Valtiovarainministeriö pidättää Kittilän syytteessä olevat luottamushenkilöt luottamustoimistaan

7
Mainos
Valtiovarainministeriö on päättänyt pidättää 20 Kittilän kunnan syytteessä olevaa luottamushenkilöä luottamustoimista siihen saakka, kunnes luottamushenkilöitä vastaan nostetut syytteet on käsitelty tuomioistuimessa. Kittilän kunnanvaltuusto äänesti asiasta maaliskuussa ja katsoi, ettei nyt valtiovarainministeriön kaltaisiin toimiin ole syytä.

Valtiovarainministeriö näki, että syytteessä olevien henkilöiden jatkaminen luottamustoimen hoitamisessa oikeudenkäynnin aikana vaarantaa kunnan päätöksenteon uskottavuuden ja luotettavuuden ja että tämän vuoksi luottamustoimesta pidättäminen on välttämätöntä. Päätös pannaan täytäntöön välittömästi.

”Luottamushenkilöille luetut syytteet ovat kuntakentällä poikkeuksellisia ja koskevat vakavia väärinkäytösepäilyjä.”- Valtiovarainministeriö perusteli päätöstään. Luottamushenkilöt ovat syytteessä törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä sekä osa vielä virka-aseman väärinkäyttämisestä, työturvallisuusrikoksesta ja työsyrjinnästä.

Syytteiden teonkuvauksen mukaan teot olisivat tahallisia ja osittain täyttäisivät myös törkeän rikoksen teonkuvauksen. Teot on tehty luottamustoimessa, ja asianomistajana törkeässä teonkuvauksessa on Kittilän kunta. Oikeusvaltioperiaatteen näkökulmasta viranomaistoimintaan liittyvät syytteet ovat aina erityisen vakavia. Selvitysryhmän löydökset tukevat ministeriön mukaan päätöstä. Selvityksessä mainitaan kunnan päätöksenteon olevan poikkeuksellisessa hallinnollisessa kriisissä ja kunnan tilanne on selvitysryhmän mukaan vakava.

Mainos

Ministeriö katsoi myös, että epäilyjen vakavuuden sekä toistuvuuden vuoksi tavanomaisten esteellisyyssäännösten mukainen menettely ei riitä turvaamaan Kittilän kunnan päätöksenteon uskottavuutta ja luotettavuutta sekä päätöksenteon saattamista lain mukaiseksi. Luottamustoimesta pidättämisessä on kyse hallinnollisesta turvaamistoimenpiteestä. Syyllisyyteen päätöksessä ei oteta kantaa, eikä kyse ole rikosoikeudellisesta tulkinnasta tai toimenpiteestä.

Kittilän kunnanvaltuusto päätti aiemmin, vastoin valtiovarainministeriön päätöstä ja näkemyksiä, ettei se pidätä syytteessä olevia luottamushenkilöitä luottamustoimestaan oikeudenkäynnin ajaksi vaan syytetyt saavat jatkaa normaalien jääviyssääntöjen mukaisesti.

Lähde: Valtiovarainministeriö

7 KOMMENTIT

  1. Näinhän se ”demokratiassa” sitten menee. Väärin on taas äänestetty, PERKELE! Tuollainen itsepäinen kansa pitää vaihtaa!

  2. Mistä niitä syytetään… siitäkö että hoitavat kunnan asioita hyvin ja Äkäslompolon laskettelurinteitä huonosti? Vai kultakaivoksestako on kysymys, josta Valtonvarainministeriö jää nuolemaan näppejään huonon kaivoslain takia ja kun kaivosyhtiö vie 8000 kiloa kultaa vuodessa ihan ilmaiseksi ulkomaille?

  3. Pohojen miähet kuljettaa etelän miähin senkun kerkhijjää. Pohjoisten raha- ja tukianomukset soisi tarkastella tiheällä kammalla läpi. Kuinkahan monta vastaavaa tapausta sieltä löytyisi. Sama meininkin on jatkunut kymmeniä vuosia. Siitähä kuuluisa sanonta ”Lapin lisä” tulee. Kautta aikojen pohjoisen ihmisille on maksettu lahjuksia jotta ne saataisiin äänestämään niinkuin etelän miehille parhaaksi olisi. Jopa kolmelta taholta on lahjuksia lappiin maksettu. Ja isoja.

  4. Mielenkiintoista, että valtiovarainministeriöllä on oikeus pidättää kuntien luottamushenkilöitä toimestaan.

    Aikooko ministeriö myös pidättää palkanmaksun tuomioistuimen jäseniltä, jos näitä syyllisiä ei tuomita?

  5. Mielenkiintoista, että valtiovarainministeriöllä on oikeus pidättää kuntien luottamushenkilöitä toimestaan.

    Aikooko ministeriö myös pidättää palkanmaksun tuomioistuimen jäseniltä, jos näitä syyllisiä ei tuomita riittävän ankarasti? — Elämmehän uusdemokratiassa. Täällä valta on sillä, jolla on rahat.

  6. Mikä tämä kittilän keissi pohjimmiltaan on. Kertoka tyhmälle kun en ole seurannut juurisyitä. Aika rajua toimia valtiolta vai onko tässä makua tulevasta.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.