ei tarvitsisi tarpeettomasti kiristää, jos Suomea koettelisi uusi finanssikriisi.

Kaikki tämä ja enemmän käy ilmi valtiovarainministeriön julkaisemasta asiakirjasta ”Katsaus valtion taloudellisiin vastuihin ja riskeihin-Kevät 2018”. Katsaus on julkinen ja se löytyy täältä.

Lähde: Valtiovarainministeriö

Mainos

17 KOMMENTIT

   • Päähallituspuolue tässä tapauksessa suurin eduskuntapuolue saa kansalta mandaatin ja päättää hallituspolitiikan päälinjat. Eri ideologiaa edustavat apupuolueet menevät hallitukseen koittaen estää ylilyöntejä tai kuten smurffit hillotolppanaaleiksi eli joo-joomiehiksi ministeripaikoistaan. Apupuolieet voivat lähteä myös oppositioon kasvamaan jos ne eivät toteuta tarpeeksi päähallituspuolueen politiikan suuntaviivoja.
    Valtiovelan kasvatus on porvarijohtoisten hallitusten sääntö. Viimeksi 90-luvulla vasemmistojohtoinen SDP:n Paavo Lipponen hallitus laski kunnolla valtionvelkaa, vaikka demarien valehdellaan kasvattavan velkaa. Ei vaan nimenomaan porvaripuolueet kokoomus ja kepu kasvattavat päähallituspuolueina valtionvelkaa ja tämä samalla kun ne alasajavat hyvinvointipalveluita. Paavo Lipponen muuten laski edellisen, kuinka ollakaan porvarijohtoisen kepun Esko Ahon jättimäisesti kasvattamaa valtionvelkaa. Porvarijohtoisten jallitusten saldo on tällä hetkellä 106,3 miljardia euroa.

  • ”Näyttää siltä, että perinteisesti kokoomuksen aatemaailman yhteenvetona käytetyn koti, uskonto ja isänmaa -kolmikannan kaikki elementit ovat nykyisen punavihreän ja Open Borders -internationalistisen ja HLBTIQ- ja velkaelvytyskokoomuksen pahimpia inhokkeja ja kauhistelun esineitä. Pidetään mielessä sekin, että kansallisen kokoomuksen puheenjohtaja Orpo julisti viime vuonna Suomen kansallisvaltiollisen itsenäisyyden satavuotisuutta juhlistaneessa veteraanijuhlassa, että kansallismielisyydestä ei ole koskaan seurannut mitään hyvää.

   Jos vertailukohdaksi otetaan 1950–1970-lukujen kokoomuspuolue ja sen silloiset merkittävät ja aidosti konservatiiviset päivänpoliittiset vaikuttajat, näyttäytyy nykykokoomus johtavine vasemmistoliberaaleine kellokkaineen erittäin rappeutuneelta ja kulttuurimarxilaisen eetoksen läpitunkemalta. Nykykokoomuksen virallisten kannanottojen perusteella voidaan todeta, että niiden mukaan arvioituna takavuosikymmenien kansalliskonservatiivinen ja isänmaalliskristillinen kokoomuspuolue ja sen selkärankaiset edustajat kuten esimerkiksi Olavi Lähteenmäki, Margit Borg-Sundman, Tuure Junnila ja Pentti Mäki-Hakola näyttäytyvät lähinnä nykykokoomuslaisen sekulaarin humanistisen globalismin ja rajattoman raha ja yksilön mielihyvä ratkaisee -eetoksen arkkivihollisina, jollaisista nykykokoomusjohtajien mukaan koko maailma mitä ilmeisimminkin täytyy – mieluiten ”vapaakaupan” varjolla pystytetyn jonkinlaisen maailmanhallituksen voimakeinoin – vapauttaa pikimmiten. ” – Juha Ahvio, http://oikeamedia.com/o1-69712

 1. Näitä päätöksiä kun viimevuosina on tehty tulee väkisin mieleen pahkasika lehti, jossa huumori liittyi älyttömyyden huippuihin.
  Mahtaakohan joillain poliitikoilla olla em.lehti päätöksenteon käsikirjana. Ps.Käteisellä käsikirjana on pakko olla Mad niminen läpyskä.

 2. > Siksi julkista taloutta pitää EDELLEEN vahvistaa

  🙂

  Miksi taloutta ylipäätään ”pitää vahvistaa”? Äkkiäkös tuhlailusta ja talouden heikentämisestä tehdään hyvä. Tässä aluksi pari argumenttia, joita sitten aletaan levittämään valtamedian toimesta.

  — Mitä heikompi valtio, sitä vahvempi kansa.
  — Ulkomaisen velan ottaminen on kuin laittaisi verot ulkomaiden maksettavaksi.

 3. Matuihin riittää silti helposti 5Mrd vuosittain. Samoin sateenkaarien maalailuun ja globalisti-byrokraattuen kultaposdujuhliin Brysselissä.

 4. Valtiot velkakusetetaan ja omaisuudet kupataan Nwo- eliitin haltuun.
  Kansallisvaltioiden alasajo ja matutus kuuluvat samaan suunnitelmaan.
  Hajoita ja hallitse. Vanha strategia.
  Suomi on 50:n vuoden päästä islamilainen persläpi ja ydinjätteen kaatopaikka josta on varastettu mineraalit, metsät ja pohjavedet.
  Valkoihoiset kantasuomalaiset vaihdettu kehitysmaalaisiin.
  Kuten myös suuri osa muuta Eurooppaa.

 5. Suomessa hallinneiden hallitusten tavoitteena kärkevinä federalisteina on ollutkin ajaa Suomi kreikka-kuntoon, jolloin Suomen talous on sellaisessa paska kunnossa ettei enää ole olemassakaan enää muuta vaihtoehtoa kuin pakkoliitos EU-federaatioon.
  Suomi on hukassa ja se on johdettu siihen määrätietoisella epärehellisellä politiikalla huijari Jyrki Kataisen ja Jutta Urpilaisen pääsyyllisinä mainiten, unohtamatta tietenkään niitä, joita en nimeltä mainitse, koska kaikki halliusten ministerit postista riippumatta ovat yhteisvasuullisessa vastuussa koko valtioneuvoston harjoittamasta talouspolitiikasta ja hallitsemattomasta sekä holtittomasta velan otosta pelkkään kulutukseen ja maailman halaamiseen sekä trossaamiseen maailman turuilla upporikkaana valtiona, joka ei paskalle taivu.
  Hyvää huomenta Suomi. Olemme kusessa kaulaamme myöten. Me emme ole enää vastuussa kansalaisina vaan jokainen yksityinen ihminen on nyt valtuutettu ja hyväksytty pelastamaan vain oman nahkansa. Sen valkoisen nahkansa!

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.