Väestön ikääntyminen ja maahanmuuttajien työttömyys Pohjoismaiden yhteinen ongelma

Syntyvyys laskee ja väestö ikääntyy Pohjoismaissa. Erityisen voimakasta tämä kehitys on Suomessa. Suomi on ainoa Pohjoismaa, jossa arvioiden mukaan väestö ei kasva vuoteen 2080 mennessä. Samaan aikaan vastasyntyneiden elinajanodote on kasvanut Suomessa Pohjoismaista eniten. Myöskin maahanmuuttajien heikko työllistyminen yhdistää pohjoismaita.

Työikäisen väestön pienentyminen merkitsee hyvinvointivaltion rahoittajien supistumista sekä ikääntymiseen liittyvien palveluiden tuottamiseksi tarvittavan työvoiman vähenemistä. Korkea työllisyysaste on tällöin yksi keskeisimmistä tavoitteista. Suomen huoltosuhde oli vuonna 2015 Pohjoismaiden heikoin ja sen heikentyminen jatkuu ainakin vuoteen 2080 asti.

Huoltosuhdetta on yritetty korjata Pohjoismaissa työuria pidentämällä sekä työperäistä maahanmuuttoa kasvattamalla, mutta käännettä parempaan ei toistaiseksi ole nähty. Köyhyys- ja syrjäytymisriski on Pohjoismaissa Euroopan alhaisimpia. Sen sijaan EU-alueen ulkopuolella syntyneiden köyhyys- ja syrjäytymisriski on kantaväestöä korkeampi. Suomi erottuu muista Pohjoismaista siten, että EU-maassa tai Pohjoismaassa syntyneiden köyhyysriski on kantaväestön kanssa samalla tasolla, mutta EU-alueen ulkopuolella syntyneiden köyhyysriski on selvästi korkeampi muihin verrattuna.

Korkea työllisyysaste vahvistaa veropohjaa sekä hillitsee sosiaalimenojen kasvua. Pohjoismaiden työllisyysasteet ovat verrattain korkeat. Sukupuolten väliset erot työllisyysasteissa ovat kaventuneet 2010-luvulla ja Suomessa naisten työttömyysaste oli miehiä alhaisempi vuonna 2015. Työmarkkinoilla pysyminen entistä pidempään on tärkeää väestön ikääntyessä ja työvoiman vähentyessä. Ero Pohjoismaissa yleisen työllisyysasteen ja ikääntyneiden työllisyysasteen välillä on pieni.

Maahanmuuttajista moninkertainen määrä työttöminä suhteessa kantaväestöön

Maahanmuuttajien heikko työmarkkinaintegraatio on Pohjoismaita yhdistävä asia. Pohjoismaissa EU-alueen ulkopuolella syntyneiden työllisyysaste on kantaväestön työllisyysastetta alhaisempi ja työttömyysaste noin 2–­­3-kertainen kantaväestöön verrattuna. Muihin Pohjoismaihin verrattuna ongelmallisin tilanne on meillä Suomessa. Ero kantaväestön ja EU-alueen ulkopuolella syntyneiden työllisyysasteissa on liki 20 prosenttiyksikköä.

Suurin haaste työllistymisessä on ulkomailla syntyneillä naisilla, joiden työllisyysaste on kantaväestön naisia selvästi alhaisempi.

Suomessa ero on kasvanut kymmenen vuoden aikana ja oli vuonna 2015 Pohjoismaiden suurin, noin 25 prosenttiyksikköä. Raportin valossa Pohjoismaissa ei ole tapahtunut juurikaan positiivista kehitystä ulkomailla syntyneiden naisten työmarkkinoille osallistumisessa.

Lähde: sosiaali- ja terveysministeriö/Jere Päivinen

14 thoughts on “Väestön ikääntyminen ja maahanmuuttajien työttömyys Pohjoismaiden yhteinen ongelma

 • 10.7.2018 at 11:59
  Permalink

  Pohjoismaat ovat yhdessä valkoisten kanta-asukkaiden orjakaleereja, jotka soutavat itsensä kuoliaiksi kahledittuina ja ruoskaniskujen viuhuessa vereslihalla oleviin selkiin.

