Väkivalta- ja seksuaalirikollisten uusimisriskiä pyritään vähentämään riskiarvioinneilla ja valvonnalla

5
Oikeusministeriö on lähettänyt lausunnolle hallituksen esitysluonnoksen, jonka nähdään voivan vähentää väkivalta- ja seksuaalirikosten uusijoiden todennäköisyyttä syyllistyä uusiin rikoksiin. Riskiä vähennettäisiin esityksen mukaan tehostamalla tämän ryhmän väkivaltariskin arviointia, rangaistusajan toimenpiteiden suunnitelmallisuutta ja ehdonalaisen vapauden valvontaa.

Uudistuksen on arvioitu koskevan reilua sataa vankia vuodessa, mutta tarkkoja vaikutuksia ei olla arvioitu. Uudistus on osa oikeusministeri Antti Häkkäsen linjaamaa rangaistusten kiristämisen ohjelmaa.

– Väkivalta- ja seksuaalirikoksia on torjuttava kaikin mahdollisin keinoin. Tällä lakiesityksellä tehostamme vaarallisten vankien riskiarviointeja, rangaistusajan toimenpiteitä ja lisäämme valvontaa ja kontrollia. Tavoitteena on estää uusia väkivalta- ja seksuaalirikoksia, Häkkänen toteaa ja jatkaa: Vankeusaikana tämän ryhmän ohjautumista ja osallistumista uusintarikollisuutta vähentäviin yksilö- tai ryhmämuotoisiin toimintoihin tehostettaisiin.

Esityksessä ehdotetaan, että vankeusajan alussa tehtävässä rangaistusajan suunnitelmassa tehtäisiin systemaattisesti arviointi rikollista käyttäytymistä ylläpitävistä tekijöistä ja toisaalta rikoksettomaan elämään ohjaavista tekijöistä.

Esityksessä ehdotetaan myös, että vapautumisvaiheessa tälle ryhmälle tehtäisiin säännönmukaisesti väkivaltariskin arviointi. Arvioinnissa käytettäisiin erityisiä arviointimenetelmiä ja muita vangista saatavia tietoja. Jotta arviointi voitaisiin tehdä tehokkaasti, ehdotetaan Rikosseuraamuslaitokselle oikeutta saada vangin terveystietoja.

– Vastaavanlainen väkivaltariskin arviointi tehdään tällä hetkellä elinkautisvankien ehdonalaista vapauttamista koskevan harkinnan yhteydessä, Häkkänen tietää.

Lainsäädäntöön ehdotetaan uutta perustetta asettaa henkilö ehdonalaisen vapauden valvontaan. Häkkäsen mukaan nimenomaan korkean riskin omaavat vangit asetettaisiin valvontaan, joten toivoa sopii, että arviointikriteerit ovat riittävän tiukat.

– Ehdotuksen mukaan taposta tai aikaisemmin samankaltaisesta väkivalta- tai seksuaalirikoksesta vankeusrangaistuksen suorittanut voitaisiin asettaa valvontaan, mikäli hänen riskinsä syyllistyä uuteen väkivalta- tai seksuaalirikokseen on arvioitu korkeaksi.

Todennäköisyyden vankilaan palaamiselle on todettu kasvavan, kun henkilölle kertyy useita vankilatuomioita. Todennäköisyys rikosten uusimiselle on puolestaan korkeimmillaan vankilasta vapautumisen jälkeisinä viikkoina ja kuukausina. Valvontaan asettaminen lisäisi oikeusministeriön mukaan viranomaisten mahdollisuuksia tukea rikoksetonta elämää.

Lähde: Oikeusministeriö

 

5 KOMMENTIT

  1. Seksuaalirikoksen tehneiltä kun revitään vehkeet irti ja suoritetaan aivokaavinta niin eiköhän se tepsisi.

  2. Kun kerran ”peli” seisoo niin mitä se ”arvioimalla” miksikään kummenee? Ja kun oikein todenteolla ”vierestä katsotaan”, silloin koko touhu muuttuukin aikuisviihteeksi.

  3. Epäkelpo ihmisaines tulee kompostoida. Liian lempeät tuomiot ovat ihmisarvon halventamista.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.