Näkökulma: Danske bank hieroo elitismin suolaa köyhtyvien suomalaisten haavoihin

Danske bank ja Lauri Salovaara kutsuvat kaikki kuulemaan, kuinka Salovaara tuli vuodessa miljonääriksi. Yrittäjä ja mediapersoona Lauri Salovaara käynnisti helmikuussa 2017 projektin ”Miljonääriksi 500 päivässä” ja paljastaa nyt, kuinka kävi. Suomeksi, Salovaara esitelmöi kuuntelemaan tulleille, kuinka hän on onnistunut keräämään miljoonan ja muistuttamaan kansaa siitä kuinka köyhää se on.

Kansalaiset eivät Danske bankin tiedotteen mukaan usko siihe, että vaurastuminen on mahdollista jokaiselle. Siksi pankki jakaa tapahtumassa Salovaaran kirjaa, joka sitten kertoo kuinka Salovaarasta tuli miljonääri. Jos hieman alennumme spekuloimaan kirjan sisällöllä ja kuvittelemme sen sisältävän mm. sijoitusvihjeitä, on tässä jo ensimmäinen kompastuskivi. Perustoimeentulotuki, 491e 21snt kun ei vielä anna oikein valmiuksia ”rikastumiselle” joka vaatii edes vähäistä alkupääomaa. Jo yksin tämä rajaa ulos 7,3% kansasta, siis ne jotka saavat perustoimeentulotukea. Muistutan myöskin siitä, että useat pankit estävät sijoittamisen sellaisilta ihmisiltä, joilla on maksuhäiriömerkintä. Sellainenkin löytyy jo kahdeksalta prosentilta suomalaisista…

Tietenkään ketään ei voi syyttää rikastumisesta, kunhan sen tekee omalla työllään, mutta erikoisemman tästäkin yhteistyötempauksesta tekee se, että aikana, jona pankit kilpaa karsivat köyhempiä asiakkaita pois ”tuomasta hiekkaa pankkien lattioille”-kuten Björn Wahlroos asian esitti, kehdataan todella hiertää kansalle suolaa haavoihin sanomalla, että jokainen voi olla miljonääri jos haluaa. Todellisuus on kaukana eliitin maailmasta… Työttömyys rehottaa, ihmisiä on ulosotossa enemmän kuin koskaan ja yhteiskunnan tukiverkko natisee jokaisesta silmästään, sitten Salovaara tulee kertomaan meille kuinka rikastutaan! Vieläpä pankin tukemana. Todellista pelisilmää.

Kirjassa voi tietenkin olla ”kyllä sinä pystyt siihen”-tyyppistä jääkaappimagneettifilosofiaakin, mutta kuinka pitkälle se sitten kantaa, jos lähtökohta on toimeentulotuki ja kultareunainen pilvikin ”vain” vakituinen työpaikka matalapalkka-alalla? Suomessa kun työntekijän on tienattava jo kohtalaisesti, että työnteko olisi taloudellisesti kannattavaa, johtuen juurikin yhteiskunnan tukiverkosta.

Jos miljonääriksi tuleminen olisi niin helppoa, että ostat vain Salovaaran kirjan, teet miten sanotaan ja PUM! olet miljonääri, väittäisin, että miljonäärejä olisi huomattavasti enemmän. Kuitenkin 1% maailman väestöstä omistaa enemmän kuin loput 99% yhteensä.

Tapahtuma järjestetään Helsingissä, ravintola Latvassa, jossa illallinen maksaa halvimmillaan neljä kymppiä ja viinihinnasto alkaa 58 eurosta… Sopii siis pankkien toimintasuunnitelmaan: köyhät pysyvät pihalla. No, tämäkin kirjoitus lueteltanee persaukisen itkuksi ja olkoon se sitten sitä. Persaukisilla riittää tässä maassa vertaistukea…

Paavo Pääkkönen

6 thoughts on “Näkökulma: Danske bank hieroo elitismin suolaa köyhtyvien suomalaisten haavoihin

 • 5.7.2018 at 12:46
  Permalink

  Näille ruikutuksille on ikävä kyllä annettu paljon aihetta viime aikoina ja ikävintä asiassa on, että pienituloisimman väestönosan näkymät vaihtelevat jossakin huonon ja erittäin synkän välimaastossa. Oikeistolla on ikävä tapa harjoittaa kahden käden politiikkaa. Oikea käsi jakaa näitä rikastumis- ja vaurastumisohjeita, saarnaa katteetonta optimistia ja asenneoppia samalla kun vasen käsi on kaikkein pienimpien palkkojen, eläkkeiden ja tulonsiirtojen kimpussa niitä leikkelemässä olemattomiksi. On vaikeaa olla optimisti, jos tietää suurella varmuudella jäävänsä viimeksimainittujen varaan.