  Reply
 • 10.7.2018 at 12:47
  Permalink

  Maahanmuuttajiksi kutsutut, valheellisin perustein turvapaikkasysteemiä hyväksikäyttäneet, eivät todellakaan ole missään vaiheessa olleet sellaisia, joilta voisi odottaa parempaa kuin mitä on saatu.

  He eivät tulleet töihin, he tulivat elääkseen sossun piikkiin. Jokunen on töissäkin ja saattaa ehkä elättää itsensäkin. Vain idiootti odotti, että niistä tulisi jokin voimavara yhteiskunnalle. Oli helposti ennakoitavissa, että niistä tulee vain harmia. Nyt sitten taivastelevat itse luomaansa ongelmaa, ikään kuin eivät olisi itse sitä luoneet. Omaa syyllisyyttään tuohon täysin tarpeettomaan katastrofiin nuo eivät tule ikinä tunnustamaan.

  Ei tarvinnut ennen noiden maahanlaskemista olla kovinkaan älykäs, ymmärtääkseen, että mitään osaamattomille avattu raja ja sossuhoukuttimella kutusminen saa aikaan ison ja vaikean ongelman.

  Ihan tavallisella käytännöllisellä järjellä varustettu ihminen tajuaa helposti, että maahanmuuttajan tulee olla sellainen, jolla on jo tullessaan työpaikka tai muu itsensä elättämiseen riittävä ratkaisu.

  Suvakki on niin sekaisin päästään, että hän uskoo ideologian olevan enemmän totta kuin todellisuuden ja hän uskoo, että lukutaidottomista aikuisiän saavvuttaneista voidaan hetkessä leipoa koodaajia. On pahan kerran jalat irti maasta, eikä mitään tolkun ajatusta ole päähän jäänyt, edes vahingossa.

  Reply
  • 10.7.2018 at 14:10
   Permalink

   niin totta turiset….kaikki jolla on pikkasenkin järkeee, ymmärtää jutun….

   Reply
 • 10.7.2018 at 12:52
  Permalink

  Naurettavaa puhetta huoltosuhteesta. Se perustuu aikaan, jolloin automatiikka oli vielä vähäistä. Nyt automatiikka ja robotit eri asioihin kehittyvät hurjaa vauhtia. Tarivtaan yhäö vähemmän ihmisiä tekemään kaikki tarpeellinen työ. Ihmisille tulee jäämään enemmän aikaa muuhun kuin tylsiin töihin. Ei ole tarvetta lisätä asukkaiden määrää, etenkään kykenemättömillä. Ei noiden huoltosuhdepuhe ole muuta kuin propagandaa eli paskapuhetta.

  Sitäpaitsi mitään osaamattomat sossun elätit eivät vahvista mitään huoltosuhdetta, he heikentävät sitä pahankerran.

  Reply
 • 10.7.2018 at 13:14
  Permalink

  Perussyy näihin ”ongelmiin” on se, että valtio nähdään yrityksenä tai instituutiona, jonka tarkoitus on tuottaa vaurautta kansalle. Sitä se ei ole.

  — Jos kuitenkin politiikkaa ajetaan tästä lähtökohdasta, edessä ei voi olla muu kuin orjayhteiskunta, joka päättyy katastrofaaliseen romahdukseen.

  Reply
 • 10.7.2018 at 13:43
  Permalink

  Ongelman muodostivat Suomessa ahneet suuret ikäluokat. Ne joivat keskikaljaa ja käyttivät huumeita sekä viinaa ennennäkemättömiä määriä. Niiden omaan napaan tuijottaminen ja jatkuvat palkankorotusvaatimukset ovat ajaneet Suomen sellaiseen inflaatioon että kaikki ne eläkkeet jotka on aikoinaan kerätty, eivät kustanna vähääkään siitä eläkemäärästä joka heille nyt maksetaan.

