Sote-uudistus siirtyy vuodella – ”tulee äärettömän kalliiksi”

7
Demokraatti uutisoi eilen, että paljon puhetta, kohua, toiveita ja pelkoja herättänyt sote-uudistus siirtyy kokonaisella vuodella, vuoteen 2021. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen vahvisti asian pääministeri Juha Sipilän myönnettyä aiemmin samana päivänä, että tällainen pelko on olemassa.

Heikkisen toteaa ettei uudistuksen voimaansaattaminen ole enää aiemmin vahvistetulla aikataululla mahdollista.

– Virkamiesarvio on, että elokuun vaihteessa pitäisi olla meiltä mietinnöt perustuslakivaliokuntaan siirrettävissä, niin näin ei tule käymään. Jos virkamiesarvio on ollut, että se edellyttäisi näiden lakien eteenpäinlähtemistä meiltä, sosiaali- ja terveysvaliokunnalta perustuslakivaliokuntaan niin näin ei tule käymään, että meillä olisi jotakin annettavaa perustuslakivaliokuntaan heinäkuun lopussa.

Kantaa siihen, kaatuuko koko uudistus, Heikkinen ei tarjoa. Hänen mukaansa on vain toivottava, että ”maakuntien kanssa saadaan sellainen vuoropuhelu aikaan, että tahtotila uudistuksen toteuttamiseen säilyy”.

Mainos

– Mutta tämä siirto tulee äärettömän kalliiksi. Vuoden siirtyminen. Tämän siirtymävaiheen kulut ovat mittavat olleet jo nyt ja tulevat olemaan. Vielä enemmän olen kyllä huolissani siitä, että mitä käy kunnille, kuntayhtymille ja myös järjestöille, joilta on tullut vain enenevästi viestiä, että ostotarjouksia tulee olemaan. Se kiihtyvällä tahdilla tämä hallitsematon yksityistyminen tulee jatkumaan vuoden.

Lähde: Demokraatti

 

Mainos

7 KOMMENTIT

  1. Valinnanvapauskytkös on prosessia viivästyttänyt ja Kepuleiden suostuminen siihen on ihan heidän oma vikansa. Ei pitäisi itkeä sitä, että Suomen perustuslailliseksi tasavallaksi määrittelevä valtiosääntö on ollut uudistusten esteenä. Vanhan ajan Keskusta ei olisi tämmöiseen sekoiluun koskaan lähtenyt. Nyt kun valtiomiesten tilalle saatiin markkinapellet, niin mikään ei ole niille liian pyhää myytäväksi.

  2. Toivottavaa on, että ”maakuntien kanssa saadaan sellainen vuoropuhelu aikaan, että tahtotila uudistuksen toteuttamiseen säilyy” … tuumaili hyväveli. Ainahan hyväveli on vuoropuheluita käynyt, silleenhän se hyväveli verkostoituu.

  3. Läpimädiksi korruptoitujen poliitikkojen ja heidän mätäpaise-sotensa lääkitsemiseen tarvittaisiin super-sote.
    Johtaville vapaamuurari-satanisteille sama käsittely, jonka saksalaiset tekivät 2.maailmansodan aikana Ranskassa: ampuivat nelisensataa pahimmaksi katsomaansa satanistia.

  4. Sipilän tunari-hallitus ei saa mitään aikaan ja tässä tapauksessa se oli varmasti hyväkin. Sipilän hallitus kaikkineen on eräs huonoimpia hallituksia ellei huonoin mitä Suomen poliittisessahistoriassa on nähty.

  5. Sote uudistus on mennyt pieleen, koska se on poliittinen kompromissi maakuntahallintoa kannattavan kepun ja terveydenhoidon yksityistämisestä haaveilevan kokoomuksen kanssa.

    Tietoa yksityistämisestä on jo nyt olemassa, mutta sitä ei tutkita tai ainakaan siitä ei tiedoteta. Joitakin väitteitä on, että yksityinen terveydenhoito maksaa nytkin enemmän kuin julkinen ja yksityinen terveydenhoito ei ole niin laadukasta kuin julkinen. Lukisessa terveydenhoidossa tehdään tutkimustyötä ja tämä tietenkin maksaa. Yksityiseen terveydenhoitoon pääsee helpommin, mutta lopulta vaikeat sairaudet hoidetaan julkisesen terveydenhoidon avulla.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.