  Toimeentulotukikin on oikeiston hampaissa, koska tuo ruhtinaallinen summa 491 eur maksetaan useimpien välttämättömyyskulujen jälkeen (asuminen, terveys). Pitäisi päästä sitäkin leikkelemään ja vastikkeellistamaan niin, että jutussa mainittu matalapalkkatyö alkaa kelpaamaan. Hirveä syyllistäminen alkaa heti siitä, että työ mahdollisesti jopa ilman palkkaa ei maistu. Sen sijaan finanssikeinottelulla rikastuneiden aktiivisuuden perään ei huudella. Tämän ryhmän moraalin perään eivät nykyisin jaksa huudella edes vasemmistolaiset, joille vain erilaiset piskuiset friikkiporukat ovat puolustamisen arvoisia ja konservatiivisia arvoja kannattavat suurin vihollisryhmä.

  Reply
 • 5.7.2018 at 13:08
  Permalink

  Pienikin summa riittää sijoitusrahastoon sanoo pankki ja kiskoo sijoituksen hoidosta maksuja. Hyvässä lykyssä ”sijoittaja” vain häviää rahaa.
  Kyllä pankit osaa nyhtää.

  Reply
 • 5.7.2018 at 13:51
  Permalink

  Rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät realisoituu tämän päivän Suomessa todella konkreettisesti ja kouriintuntuvasti. Joskus yli 30-vuotta sitten tuo sanonta kuului paremminkin vasemmistoa kannattavien poliittiseksi fraasiksi tai kuvaamaan Etelä-Amerikan valtioiden rikkaiden ja köyhien välisestä kuilusta. Tuosta ”taudista” myös mielellään meuhkasivat suomalaiset äärikommunistit 1960-luvun lopulta ja 1970-luvulla toistaen Neuvostoliiton käyttämää propakandakieltä ja samalla nämä piirit Suomessa tunnustivat suurta rakkauttaan kohtaan tuon aikaista työläisten paratiisia kohtaan, joka oli malliesimerkki ihmisten tasa-arvosta ja kommunistisesta yhteiskuntajärjestelmästä, jossa kukin saa tarpeidensa mukaan ja tekee työtä niin paljon kuin kykenee, eikä näiden kahden välisen asian tarvinnut olla edes tasapainossa keskenään.

  Reply
 • 5.7.2018 at 15:27
  Permalink

  Ei kai Suomessa ole enää yhtään niin tyhmää ihmistä että se pitäisi rahojaan Danske Bankilla? Firmalla joka vie voitonsa Suomesta verotta ulos. Ja jonka seurauksena Suomen valtion pitää korottaa muita veroja, joilla sitten kompensoidaan mm. Dansken ja Nordean voitoista saamatta jäävät verot.

  Samalla tavalla ihmiset joilla on Telian tai Elisan SIM-korteja tukevat joko Ruotsalaista yhteiskuntaa tai sitten Englantilaista. DNA on Suomalainen ja se maksaa veronsa Suomeen.

  Vaikka hetkellisti tuntuisi että jonkun asian saa halvemmalla niin valtio ottaa omansa tavalla tai toisella. Ja se puree aina peruksiin. Tyhmyyydestä sakotetaan.

  Reply
 • 6.7.2018 at 01:46
  Permalink

  ”Lauri Salovaara käynnisti helmikuussa 2017 projektin ”Miljonääriksi 500 päivässä” ja paljastaa nyt, kuinka kävi.”

  Lauri Salovaara toimii rahamafian ”omin ansioin rikkaaksi” mannekiinina toitottamassa kapitalismin ilosanomaa. Rahamiehet avittivat Salovaaran vaurastumista, jotta saataisiin kuva että kuka tahansa ahkera ihminen rikastuu 500 päivässä jos vaan haluaa. Vaan eipä tämä rahamafia viitsisi auttaa kymmentä, kahtakymmentä, sataa, tuhatta jne. miljonääriksi yrittäjää samalla tapaa, yksi näytös riittää. Tällä samalla reseptillä ei siis tule montaa miljonääriä 500 päivässä, vaikka kuinka ahkeria ihmisiä olisi tällaisiksi pyrkimässä. Tällä luodaan vain mielikuvia miten jokainen on itsensä ja rikastumisensa herra.

  Reply
 • 6.7.2018 at 03:14
  Permalink

  Suomi eroon EU-jäsenyydestä 500 päivässä olisi paljon myyvämpi kirja.

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.