  Siitä huolimatta että elääkeitä maksetaa 2500-4000e/kk niin kaikki kitisevät miten ”pienestä eläkkeestä otetaan vielä veroa”. Äänestäisivät sitten eläkeläisten puoluettä jos se kiukuttaa. Tosiasia kuitenkin on että aikoinaan 4000-8000mk/kk eläkeestä maksettu TEL-maksu on tämän päivän rahaksi muutettuna 1,5-2,5e/kk. Silti se lasketaan eläkkeitä maksettaessa indeksin mukaan 30-45e/kk arvoiseksi. Eli eläkeläiset saavat enemmän kuin ovat maksaneet.

  -90 ja 2000 luvulla syntyineille on tarjolla kylmää kättä. Eläkeikä nostetaan suurten ikäluokien 50-63:sta 75-83 ikävuoteen. Ja eläkettä maksetaan 1/10-osa sitä paljonko olet valtiolle maksanut.

  Suomen ongelma ei ole ikääntyneet eläkeläiset vaan niiden tekemä taloudellinen tuho. Ne voat ahneuksissaan pitäneet työpaikoistaan kiinni niin pitkään että nuoret eivät ole saaneet töitä ja päässeet osaksi yhteiskuntaa. Ja nyt eläkkeellä poikkeuksetta tehdään pimeitä töitä, joka vielä pitää työttöyyttää yllä ja estää ytheiskunnan vahvistumisen.

  Eläkeläisten toimet ja niiden ahneus sekä omaan napaan tuijottaminen ovat tuhonneet Suomen talouden. Ja kun talous on kuralla, eivät ihmiset edes lisäänny. Ja siksi ollaan nykyisessä tilanteessa. Saas nähdä paljonko omaisuutta jää jaettavaksi suurilta ikäluokilta. Tosin, se ei vaikuta syntyvyyteen koska seuraava ikäkuolla -60 luvulla syntyneet, joita on kiristetty ja annettu potkuja koko elämän ajan, tuhlaa kaiken kun saavat kerrankin rahaa käteensä. Ehkä siitä aukeaa muutamalle nuorelle työpaikka kun väki pitää vuorotteluvapaita.

  Reply
  • 10.7.2018 at 13:53
   Permalink

   Tuntuu varmaan mukavalta ja ylevältä syyttää vanhuksia jotka monet on tehneet työtä koko elämänsä, sinun mukaan heille ei kuuluisi ilmeisemmin euron euroa.

   Reply
  • 10.7.2018 at 14:18
   Permalink

   maksan ite 500 eskoa eläkettä ja yli tonnin veroa pikku palkasta . käteen ei jää mitään. kiitos hienon verosysteemin. tein tyhmästi kun muutin hölmölään takaisin. on hölmölä kumma mustiasten/ karviaisten luvattu maa…..ei tunnu enään synnyinmaaksi….on nekruja ja kerjäläisiä joka kulmalla, oli aikaa kun kun kerjäämisestä sai linnaa. tänään kun lausuu totuuksia niin tu lee bannii.. ihme kommari maa ja vielä haikailee jostain natosta. voi olla että jenkit nauraa hölmölän persiin nuolioille…….

   Reply
  • 10.7.2018 at 17:17
   Permalink

   Osittain totta. Isot ikäluokat syntyivät suotuisaan aikaan. Maata rakennettiin kovalla vauhdilla. Oli opiskelupaikka niille jotka mielivät teoreettisiin ammatteihin ja duunareille riitti töitä valittavaksi asti. Yhteiskunta muuttui vaurauden kasvun myötä aina vaan paremmaksi. Isoilla yrityksillä oli ns. huoltokonttorit, joista henkilökunta sai vipata pikku lainoja. Myös asuntolainoissa firma auttoi. Sai edullista asuntolainaa joko suoraan firmalta tai sitten firma oli takaamassa. Lainat tuli maksettua nopeasti ja kun oli maksetut asunnot oli helppo alkaa keräämään muuta varallisuutta. Jos työnantajat vittuilivat niin isot ikäluokat käyttivät joukkovoimaa. Työnantaja joutui taipumaan, Aina.
   Isojen ikäluokkien pelotevaikutus säilyi isojen ikäluokkien työurien loppuun saakka. Työelämän rakenteelliset ihmisten orjuutus muutokset on ajettu läpi heti kun isot ikäluokat eläköityivät. Ennen sitä ei uskallettu. Mitä nyt hiukan pientä osviittaa tulevasta ruoskinnasta ja kyykyttämisestä.
   Työelämässä olevien tulisikin ottaa esimerkkiä isoista ikäluokista. Yhtenäisyydellä ja joukkovoimalla saa kyllä painostettua poliitikot järkiinsä jos vain tahtoa löytyy.

   Reply
  • 10.7.2018 at 17:23
   Permalink

   Suuret ikäluokat ovat juuri nyt aktiivisessa eläkeiässä (noin 70 v.) ja pystyvät hummaaman kertyneet rahansa niin, ettei jälkeläisille jää edes perintöä. Jos eläke uhkaa jäädä pieneksi, niin eläkeläinen sijoittaa rahansa sijoitusasuntoihin ja kynii vuokrillaan pienemmät ikäluokat putipuhtaaksi.

   Sitten, kun tullaan vaivaisikään 75+, niin suuret ikäluokat muuttavat luksusvarusteltuihin palvelutaloihin, jotka imevät isot eläkkeet ja vielä mahdollisesti säästyneen varallisuuden palvelu- ja terveystaloketjujen omistajille ja sitä myötä usein veroparatiiseihin. Tosin veroparatiisit ovat sikäli hyvä asia, että valtiolle päätyessään nuo rahat sijoitettaisiin matujen tuottamiseen ja asuttamiseen Suomeen.

   Että näin.

   P.S. Meinasi unohtua sanoa, että suuret ikäluokat äänestävät tietenkin niitä puolueita, jotka lupaavat kyykyttää työikäisiä kantasuomalaisia mahdollisimman paljon. Kokoomus on tässä suhteessa varma valinta.

   Reply
  • 10.7.2018 at 20:26
   Permalink

   Kuule valopää! Olisiko nyt niin, että Saksan pöhöttyneet keskitysleirit ja polttouunit pitäisi ottaa uusiokäyttöön ja kärrätä nämä ”ahneet” suuret ikäluokat (niin kuin se olisi heidän oma vikansa) tuhoamisleireille tapettaviksi pois vituttamasta ”oikeita” ihmisiä jotka ovat maksaneet itse asiassa ”sotakorvauksetkin” eivätkä sodan käyneet sukupolvet, jotka vielä siinä sivussa tappelivat tälle kusipäitä täynnä olevalle maalle itsenäisyyden, joka takasi säälliset ihmisoikeudet ja sananvapauden siinä määrin, että sen pystyi heittämällä määrittelemään länsimaiseksi demokratiksi, eikä ”Rautaesiripun” takaiseksi kommunistiseksi hirmu hallinnoksi. Miksi perkeleessä ”ahneiden” ikäluokkien olisi pitänyt jättää työsuhteensa kesken 20-vuotta ennen eläkeikää aikana, jolloin ei ollut koiran kiimaperseen hajuakaan tulevasta eli tästä ajasta, joka julistettiin avatuksi v. 1990 jolloin lama iski Suomeen ylikuumentuneen rahamarkkinatilanteen vuoksi, koska tuohon saakka säännellyt rahamarkkinat vapautettiin Sinipunahallituksen toimesta kertaheitolla sitä ennen vallinneesta tilanteesta, jolloin pankit myönsivät lainaa yhtä suopeasti kuin nunnaluostarin nunna jakaa persettään sitä pyydettäessä. Nämä ”ahneet” sukupolvet olivat oppineet sodan käyneiltä vanhemmiltaan sen, että työtä oli tehtävä joka päivä eikä kotiin saanut jäädä makaamaan vain sen vuoksi, että vitutuskäyrä on oli katossa. EI! Omalta osaltaan nämä työmoraaliltaan ja isänmaan rakkaudeltaan halusivat kehittää tätä maata siinä sivussa aivan kuin siivellä samalla kun HE ITSE vanhempiensa sitä halutessa tarjota näille uusille sukupolville se koulutuksen taso ja elintaso, jota paitsi ITSE olivat jääneet paitsi pienessä sodan runtelemassa maassa, jonka itsenäistymisestä ei ollut kulunut montaa kymmentä vuotta ja tämäkin tapaus valtion historiassa vaati ensin Vapaussodan Neuvostoliiton bolsevikkeja ja heidän tukemiaan punikkia vastaan sisällissodassa, joka on se kaikkein karmein ja verisin sota, mikä vain sotien kohdalla olla. Suuret ikäluokat rakensivat maata siinä missä vanhempansakin ja nyt wanhoina pieruina pidetyt yhteiskunnalliset taakat” vielä tekivät saman ”karhunpalveluksen” omille lapsilleen aina päätyen lapsenlapsilleen saakka, jotka ovat kaikkien täysipäisten inhimillisiä tunteita omaavien ihmisten silmäteriä, koska eläkeläisinä heillä on aikaa lastenlapsille toisin kuin omilleen tuntien vanhempina siitä huonoa omaatuntoa, koska oli painettava töitä niska limassa saavuttaakseen elintason, jossa nälkä ei ole vieraana ja jopa hankkia oman auton, joka oli Suomen autoverotuksen tuntien lähes yhtä kaukainen ja persettä repivä investointi kuin Neuvostoliitossa, jossa auton saaminen kesti yli 10-vuotta. Ja se kaikkein suurin haave, jonka jokainen suomalainen on imenyt nännistä on rakentaa omakotitalo omin käsin ja hurjimmat raastoivat persehikeään vielä 1970-luvulla hankkiakseen perheelleen ja lapsenlapsilleen jäävän kesämökin suomalaisen puhtaan järven rannalla sähköttömässä mökissä, jossa ei ollut niitä samoja mukavuuksia kuin nykyään”talvi asunnossa”, vaan tarkoituksella haettiin ”primisiivisyyttä” ja sitä kosketusta luontoon sekä yksin selviämiseen vailla kaupunkilaisen helpotuksia, sillä suuri osa näistä ihmisistä olivat maaseudulta lähtöisin ja tämä oli se pääasia joka takasi korkean työmoraalin, koska maataloissa oli opittu paiskimaan töitä kellon ympäri ilman kermaperseiseisiä itkupotkuraivareita ymmärtäen sen, että kaikki se mitä viljasiiloon ja kellariin kertyy on kiinni omista käsistä ja sadon lopullisen onnistumisen määräsi ilmojen haltija, jolle ei voinut reklamoida yhdestäkään hallasta.
   Suomalainen sananlasku sanoo osuvasti helma synnistämme, joka pysyy meissä kuin ”paska seinässä”.
   ”Kateus vie kalatkin järvestä!”

   Reply
 • 10.7.2018 at 14:07
  Permalink

  kiitos kuuluu vain tyhmille ja hölmöille valtion päättäjille, kun on rahan himo ja oma imago jostain apinoiden plaanetalta , tuhoavat perusasukkaat, jollei tule ja tulee nuijasota. olemme aina pärjänneet pohjolassa, mutta emme elättäneet puolta afrikkaa, ei pitäisi nyttenkään….

  Reply
 • 11.7.2018 at 05:58
  Permalink

  Haista sinä sipilä pitkä vittu. Tapa itsesi niin teet Suomen kansalle suuren palveluksen. Onko talosi jo annettu muslimeille, sillä lauseellahan aiheutit Suomeen valtavan matuaallon ja otit vielä vapaaehtoisesti Ruotsista mitä hurreilta yli jäi. Olet kataisen kanssa Suomen veronmaksajille niitä tuhoisimpia pääministereitä ja päälle vielä ne kärsimykset raiskaustilastoissa ym. turvattomuutena. Maanpettureilla oli vielä vuosikymmen sitten karu kohtalo mutta nyt siitä on tullut maan tapa.Tuota virnistelvää naama kun katsoo, hyvänkin olon saa sekunnissa vitutuksen puolelle.

  Reply
 • 12.7.2018 at 09:27
  Permalink

  ”Väestön ikääntyminen ja maahanmuuttajien työttömyys Pohjoismaiden yhteinen ongelma”

  Kolmas yhteneväisyys onkin kaikissa euroopan maissa vitun typerät päättäjät.

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.