Eurooppa-neuvoston antia: NATO-yhteistyötä, kauppasotaa ja maihinnousupisteitä tulijoille

Brysselissä torstaina 28. kesäkuuta alkanut Eurooppa-neuvosto käsitteli muuttoliikettä, EU:n turvallisuuden ja puolustuksen kehittämisestä sekä talouden ja työllisyyden edistämisestä.

Varsinaisesti konkreettisista toimista esimerkiksi muuttoliikkeen hallintaan ei neuvostossa päätetty, vaan kannanotot olivat lähinnä kannanottoja sekä tulevien päätösten ja hankkeiden esivalmisteluja. Eurooppa-neuvosto esimerkiksi kehottaa neuvostoa ja parlamenttia tutkimaan mahdollisuutta perustaa yhteistyössä YK-järjestöjen kanssa EU:n ulkopuolisiin maihin alueellisia maihinnousupisteitä merestä pelastetuille, Eurooppaan pyrkineille.

Merestä pelastetuille esitetään perustettavaksi keskuksia myös EU:n alueelle maiden vapaaehtoisuuden pohjalta. Keskuksissa tutkittaisiin mahdollisimman nopeasti pelastettujen kansainvälisen suojelun tarve, ja suojeluntarpeessa olevista huolehdittaisiin jäsenmaiden keskinäiseen solidaarisuuden perustuen. Muut palautettaisiin nykyistä tehokkaammin lähtömaihin. Käytännössä mikään ei estä EU-maita perustamasta tällaisia keskuksia vapaaehtoisesti jo nyt ja ero esimerkiksi vastaanottokeskukseen on hiuksen hieno.

Lisäksi Eurooppa-neuvosto kehottaa jäsenmaita huolehtimaan kaikin lainsäädännöllisin ja hallinnollisiin keinoin siitä, että turvapaikanhakijat eivät siirtyisi EU-maasta toiseen.

– Näillä ratkaisuilla pyritään pelastamaan ihmishenkiä, vähentämään salakuljetusta ja rajoittamaan turvapaikanhakijoiden liikkumista edelleen EU-maasta toiseen. EU myös lisää tukeaan Afrikan maille, jotta ihmisten ei tarvitsisi lähteä liikkeelle taloudellisista syistä, pääministeri Juha Sipilä sanoi.

NATO-yhteistyötä korostetaan ristiriitaisesti samanaikaisesti oman vastuun kanssa

Kokouksessaan Eurooppa-neuvosto totesi myös, että Euroopan on kannettava suurempi vastuu turvallisuudestaan ja vahvistettava puolustusyhteistyötä. Päämiehet kävivät keskustelun myös Naton pääsihterin kanssa EU:n ja Naton välisen yhteistyön vahvistamisesta.

– Suomen viesti on selvä. Meidän on jatkettava työtä konkreettisten tulosten saavuttamiseksi. Suomi edistää edelleen aktiivisesti turvallisuuden ja puolustuksen vahvistamista EU:ssa. Unionin yhteistyö hybridiuhkien torjunnassa on hyvä esimerkki nopeasta ja tuloksekkaasti toiminnasta, pääministeri Sipilä sanoi.

– Yhteistyötä Naton kanssa tulee jatkaa. EU:n toiminnan ei pidä olla päällekkäistä Naton tekemän työn kanssa, vaan EU:n ja Naton toimien tulee tukea toisiaan, pääminiseri Sipilä totesi.

Eurooppa-neuvosto piti tärkeänä edistää monenvälistä ja sääntöpohjaista kansainvälistä kauppajärjestelmää. Huippukokous käsitteli USA:n haitallista päätöstä asettaa tulleja EU:n teräs- ja alumiiinituotteille, ja antoi täyden tukensa EU:n vastatoimille. Nykysuomi kirjoitti viikko sitten kauppasodan viimeisimmästä ”taistelusta”, kun sekä EU että Yhdysvallat nokittelivat keskenään tuontitullien hinnoilla.

– Globaali tilanne on haastava. Meidän on puolustettava eurooppalaista taloutta ja mahdollisuuksiamme käydä kauppaa, pääministeri Sipilä summasi.

Lähde: Valtioneuvoston kanslia

 

3 thoughts on “Eurooppa-neuvoston antia: NATO-yhteistyötä, kauppasotaa ja maihinnousupisteitä tulijoille

  • 30.6.2018 at 12:36
    Permalink

    Mielivaltaisen turvapaikanhakuboomin estäminen on Euroopan taloutta ja kaupankäyntiä suojelevaa. Jokainen turha elätettävä on pelkästään haitta.

    Turvapaikkaturismi, jota Sipiläkin on edistänyt reippaana, on haitallista paitsi taloudelle, myös terveelle globaalille yhteisölle. Vain työperäinen maahanmuutto on tervettä globaalia yhteisöä kehittävää. Nykyinen on suvakkien idioottitouhujen luoma suuri haitta.

    Reply
  • 30.6.2018 at 20:54
    Permalink

    N A T O = Näin Aina Tuoni Ottaa.

    Reply
  • 1.7.2018 at 06:26
    Permalink

    Selitäppä sipiläpipilä mistä nuo 2015 30 000 läpsyttelijää tuli Suomeen. Tuliko ne lentämällä Euroopan yli vai miten.Venäjältä tuli muutama mutta entä loput.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.