Raportti Turun joukkosurmasta valmis – Tapaus olisi ollut estettävissä

Onnettomuustutkintakeskus (OTKES) antoi Turussa 18.8.2017 tapahtunutta joukkosurmaa koskevan raporttinsa eilen 14.6.2018 oikeusministeri Antti Häkkäselle. 

Tiedotustilaisuudessa onnettomuustutkintakeskus nosti esille, että Suomen turvapaikkaprosessia on parannettava. Ongelmana nähtiin varsinkin sellaiset turvapaikanhakijat, jotka tullessaan valehtelevat ikänsä ja identiteettinsä. Väärällä henkilöllisyydellä ja valheellisessa elämässä esiintyminen katsottiin ihmiselle kuormittavaksi tekijäksi.

OTKES oli saanut Ruotsista tietoa, että iän sekä identiteetin valehtelu on hyvinkin yleistä. Marokon viranomaisille tutkittavaksi lähetetyistä 240 alaikäisen sormenjäljestä vain 6 % osoittautui oikeasti alaikäisiksi. Prosentuaalisesti ikänsä valehtelee siis yli 90%. Myös Suomessa tehdyissä iän määrityksissä on paljastunut, että yli 60 % on valehdellut ikänsä.

Tapaus olisi ollut estettävissä

Turun tapauksessa tekijän lähipiirissä oli yli puolen vuoden ajalta havaintoja ja huolta siitä, että tekijä oli kiinnostunut radikaali-islamista ja Isisin propagandasta. Puukotuksen olisi voinut estää, mikäli poliisi ei olisi pallotellut keskenään kenelle asia kuuluu. Tutkitussa tapauksessa ainoa viranomaisille saakka edennyt konkreettinen tieto ennakkoon oli tammikuussa 2017 saatu vihje. Ennaltaehkäisy ei toiminut, vaikka tieto eteni kolmelle organisaatiolle: paikallispoliisille, Keskusrikospoliisille ja Suojelupoliisille.

Turvapaikanhakijat sellaisenaan ei ole ilmiönä turvallisuusriski tai ongelma. Hakijajoukon seassa on mukana henkilöitä, jotka ovat jo valmiiksi radikalisoituneita tai radikalisoituu täällä Suomessa, kuten Turun puukotustapauksessa kävi. Ongelma on miten tunnistaa radikalisoituminen ja millä tavoin viranomaisten tulisi vastata epäilyyn.

Tilaisuudessa kysyttiin myös, miksi puhutaan Turun puukotuksesta eikä terrori-iskusta? Vastaus oli, että tapausta ei voi käsitellä terrori-iskuna ennen kuin asialle saadaan käräjäoikeudenpäätös.

Tutkintaryhmän suositukset tulevaisuuden varalle

 • Maahanmuuttovirasto ja oikeusministeriö huolehtivat resurssi- ja muulla ohjauksella, että turvapaikkapäätösten ja niistä hallinto-oikeuksiin tehtyjen valitusten keskimääräinen kokonaiskäsittelyaika lyhenee merkittävästi nykyisestä noin 1,5 vuodesta. Nopeutettua menettelyä tulee lain salliessa käyttää. Lisäksi käsittelyä tulee kiirehtiä, jos turvallisuusviranomainen katsoo hakijan olevan turvallisuusuhka.
 • Maahanmuuttovirasto kehittää menettelytapojaan niin, että se hyödyntää kaikki kohtuudella käytettävissä olevat keinot turvapaikanhakijoiden henkilöllisyyden ja iän selvittämiseksi. Keinoja ovat ainakin asian erityinen selvittäminen turvapaikkapuhuttelussa, iänmäärityksen hyödyntäminen sekä tietojen pyytäminen hakijan kotimaasta, jos hakijaan kohdistuva uhka ei ole valtiosta aiheutuvaa.
 • Sisäministeriö huolehtii, että Maahanmuuttovirastoon tai johonkin kolmannen sektorin toimijaan perustetaan neuvontapalvelu, jonne voi ottaa yhteyttä erilaisista turvapaikanhakijoihin liittyvistä kysymyksistä ja huolista. Palvelussa pitää tuntea yhteistyötahot kuten poliisi, uskonnolliset yhteisöt ja erilaiset apua tarjoavat tahot, antaa neuvoja ja ohjata asioita ja ihmisiä aina sopivaan paikkaan. Palvelua tulee markkinoida monin tavoin muun muassa vastaanottokeskuksissa, uskonnollisissa yhteisöissä, verkossa ja turvapaikanhakijoita kohdattaessa.
 • Sisäministeriö selvittää sosiaali- ja terveysministeriön kanssa, miten radikalisoitumisen ehkäisyssä tarpeellisten järjestöjen rahoitus ja ohjaus järjestetään, jotta toiminta olisi pitkäjänteistä ja valtakunnallista. Järjestöjen tarjoamat palvelut tulee saada kunnolla viranomaisten ja muiden toimijoiden tietoon, jotta apua tarvitsevat osataan ohjata sopivan avun piiriin.
 • Poliisihallituksen ja Suojelupoliisin tulee yhdessä sopia radikalisoitumista estävät selkeät toimintamallit, joissa on riittävästi havainnointia ja luottamuksen rakentamista ihmisten ja yhteisöjen lähellä sekä kykyä

Lähde:  Onnettomuustutkintakeskus

13 thoughts on “Raportti Turun joukkosurmasta valmis – Tapaus olisi ollut estettävissä

 • 15.6.2018 at 11:42
  Permalink

  Jaaha.Ja taas on ratkaisuna näköjään pistää muutaman ”järjestön” avulla asiat kuntoon.Verovaroin yritetään taputella terroristit ja rikolliset kilteiksi suomalaisiksi.
  Paskan liekit!Rajat kiinni ja turistit palautuskeskuksiin!
  EU aikoo tulevan armeijansa lähettää eri maiden sotilaita muihin EU-maihin ”turvajoukoiksi”.Siinä lähtee sitten kansallismielisetkin koppiin,kiväärinpiippu ainoana näköalana ja sotilaita on joka EU-maassa kaduilla passissa.
  Totalitarisrinen ja fasistinen dystopia on valmis.

  ”Sota on rauhaa, ”Vapaus on orjuutta”, ”Tietämättömyys on voimaa”

  Reply
 • 15.6.2018 at 12:06
  Permalink

  Tuonkin asian saavat ministerit pöydälleen. Saattavat ehkä lukeakin, mutta eivät käsitä mitään, koska se ei ole yhteensopiva suvakkien todellisuustoivemaailman kanssa.

  Reply
 • 15.6.2018 at 12:27
  Permalink

  ”Prosentuaalisesti ikänsä valehtelee siis yli 90%”
  ”Väärällä henkilöllisyydellä ja valheellisessa elämässä esiintyminen katsottiin ihmiselle kuormittavaksi tekijäksi.”
  Ja lämmintä itkua vääräuskoisten taikaseinästä kärsivien jihadistipartalapsikeppostelijoiden puolesta, mama Merkele, Mykkänen ja Häkkänen itkijänaisina – voi elämän kevät…

  Muslimin ihmisyys on tulkinnanvarainen käsite, abstrakti sosiaalinen konstruktio ja muunneltua totuutta.
  Muslimin keppostelu estyy kun muslimia ei päästetä maahan, elementary dear Watson.
  Kun Muhammed ei tule suvakin luo niin suvakki voi mennä Muhammedin luo Paskastaniin, voi mitä iloa asia suvakin kotimaassa aiheuttaa, viikkoon ei ole selvää päivää naapurustossa…

  Reply
 • 15.6.2018 at 13:36
  Permalink

  Tottakai se olisi ollut estettävissä. Jos sitä ei olisi päästetty maahan niin tätä terroritekoa tai muita murhia ei olisi Suomessa tapahtunut. Vastuu tästä on yksinomaan viranomaisten. Joilla tuntuu korkeimpana prioriteettina olevan isänmaallisten vainoaminen ja sananvapauden tukahduttaminen. Terrorismin valvonnan kustannuksella.

  Mutta partajeesus sai mitä haki: loppuiän kestävän ilmaisen ylläpidon.

  Reply
 • 15.6.2018 at 13:40
  Permalink

  Näiden muslimi kusipäiden varjolla eliitti saa tekosyyn kantaväestön kontrollointiin. Likaista peliä missä mitään keinoja ei jätetä käyttämättä.

  Reply
 • 15.6.2018 at 14:03
  Permalink

  Tutkintaryhmän suositukset ovat yhtäläisiä jo olemassa olevien EU direktiivien kanssa. Direktiivit olivat voimassa myös 2015, mutta Petteri Orpo ja Juha Sipilä eivät halunneet suojella Suomen kansaa jihadistien invaasiolta, koska omat ja kavereiden VOK bisnekset ajoivat kansallisen turvallisuuden edelle.

  Reply
 • 15.6.2018 at 18:19
  Permalink

  Kyllä ne kantasuomalaiset vihapuhujat hakee samantien putkaa ja kuulusteluihin jos läpällä heittää jonku kusisen jutun. Mutta tällänen jossa on oikeeta vihaa ja turvallisuusuhkaa ni siitä ei näköjää paljoo kiinnostuta.

  Reply
 • 15.6.2018 at 19:02
  Permalink

  Esimerkkitapaus siitä kuinka käy kun vartiosotilas nukkuu vartiossa.

  Reply
 • 15.6.2018 at 20:02
  Permalink

  Euroopassa on alettu esittää muunkinlaisia ratkaisuja tämäntapaisten tapausten ehkäisemiseksi. Myöhään ne ovat tosin sielläkin heränneet, mutta miksi Suomi ei olisi kerrankin ajoissa liikkeellä. Viisas pääsee vähemmällä.

  Reply
 • 16.6.2018 at 06:20
  Permalink

  Tämäkään ei enää päde, sääli niitä jotka antoivat henkensä ja haavoittuivat puolustaessaan omaa isänmaata, puhumattakaan henkisistä vammoista joita monelle nuorelle miehelle ja naiselle tuli.
  https://www.youtube.com/watch?v=cw4kjow6Gak

  Reply
  • 17.6.2018 at 18:14
   Permalink

   Niin: lehdessä se oli kaksi täyttä sivua, liki samaa laajuutta kuin Rebekka Härkösen 20.8.2017 kirjoittama juttu, josta esirippu repesi.

   Reply
 • 18.6.2018 at 11:31
  Permalink

  ”turvapaikanhakijat sellaisenaan ei ole ilmiönä turvallisuusriski tai ongelma”

  Aika moni euroopassa lienee tästä eri mieltä, satoja ruumiita, lukematon määrä joukkoraiskauksia, pahoinpitelyitä ym..

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.