EU ehdottaa raskaalle liikenteelle päästörajoituksia – Jopa -30% vuoteen 2030 mennessä

Euroopan komissio ehdottaa hiilidioksidin päästörajojen asettamista uusille raskaan kaluston hyötyajoneuvoille. Raskaalle kalustolle ei aiemmin ole asetettu raja-arvoja EU-tasolla. Päästörajojen laskemisen perustana olisi vuoden 2019 taso ja vuonna 2025 uusien raskaan kaluston ajoneuvojen päästöjen pitäisi olla 15 prosenttia pienemmät. Edelleen, vuonna 2030 päästöjen pitäisi olla 30 prosenttia pienemmät.

Ilman rajoitusten asettamista raskaan kaluston päästöjen on arvioitu kasvavan EU:n tasolla noin yhdeksän prosenttia vuosien 2020 – 2030 aikana.

EU:ssa päästövähennystavoitteet on jaoteltu päästökauppasektorin ja taakanjakosektorin välille. Taakanjakosektori sisältää mm. liikenteen, maatalouden, jätehuollon ja rakennusten erillislämmityksen kasvihuonekaasupäästöt. Liikenteen päästöt ovat noin 40 prosenttia taakanjakosektorin päästöistä.

Suomessa hallitus hyväksyi marraskuussa 2016 kansallisen energia- ja ilmastostrategian. Siinä on esitetty tavoite päästöjen vähentämisestä 50 prosentilla verrattuna vuoden 2005 tilanteeseen vuoteen 2030 mennessä.

EU:ssa käyttöön otettavat raja-arvot parantavat ajoneuvojen energiatehokkuutta ja tukevat kansallisen ilmastostrategian tavoitteita. Suomi on ennakkovaikuttamisessa painottanut kunnianhimoisten raja-arvojen tärkeyttä ja vuoden 2025 välitavoitteen asettamista.

Lähde: Valtioneuvosto

3 thoughts on “EU ehdottaa raskaalle liikenteelle päästörajoituksia – Jopa -30% vuoteen 2030 mennessä

 • 28.6.2018 at 08:14
  Permalink

  Mielisairas päätös. Kuljetusyritykset lopettavat toimintansa ja sen jälkeen kaatuu hyödykkeitä valmistavat tehtaat, koska tavara ei liiku tehtaalta ulos. Milloin tämä vihreiden riekkuminen lopetetaan? Ei ole kenenkään etu uskoa ilmastonmuutoksen valheseen. Itseasiassa kaikki vihreiden ajamat asiat ovat yhtä suurta valetta. Mikko Paunio on osoittanut kaikki vihreiden ajamat teemat valeeksi todisteiden kera kirjassaan VIHREÄ VALHE:

  Reply
 • 28.6.2018 at 08:58
  Permalink

  EU haluaa näköjään poistaa kaiken teollisuuden koko euroopasta. Siinä sitten ollaan täysin kiinalaisen ja amerikkalaisen tuotannon varassa täysin yhtä avuttomana kuin vaikkapa afrikka nyt. Ilmeisesti tämä on linjassa EU:n tavoitteiden kanssa.

  Reply
 • 28.6.2018 at 09:22
  Permalink

  Joo.Lopetetaan vaan kokonaan raskas liikenne, kun kerran ilmastouskovaiset (jopa meidän pressa) näin on viisaissa päisään pohtineet.

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *