Valtioneuvoston periaatepäätös tähdätty mm. ”varmistamaan median monimuotoisuus”

8
Hallitus haluaa varmistaa suomalaisen median monimuotoisuuden ja suomalaisen journalismin tuottamisedellytykset. Kansalaisten mahdollisuutta saada luotettavaa tietoa omalla kielellään halutaan parantaa. Näitä tavoitteita edistetään hallituksen mukaan sen kasaamalla mediapoliittisella ohjelmalla ja siihen sisältyvillä toimenpiteillä.

Valtioneuvosto teki periaatepäätöksen mediapoliittisesta ohjelmasta 5.7.2018. Ohjelma on osa hallituksen digitaalisen liiketoiminnan kasvuympäristön kärkihanketta. Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner on tyytyväinen ohjelman sisältöön ja valmisteluun.

– Tämä ohjelma on valmisteltu yhdessä media-alan ja muiden ministeriöiden kanssa ja olemme käyneet säännöllisiä keskusteluja alan toimijoiden kanssa. Yhteistyö jatkuu, sille on nykyisessä murrostilanteessa selkeää tarvetta. Tähän periaatepäätökseen kirjatut toimenpiteet on yhdessä käyty läpi ja uskon, että sitoutuminen niiden edistämiseen on vahva. Demokratia tarvitsee toteutuakseen hyviä ja luotettavia mediasisältöjä ja tämän varmistamiseksi haluamme toimia monella taholla.

Mediapoliittisessa ohjelmassa on useita tavoitteita ja toimenpiteitä. Niihin sisältyy mm. e-lehtien ja e-kirjojen arvonlisäveron alentaminen samalle tasolle printtiversioiden kanssa heti kun direktiivimuutos sen mahdollistaa. Toimilla edistetään myös uusien journalististen toimijoiden syntyä ja kotimaista uutispalvelua.

Myös mediakasvatuksen linjauksia päivitetään ja mediakasvatus huomioidaan ammattilaisten koulutuksessa, erityisesti kasvatus-, opetus- ja sivistyspalvelualoilla. Mediakasvatuksessa korostetaan ymmärrystä sisältöjen jakelu- ja valikoitumistavoista ja muun muassa tietosuojasta. Myös kansalaisten omia mediantuottamistaitoja halutaan kehittää.

Median ja mediapolitiikan tilaa on tarkoitus seurata poikkihallinnollisesti säännöllisesti tehtävällä tutkimuksella. Periaatepäätöksen ja siinä esitettyjen toimenpiteiden aikajänne on vuoteen 2023 saakka. Linjaukset tukevat myös nykyisen hallitusohjelman toteuttamista.

Liikenne- ja viestintäministeriö valmistelee valtioneuvoston periaatepäätöksen tiimoilta asetusta kansallisen uutistoimiston tukemisesta. Kansallisen uutistoimiston tukemiselle on varattu 1,5 miljoonan euron määräraha vuoden 2018 lisätalousarviossa, jonka eduskunta hyväksyi kesäkuun lopulla.

Lähde: Valtioneuvosto

8 KOMMENTIT

  1. Niinpä niin, siis varmistamaan että vasemmistopropaganda menee perille. Tämä maailmanlaajuinen ilmiö on tuotu suomeen lähes reaaliajassa. Juuri äskettäin mm. Youtube ja Facebook ilmoittivat tukevansa rahallisesti ”oikeita” uutisia joita pumpataan ulos lampaille katsottavaksi vaikka väkisin.

  2. Pohjos-Korealainen aivopesu halutaan ”turvata” eli kommunistista kielenkäyttöä käyttäen kyseessä on ”Monimuotoisuus” kun todellisuudessa oikea merkitys on Monomuotoisuus.

  3. Eli sensuuri ja todellisten ongelmien peittely jatkuu. Brener on tyytyväinen iltapäivälehtien seiskan tasoisen journalismin lisääntymisestä. On huomauttanut että ”lehdet” voisivat tehdä enempi juttuja pissisjulkkisten avautumisista ja tissien vilauttelu juttuja tulee lisätä että vaalikarja pysyy edelleen unessa.

  4. Anne ”viideskolonalainen” Berner laskettelee ihme diibadaabaa, missä mitään konkreettista ei tule sanottua. Mikä tämä kansallinen uutistoimisto on, jonka nimeä ei kerrota? Kun sitä tuetaan, eikä esim. perusteta, se ilmeisesti on jo olemassa. Toisaalta aivan sama vaikka sitä ei sanotakaan, en tule sitä koskaan seuraamaan. Vaikka tukisivat sitä 1,5 miljardilla, se ei tule mitenkään monimuotoistamaan valtamediauutistarjontaa. Ja mikä tämä tuettu on, tulee ilmi aikanaan, koska hedelmistään puut ja puupäät tunnetaan.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.